Деца от пет държави са в СУ "В. Левски" по "Еразъм +"

 

Ученици от Белгия, Ирландия, Испания, Италия и Чехия са от началото на седмицата в града ни. Младите хора гостуват на СУ "Васил Левски" като част от екипа по проект "Преподаването - ефективен ключ към самообучението" на програма "Еразъм +", част от който е севлиевското училище.

За времето от понеделник гостите посетиха уроци по математика, история, човекът и природата и спорт, участваха в образователни игри, разработени от участниците от всичи държави, имаха урок по дизайн, разработен от Емил Тотев - възпитаник на СУ "Васил Левски", организираха си тиквен уоркшоп, обща интернационална закуска, в която бяха представени традиционни за всяка от страните храни.

Естествено посещението не мина без визити на най-близките забележителности в региона - пещерата "Съева дупка", архитектурно-етнографския музей на открито "Етъра" край Габрово и намиращият се в близост Соколски манастир, старата българска столица Търново, художествената галерия "Асен и Илия Пейкови" в Севлиево, сочена като една от най-забележителните сгради в архитектурно отношение у нас и галерия с богат художествен фонд. 

"За първи път съм в България. И в Севлиево, естествено. Тук е различно, но ми харесва. Има толкова много апартаменти, в Ирландия всички живеят в къщи", сподели Дейн Мърфи от Ирландия.

"А училището е както нашите училища. Но в нашето нямаме басейн, усмихва се момичето, което е от избраните да участва в проекта на програма „Еразъм“ и определя това като един от добрите шансове в живота си, тъй като без този проект едва ли е щяла да дойде в България и да има много нови приятели. "Харесва ми да съм част от екипа на проекта, чувствам се полезна", категорична е Дейн, която е четвърта година в средното училище. 

На сънародничката й Амаули / момичето вдясно на снимката/ България също харесва, но тя е впечатлена от нашата кухня.

Най-много й се усладила българската месена питка. Момичето разбрало, че у нас има обичай да посрещаме гостите си с питка и смята това за очарователно. "Искам един ден да се върна в България и съм сигурна, че ще го направя. Доволна съм, че съм част от този проект, защото благодарение на него имам възможност да пътувам и общувам с мои връстници, с които иначе бихме се разминали, може би", казва Амаули.

И ние бихме се върнали, но ще го направим през лятото, когато има повече слънце, подхвърлят група момичета, които също не крият, че тук им е интересно, а училище "Васил Левски" предлага добри условия за работа. 

"Не очаквах, че проектът ще бъде толкова успешен. Изключително съм доволен от работата, която вършим по него", споделя и авторът на проекта Стивън де Флоер - учител по математика от Белгия, който избира да се снима с колежката си от севлиевското училище Даниела Димитрова. "Направихме много добри игри, уроци, запознанства, обменихме опит. Всичко това ми дава увереност, че резултатите от работата ни ще надминат очакванията ни", смята г-н де Флоер. От посещенията си в класовете в СУ "Васил Левски" е останал с убеждението, че нивото на преподаване и работа е много високо, учениците и учителите са добри. "Бяхме и при малките ученици и съм силно впечатлен от начина на работа с тях", казва още белгийският преподавател. А за България: "Изключително красива страна, природата ви е уникална". 

На финала го питаме това ли е бъдещето на европейските училища – учениците от всички страни да се срещат, да общуват, да споделят опит. "Да, това е и целта на проекта – да премахнем границите и да работим заедно независимо от къде сме". И не пропуска да благодари на домакините от СУ „Васил Левски“ за сърдечния прием и добрите условия за работа.

Проектът  "Преподаването - ефективен ключ към самообучението" се финансира от програма "Еразъм +" и е с продължителност 3 години - от 1.09.2014 г. - 31.08. 2017 г.  Стойността му е 34 610 евро. В него участват училища от Белгия, Ирландия, Испания, Италия, Чехия и от България - СУ "Васил Левски". Целта е чрез преподаване по различни предмети - математика, природни науки, спорт, изкуство учениците да се самообучват и да упражняват работния език на срещите. Посещението в Севлиево е пета поред среща, предстои заключителна в Белгия в края на април 2017 г. 

 

ОУ "Стефан Пешев" празнува своя патронен празник
Образование
Тома Томев получи награда за "Най-добър социален партньор"
Образование
Три последователни дни Севлиево бе сцена на науката
Образование
Голямата фирма отвътре, видяха ученици, които учат чрез работа
Образование
Обявиха стипендиантите на сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Гимназия "Ген. Иван Бъчваров" чества своите 56 години
Образование
Конференция за нов проект по "Еразъм+" свикват в ПГМЕТ
Образование
Научни проекти на наши ученици бяха високо оценени
Образование
Яна Пенчева и проекта "Да колонизираме Марс" отличи фондация "Еврика"
Образование
Инж. Кунев от ПГМЕТ премина обучение в ЦЕРН
Образование
Доброволци от Севлиево бяха наградени от ИМКА
Образование
Младежи станаха мениджъри за един ден
Образование
Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"
Образование
Училищно настоятелство почете пенсионирали се учители
Образование
Стаж в Португалия по "Еразъм+" ще преминат ученици
Образование
ПГМЕТ " Ген. Ив. Бъчваров" - 56 години от първия учебен час
Образование