Деца от пет държави са в СУ "В. Левски" по "Еразъм +"

 

Ученици от Белгия, Ирландия, Испания, Италия и Чехия са от началото на седмицата в града ни. Младите хора гостуват на СУ "Васил Левски" като част от екипа по проект "Преподаването - ефективен ключ към самообучението" на програма "Еразъм +", част от който е севлиевското училище.

За времето от понеделник гостите посетиха уроци по математика, история, човекът и природата и спорт, участваха в образователни игри, разработени от участниците от всичи държави, имаха урок по дизайн, разработен от Емил Тотев - възпитаник на СУ "Васил Левски", организираха си тиквен уоркшоп, обща интернационална закуска, в която бяха представени традиционни за всяка от страните храни.

Естествено посещението не мина без визити на най-близките забележителности в региона - пещерата "Съева дупка", архитектурно-етнографския музей на открито "Етъра" край Габрово и намиращият се в близост Соколски манастир, старата българска столица Търново, художествената галерия "Асен и Илия Пейкови" в Севлиево, сочена като една от най-забележителните сгради в архитектурно отношение у нас и галерия с богат художествен фонд. 

"За първи път съм в България. И в Севлиево, естествено. Тук е различно, но ми харесва. Има толкова много апартаменти, в Ирландия всички живеят в къщи", сподели Дейн Мърфи от Ирландия.

"А училището е както нашите училища. Но в нашето нямаме басейн, усмихва се момичето, което е от избраните да участва в проекта на програма „Еразъм“ и определя това като един от добрите шансове в живота си, тъй като без този проект едва ли е щяла да дойде в България и да има много нови приятели. "Харесва ми да съм част от екипа на проекта, чувствам се полезна", категорична е Дейн, която е четвърта година в средното училище. 

На сънародничката й Амаули / момичето вдясно на снимката/ България също харесва, но тя е впечатлена от нашата кухня.

Най-много й се усладила българската месена питка. Момичето разбрало, че у нас има обичай да посрещаме гостите си с питка и смята това за очарователно. "Искам един ден да се върна в България и съм сигурна, че ще го направя. Доволна съм, че съм част от този проект, защото благодарение на него имам възможност да пътувам и общувам с мои връстници, с които иначе бихме се разминали, може би", казва Амаули.

И ние бихме се върнали, но ще го направим през лятото, когато има повече слънце, подхвърлят група момичета, които също не крият, че тук им е интересно, а училище "Васил Левски" предлага добри условия за работа. 

"Не очаквах, че проектът ще бъде толкова успешен. Изключително съм доволен от работата, която вършим по него", споделя и авторът на проекта Стивън де Флоер - учител по математика от Белгия, който избира да се снима с колежката си от севлиевското училище Даниела Димитрова. "Направихме много добри игри, уроци, запознанства, обменихме опит. Всичко това ми дава увереност, че резултатите от работата ни ще надминат очакванията ни", смята г-н де Флоер. От посещенията си в класовете в СУ "Васил Левски" е останал с убеждението, че нивото на преподаване и работа е много високо, учениците и учителите са добри. "Бяхме и при малките ученици и съм силно впечатлен от начина на работа с тях", казва още белгийският преподавател. А за България: "Изключително красива страна, природата ви е уникална". 

На финала го питаме това ли е бъдещето на европейските училища – учениците от всички страни да се срещат, да общуват, да споделят опит. "Да, това е и целта на проекта – да премахнем границите и да работим заедно независимо от къде сме". И не пропуска да благодари на домакините от СУ „Васил Левски“ за сърдечния прием и добрите условия за работа.

Проектът  "Преподаването - ефективен ключ към самообучението" се финансира от програма "Еразъм +" и е с продължителност 3 години - от 1.09.2014 г. - 31.08. 2017 г.  Стойността му е 34 610 евро. В него участват училища от Белгия, Ирландия, Испания, Италия, Чехия и от България - СУ "Васил Левски". Целта е чрез преподаване по различни предмети - математика, природни науки, спорт, изкуство учениците да се самообучват и да упражняват работния език на срещите. Посещението в Севлиево е пета поред среща, предстои заключителна в Белгия в края на април 2017 г. 

 

Габрово отбелязва 185 години на Априловото училище
Образование
В Европейската седмица на професионалните умения
Образование
Панорама на висшето образование в СУ „Васил Левски“
Образование
"Севлиево 21 век" обнови двора на Детски комплекс
Образование
Богомила Иванова спечели прием във ВУЗ, след успех в състезание
Образование
Старта на проекта Re ThinkIT бе даден в ПГМЕТ
Образование
Проф. Венелин Терзиев представя своя книга в родния град
Образование
Да разлистиш книга, или за седмицата на четенето в "Ген. Ив. Бъчваров"
Образование
Детска градина "Радост" - с проект в "Наука на сцената" в Португалия
Образование
ПГМЕТ "Ген Иван Бъчваров" отбеляза 57 години от създаването
Образование
Празнична десетдневка за 57 години ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"
Образование
Основно училище "Стефан Пешев" чества своя патрон
Образование
Каталогът за езикови ваканции за 2020 г. ще бъде представен в Севлиево
Образование
В СУ "Васил Левски" ученици избраха учителя-вдъхновител
Образование
Бой между ученици в севлиевска гимназия е завършил без пострадали
Образование
Училищното настоятелство почете учителите, пенсионирали се тази година
Образование