„Децата на Севлиево“ - чисти гласове и великолепна хармония
След толкова престижни отличия, ти идва да полетиш, снимка: "Децата на Севлиево"

• Специалната награда на европейският хоров конкурс, който се проведе от 29 юни до 3 юли т.г. в гр. Карпениси, Гърция, бе за певците от Севлиево

„В цялата ми професионална кариера рядко съм чувам толкова чисти гласове, такава великолепна хармония и толкова емоционално интерпретиране“ – това са думи на проф. Ксенакис – председател на международното жури на Седемнайстия европейски хоров конкурс „Антонио Вивалди“, отправени към художествения ръководител на вокална група „Децата на Севлиево“ Ваня Ангелска. „Вие, г-жо Ангелска сте създали уникален музикален инструмент от детски и младежки гласове. Журито единодушно присъжда специалната награда на конкурса „Incredible a cappella performance”  на Вашите талантливи певци. Поздравления за вашата високо професионална работа!“, каза още проф. Ксенакис.

Специалната награда не е единственото отличие, с което „Децата на Севлиево“ се завърна от Гърция. Групата, която бе единствен представител на България в конкурса, бе удостоена с трето място и бронзов медал в категория „детски и младежки хорове“, със сребърен медал и второ място в категория „Фолклор“.  Всичко това в конкуренция с 22 детски, младежки, момичешки, женски и смесени хорове  от Европа и Африка. А общият брой на участниците надхвърли петстотин.

На сцената на конкурса, снимка: "Децата на Севлиево"

На концертната сцена в конгресния център в Карпениси  своето изкуство представиха елитни хорове, като младежкият хор на Тел Авив, младежкият хор на Кейп Таун, Южна Африка, който миналия месец имаше самостоятелен концерт в една от най-известните концертни зали в света – Карнеги хол в Ню Йорк, представителният детски хор на гр. Плоцк, Полша с диригент проф. Брамска, хорът на девойките на Естонското национално радио, който има издадени 27 компактдиска, академичният студентски хор на Департамента за музика в Солун, Гърция, младежкият хор на област Левадия, Гърция, детският хор на националното радио в Рига, смесеният хор „Атина“ към  консерваторията в Атина и др.

Конкурсът беше открит със специално написано за целта музикално произведение „Завръщането на статуите от Партенона“. Хоровата творба е по антични текстове от древногръцката митология и е дело на композитора Маронитис. Съставена е от 12 оди, възхваляващи древногръцките богове. Уникалното хорово произведение беше изпълнено от всички хорове.

Ваня Ангелска получава едно от трите отличия, с които групата бе удостоена, снимка: "Децата на Севлиево"

„Изборът на вокална група „Децата на Севлиево“ да участва в този силен европейски хоров конкурс беше провокация към художествените възможности на състава, изграждането на умения за многоглас и емоционално представяне на  българския песенен фолклор, образци от българските хорови композитори-класици, творби от съвременни хорови композитори, както и църковно-славянски песнопения. В тази серия от предизвикателства „Децата на Севлиево“ се представиха по възможно най-великолепния начин“, сподели при завръщането у дома Ваня Ангелска, художествен ръководител на формацията.

Своето удовлетворение от постигнатото художествено ниво и заслужените високи оценки към тях от международното жури певците от вокалната група изразиха с емоционални аплодисменти и думи на искрена и дълбока благодарност към техния вокален педагог и диригент г-жа Ваня Ангелска.

В последния ден от международното  хорово събитие се състоя църковния концерт в гръцката ортодоксална църква „ Рождество Богородично“, където с църковно-славянски песнопения участваха и „Децата на Севлиево“. След концерта в знак на благодарност митрополитът на Област Македония подари на севлиевските певци осветена икона на „Св. Ана“ с благословията да закриля и подкрепя всички начинания на вокалната група и техния ръководител.

Вокална група "Децата на Севлиево", снимка: "Децата на Севлиево"

„За мен това е първо излизане в чужбина с вокалната група. Преди започване на конкурса предупредиха цялата публика да не ръкопляска след изпълненията, защото това ще пречи на международното жури при оценяването. Каква беше изненадата и радостта ми, когато след нашите изпълнения на конкурса самото жури пляскаше на песните ни. Беше уникално!“, не крие вълнението си от своето участие Десислава Николова от „Децата на Севлиево“.

Не по-малко вълнуващо е било участието и за „ветераните“ в групата. Стела Георгиева е била част от успехите на „Децата на Севлиево“  във Франция, Англия, Испания, Германия, Италия, Сърбия, Чехия. „Навсякъде публиката ни посреща много въодушевено. Винаги след нашите концерти хора от публиката и участници от другите групи ни поздравяват с „Браво България!“, „Уникални“, „Ангелски гласове“ и искат да се снимат с нас. Така беше и в Гърция!“, споделя Светла.

Европейският хоров конкурс се провежда под егидата на ЮНЕСКО – световната организация за култура към ООН.

Певците от вокална група „Децата на Севлиево“, техните родители и художественият ръководител Ваня Ангелска изказват своите благодарности на „Идеал Стандарт-Видима“ за подкрепата за участие в този престижен музикален форум, след който е ясно, че за певците от Севлиево дълго ще се говори.

"Севлиево онлайн"

 

"Джинс" снима филм за Валди Тотев в Музея на образованието
Култура
Читалището обявява конкурс за поезия, посветен на Пеньо Пенев
Култура
Галерия "Видима" открива изложба в Дряново с творби от фонда
Култура
Фотографът Анета Мирчева представя изложбата "Илюзия и реалност"
Култура
Изпълнение на трио "Звън" стана песен на седмицата във фолклорна класация
Култура
Когато децата рисуват, изкуството става заразно
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
Галерия "Видима" представя "Фрагменти" на Цветан Казанджиев
Култура
9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
С изложба "Изкуството е заразно" галерия "Видима" отваря за посетители
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура
Градската галерия представя Христо Илев по случай 100 г. от рождението му
Култура
В галерия "Видима" се открива изложба на Диян Димитров
Култура
Кът за поезия в парк "Черничките", идеята е на Интеракт клуб
Култура
Студентските рисувани керамични изделия за баня вече са подредени в изложба
Култура