Търсене

Деца и ученици от Севлиево се запознаха с лесовъдската професия в „Седмица на гората“

Деца и ученици от Севлиево се запознаха с лесовъдската професия в „Седмица на гората“

Снимка: Северноцентрално държавно предприятие

Деца и ученици от севлиевски училища и детски градини се запознаха с лесовъдската професия в Седмицата на гората. Те научиха полезни неща за гората и нейните обитатели, разказани им от горските педагози на Северноцентрално държавно предприятие.

Повече от 150 малчугани се забавляваха през целия ден с лесовъдите от предприятието и териториалните му поделения. В детски комплекс „Йовко Йовков“ в Севлиево, те имаха възможността да се докоснат до вълшебствата на гората. С помощта на горските специалисти Росица Гатева, Мария Дянкова, Симона Коева и Ралица Петкова децата създадоха свои картички с листенца от различни растения и си оцветиха малки дървени медальони с форма на любимо животно.

За обитателите на гората им разказа Милен Игнатов – горски педагог и лесовъд от Държавно горско стопанство "Бяла", който показа на децата изгризани клони от единствената популация на диви бобри в България, рога от благороден елен и сръндак и др.

Изображение - 11952Снимка: Северноцентрално държавно предприятие  

Какви животни обитават горите, как лесовъдите се грижат за тях и как да постъпят децата ако срещнат диво животно сред природата са част от полезните неща, които малките любопитковци научиха.

С игрите, водени от горския педагог Боян Топузов, малчуганите се пренесоха в гората, като влязоха в ролята на любимите си животни. Имитираха дъжда, листата и семената на дърветата и научиха много за залесяването и естественото възстановяване на горите, както и защо е важно да се подпомагат и регулират тези процеси.

Всички участници си тръгнаха с много подаръци, образователни брошури и книжки, но и с много усмивки и едно по-добро чувство към гората.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.