"Децата на Севлиево" - посланик в "Децата на света"

Преди броени вокална група „Децата на Севлиево“ се завърна от Франция, където представи България в XXXI-вия световен фестивал „Децата на света“ в гр. Сен Мексен. Събитието се провежда под патронажа на ЮНЕСКО и CIOFF и е едно от най-престижните в Европа, на което си дават среща най-добрите фолклорни танцови и вокални формации от цял свят.

„За нас е особена чест да попаднем в полезрението на международния организационен екип на фестивала и да преминем прецизната им селекция, за да получим като краен резултат персонална покана за участие и възможност да представим българския фолклор“ – сподели художествения ръководител на севлиевските певци Ваня Ангелска.

„За мен представянето на „Децата на Севлиево“ във Франция беше незабравимо преживяване, което ще помня цял живот. Горда съм, че съм част от групата!“, каза и една от певиците на групата Хрисиана Лалева.

Във Франция „Децата на Севлиево“ имаха пет самостоятелни концерта и съпътстващи концертни участия на фестивалните сцени пред катедралата, в съседни градове и в дома за възрастни хора „Ди солей“. Програмата им бе в две части - акапелни многогласни разработки на български народни песни и втора част, озаглавена „С фолклор около света“, която включва народни песни на други народи, изпълнени оригиналните езици: арменски, иврит, френски, немски, италиански, зулу, английски, турски, испански.

Още на гала концерта за откриването на фестивала „Децата на Севлиево“ покориха прецизната френска публика с майсторски акапелни изпълнения на български народни песни. Аплодисментите на 1200 души публика бяха последвани от извикване на групата отново на сцената на „бис“, а след концерта десетки хора от публиката възторжено поздравяват вокалната група, правиха си снимки с тях и записваха клипове с техни изпълнения.

„Усилено се трудихме на репетициите преди турнето, но като виждаме как емоционално ни приема публиката, завършването на всеки от концертите ни с много аплодисменти и с бисове, поздравленията след това, похвалите от другите участници към нас, си мисля, че усилията ни се възнаградиха. Щастлива съм!“ – разказа Калина Драгомирова от „Децата на Севлиево“.

„Много е приятно да усетиш успеха! Горда съм, че толкова много харесват изкуството ни!“, довали и Стела Георгиева, солистка на групата.

На трите фестивални сцени пред огромната катедрала в гр. Сен Мексен своя фолклор представиха формации от Португалия, Франция, Мартиник, Сърбия, Индия, Полша, Аквитания, Русия, Испания, Колумбия, Македония и др., а всички участия бяха заснети за Френската национална телевизия.

Ето какво написа за изкуството на „Децата на Севлиево“ Директорът на Националната академия за сценични изкуства в Мумбай, Индия Ashlesha Velhal : „Скъпа Ваня Ангелска и „Децата на Севлиево“, за нас е голямо удоволствие да се срещнем и да се запознаем с вас на този фестивал. Аз съм силно впечатлен от пеенето на децата на такова високо ниво. Тези деца са професионалисти. Освен това ми направи впечатление, че са многодобре възпитани и имат силно сценично присъствие.“ Кметът на гр. Жонтре Филип Канин, където „Децата на Севлиево“ имаха едночасов самостоятелен концерт, възкликна: „Забележителен спектакъл, фантастични певци, високо професионален диригент. Браво!...“ Още от първия ден като чухме децата как пеят, останахме въодушевени. Те са с отлични гласове, пеят като ангели и въодушевяват цялата публика…“, е отзивът от ансамбъл „Тримери“, Македония: „

Вие сте отличен ансамбъл с чисти и красиви гласове. За Ваня – комплименти!“, заяви и директорът на фестивала г-н Монард.

На гала концертите за откриване и закриване на фестивала режисьорът и хореографа подготвиха специални международни танци, в които участваха френската танцова трупа и по двама представители на всяка от гостуващите формации. От „Децата на Севлиево“ в международния танц в концерта за откриването участваха Невин Алиева и Константин Матев, а в танца за закриването солистка беше Радост Михова, която танцува с българското знаме.

За логистиката и превода по време на фестивала се грижеше Пенка Ганева, благодарение на която групата не усети проблеми около техническите подробности.  А за възможността вокална група „Децата на Севлиево“ да бъде посланикът на България в това вълнуващо събитие певците, техните родители, и художествения ръководител Ваня Ангелска изказват искрената си благодарност на „Идеал Стандарт-България“ АД.

Фотографии, вдъхновени от севлиевци, показаха на изложение в Кан
Култура
Отбелязваме 150 години от рождението на Мара Белчева
Култура
Сградата на Регионалния исторически музей - национален паметник на културата
Култура
Изложбата на "Хелиос" - силно усещане за мило, родно, познато
Култура
Първа самостоятелна изложба откри Велизар Захариев
Култура
"Северняшки гайтани" ще разлюлее зала "Дан Колов" на 13 октомври
Култура
Ирина Колбасова получава посмъртно почетен знак "Севлиево"
Култура
Фотографията - едно много красиво хоби
Култура
Велизар Захариев е трети в конкурс за скулптура на П. Славейков
Култура
Михаил Костадинов дари наградата си от "Севлиево рок"
Култура
Галерия "Пейкови" представя Силвия Шосева
Култура
Крепостта Хоталич „тръгва“ на пътуваща изложба
Култура
Перфектното звучене на трио "Звън" усъмни жури в синбеците
Култура
Наградите от фестивала на руската песен и поезия дойдоха в Севлиево
Култура
Ценка Горалова бе член на международното жури на "Орфей в Италия"
Култура
Пет награди за „Upstream Voices” от "Сребърна Янтра“
Култура