Търсене

Деца видяха от първо лице как се прави оглед на местопроизшествие

Севлиево онлайн
Деца видяха от първо лице как се прави оглед на местопроизшествие

Снимка: пресслужба на ОДМВР Габрово

Втора лекция по проекта "Детска полицейска академия" се проведе тези дни за севлиевските "деца-полицаи". Целта на обучението бе да се представят действията на експертния състав от МВР по време на първия етап от разследване на престъпление – оглед на местопроизшествие.

На децата беше обяснено какво включва изследване на местопроизшествие, защо е необходимо да се направи оглед и каква е неговата цел, колко важно за отсъждане на справедлива присъда от съда е да бъдат открити веществени доказателства, които да докажат по безспорен начин както извършеното престъпление, така и неговият  извършител.

Малките доброволци имаха възможност да се докоснат до специалното оборудване и принадлежностите,  които използва полицаят експерт-криминалист по време на изследване на местопроизшествие.

Младши експерт Ангел Пенчев нагледно обясни на малките полицаи как се откриват и изземват дактилоскопни и трасологически следи, а накрая децата практически се запознаха с тази дейност, като иззеха пръстови отпечатъци от свои съученици. Експерт Тихомир Петров запозна учениците с различните видове оръжия и помощни средства, които по-често се използват от служителите на МВР. А очичките на децата блестяха от интерес, защото повечето от чутото и видяното досега бяха виждали само във филми, но друго си е да се докоснеш на живо до работата на полицая, да докоснеш инструментите, с които работи и да станеш дори наужким разследващ престъпление. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.