Деца от пет държави са в СУ "В. Левски" по "Еразъм +"

 

Ученици от Белгия, Ирландия, Испания, Италия и Чехия са от началото на седмицата в града ни. Младите хора гостуват на СУ "Васил Левски" като част от екипа по проект "Преподаването - ефективен ключ към самообучението" на програма "Еразъм +", част от който е севлиевското училище.

За времето от понеделник гостите посетиха уроци по математика, история, човекът и природата и спорт, участваха в образователни игри, разработени от участниците от всичи държави, имаха урок по дизайн, разработен от Емил Тотев - възпитаник на СУ "Васил Левски", организираха си тиквен уоркшоп, обща интернационална закуска, в която бяха представени традиционни за всяка от страните храни.

Естествено посещението не мина без визити на най-близките забележителности в региона - пещерата "Съева дупка", архитектурно-етнографския музей на открито "Етъра" край Габрово и намиращият се в близост Соколски манастир, старата българска столица Търново, художествената галерия "Асен и Илия Пейкови" в Севлиево, сочена като една от най-забележителните сгради в архитектурно отношение у нас и галерия с богат художествен фонд. 

"За първи път съм в България. И в Севлиево, естествено. Тук е различно, но ми харесва. Има толкова много апартаменти, в Ирландия всички живеят в къщи", сподели Дейн Мърфи от Ирландия.

"А училището е както нашите училища. Но в нашето нямаме басейн, усмихва се момичето, което е от избраните да участва в проекта на програма „Еразъм“ и определя това като един от добрите шансове в живота си, тъй като без този проект едва ли е щяла да дойде в България и да има много нови приятели. "Харесва ми да съм част от екипа на проекта, чувствам се полезна", категорична е Дейн, която е четвърта година в средното училище. 

На сънародничката й Амаули / момичето вдясно на снимката/ България също харесва, но тя е впечатлена от нашата кухня.

Най-много й се усладила българската месена питка. Момичето разбрало, че у нас има обичай да посрещаме гостите си с питка и смята това за очарователно. "Искам един ден да се върна в България и съм сигурна, че ще го направя. Доволна съм, че съм част от този проект, защото благодарение на него имам възможност да пътувам и общувам с мои връстници, с които иначе бихме се разминали, може би", казва Амаули.

И ние бихме се върнали, но ще го направим през лятото, когато има повече слънце, подхвърлят група момичета, които също не крият, че тук им е интересно, а училище "Васил Левски" предлага добри условия за работа. 

"Не очаквах, че проектът ще бъде толкова успешен. Изключително съм доволен от работата, която вършим по него", споделя и авторът на проекта Стивън де Флоер - учител по математика от Белгия, който избира да се снима с колежката си от севлиевското училище Даниела Димитрова. "Направихме много добри игри, уроци, запознанства, обменихме опит. Всичко това ми дава увереност, че резултатите от работата ни ще надминат очакванията ни", смята г-н де Флоер. От посещенията си в класовете в СУ "Васил Левски" е останал с убеждението, че нивото на преподаване и работа е много високо, учениците и учителите са добри. "Бяхме и при малките ученици и съм силно впечатлен от начина на работа с тях", казва още белгийският преподавател. А за България: "Изключително красива страна, природата ви е уникална". 

На финала го питаме това ли е бъдещето на европейските училища – учениците от всички страни да се срещат, да общуват, да споделят опит. "Да, това е и целта на проекта – да премахнем границите и да работим заедно независимо от къде сме". И не пропуска да благодари на домакините от СУ „Васил Левски“ за сърдечния прием и добрите условия за работа.

Проектът  "Преподаването - ефективен ключ към самообучението" се финансира от програма "Еразъм +" и е с продължителност 3 години - от 1.09.2014 г. - 31.08. 2017 г.  Стойността му е 34 610 евро. В него участват училища от Белгия, Ирландия, Испания, Италия, Чехия и от България - СУ "Васил Левски". Целта е чрез преподаване по различни предмети - математика, природни науки, спорт, изкуство учениците да се самообучват и да упражняват работния език на срещите. Посещението в Севлиево е пета поред среща, предстои заключителна в Белгия в края на април 2017 г. 

 

Основно училище "Стефан Пешев" чества своя патрон
Образование
Детска градина "Радост" - с проект в "Наука на сцената" в Португалия
Образование
Библиотеката се включи в Европейската седмица на програмирането
Образование
Каталогът за езикови ваканции за 2020 г. ще бъде представен в Севлиево
Образование
Нов проект по "Еразъм +" ще реализират в ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров"
Образование
Старта на проекта Re ThinkIT бе даден в ПГМЕТ
Образование
Панорама на висшето образование в СУ „Васил Левски“
Образование
В Европейската седмица на професионалните умения
Образование
ПГМЕТ "Ген Иван Бъчваров" отбеляза 57 години от създаването
Образование
Инициативата "Европа в моя град" премина през Севлиево
Образование
"Севлиево 21 век" обнови двора на Детски комплекс
Образование
В СУ "Васил Левски" ученици избраха учителя-вдъхновител
Образование
Празнична десетдневка за 57 години ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"
Образование
Проф. Венелин Терзиев представя своя книга в родния град
Образование
Училищното настоятелство почете учителите, пенсионирали се тази година
Образование
Богомила Иванова спечели прием във ВУЗ, след успех в състезание
Образование