Търсене

Децата не искат да стават хлебари и машинисти, 206 са свободните места в гимназиите за трето класиране

Емилия Димитрова
Закриват се пет паралелки след първото класиране за гимназиите

снимка: pixabay

Само едно дете от завършилите тази година основно образование, се е записало в паралелката "Производство на хляб и хлебни изделия" в гимназията по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово. От обявените 24 места за въпросната специалност, за трето класиране в нея има 23 свободни. Единственият записал се, го е направил още на първо класиране. 

Това обаче не е специалността, към която има най-малък интерес от всичките, обявени от гимназиите в област Габрово. Нито един от завършилите седми клас не се е записал в специалността "Локомотиви и вагони" на Професионалната гимнази по икономика "Рачо Стоянов" в Дряново. Заради това за нея изобщо не се извършва класиране, обявиха от Регионалния инпспекторат по образованието в Габрово.  

Напълно е изпълнен приема в Националната априловска гимназия в Габрово. Там за трето класиране има само едно свободно място, но и да не се запише никой на него, минималният брой ученици по норматив е осигурен. 

Същото е положението и в Природоматематическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев" в Габрово, където има само едно свободно място за трето класиране. 

С напълно изпълнен прием могат да се поздравят и в Средно училище "Васил Левски" в Севлиево. Там все още има пет свободни места, но минималният брой ученици за сформиране на паралелките вече са се записали. 

С изпълнен прием преди третото класиране са и в Професионалната гимназия по транспорт и машиностроене в с. Градница. Там двете паралелки се напълниха още при първата подредба на кандидатите.  

Останалите две гимназии в Севлиево са с почти изпълнен прием, но и в двете все още има свободни места. В ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" места няма за "Техник на компютърни системи", а за "Машинен техник" и "Електротехник" приемът е изпълнен, но има свободни места. 

Равносметката след приключване на срока за записване при второто класиране е 206 свободни места в гимназиите. 

Детайлна справка за незаетите места във всички училища на област Габрово, изготвена от Регионалното управление на образованието в Габрово, може да бъде видяна тук

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022