Търсене

Десислава Латинова получи червен пояс за майсторство от "Облог в Трявна"

Десислава Латинова получи червен пояс за майсторство от

Кметът на Трявна Денчо Минев връчи на майстор Десислава Латинова плакет „Дни на дърворезбата Трявна“ 2024, снимка: Община Трявна

Десислава Латинова е големият победител в симпозиум „Облог в Трявна“ 2024.

Събитието, което е съвременен последовател на стария такъв между майстор Димитър Ошанеца и неговия калфа Иван Бочуковеца, и тази година бе съпътстващо по време на Дните на дърворезбата във възрожденския ни град. Латинова бе удостоена с престижния „червен пояс“ за майсторство, който бе лично връчен от тревненския първомайстор дърворезбар Уста Дарин Божков.

Обявяването на резултатите от симпозиума се състоя на 12 май в галерия „Казаков“ на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна с откриване на национална изложба на секция „Дърворезба“ при Съюз на българските художници и закриване на облога.

В тазгодишния симпозиум „Облог в Трявна“, който е израз на предизвикателство кой ще направи най-добра дървопластика от двуметрова дървена трупа, участваха петима професионални майстори дърворезбари. Трима от България и двама от побратимения на Трявна град Бриенц, Швейцария. Това са Цветомир Христов, Десислава Латинова, Мартин Георгиев, Николас Келер и Мерет Шуленбург. Всички те бяха поздравени за своя труд по време на петте си дни работа в Трявна и превръщането на трупите в красиви дървени скулптури. Същите бяха оценявани от петчленно жури.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.