Детски арт център "Видима" завършва годината с една необичайна изложба
Снежана Велчева, архив "Севлиево онлайн"

На 8 юни т.г. детски арт център "Видима" ще отбележи края на една учебна година. По традиция децата ще представят как са се справили в поредната пандемична година с изложба, която ще бъде подредена в галерия "Видима".

Както всяка година и тазгодишната ретроспективна годишна изложба няма да мине без провокации и изненади. Условно може да се каже, че изненадите този път са в две направления - да мислим за природата и да развихрим фантазията си с необичайни средства.

Замисляли ли сте някога колко много дървета се изсичат за производството на т.нар. тубоси - цилиндри от картон, които най-често служат за основа на различни ролкови изделия (като руло тоалетна хартия, например), но които след като свърши рулото, извърляме. Един ден Снежана Велчева, преподавателката на децата от детскя арт център, разсъждавала точно върху жестокостта, с която картона, произведен от дървесина, отива на боклука. тогава я осенила идеята да вкара в употреба тубосите. От хрумването до реализацията пътят не бил дълъг, защото Снежана имала безусловната подкрепа на малките си възпитаници. И както се казва приказките, заловили се като един да рисуват тубоси. Накрая всичко това намерило приложение в една голяма цветна инсталация, която ще бъде показана на изложбата на 8 юни.

И ако си мислите, че това е всичко, почакайте. Още един продукт, който отива на боклука е въвлечен в творчеството на малките художници. Това е опаковъчен найлон за чупливи изделия, който познаваме повече като найлона с пукащите балончета. И за него Велчева заключила, че е несправедливо да се изхвърля, защото кой знае колко години са нужни за разлагането му в природата. А когато децата започнали да рисуват върху него, се получили невероятни творби с витражен ефект, които могат дълго да бъдат показвани. Точно това смята да направи Снежана Велчева със своите възпитаници, но преди това най-напред ще покажат реализацията на хрумването с найлона с балончета на всички, които посетят годишната им изложба. 

На финала да кажем две думи за втората година в пандемия, която се стовари и върху децата от арт център "Видима". Не очаквайте хленчене колко е било трудно. "Нямахме никакъв проблем. Благодарение на технологиите общувахме пълноценно с децата, тези, които държаха, ми изпращаха творбите си за корекции, други снимаха - детайли или цели творби, напасвахме цветове. Нямахме затруднения, справихме се перфектно", споделя Снежана Велчева. Думите й най-вероятно ще се потвърдят на самата изложба. 

Откриването е в 17.30 ч. Обещава да е интересно. 

 

Мира Добрева представя "Столетниците - благословия или орисия"
Култура
Детски арт център "Видима" завършва годината с една необичайна изложба
Култура
Читалището - светиня на век и половина, скътала завети на поколения
Култура
За пореден пък показахме, че Читалището ни е скъпо
Култура
Нели Тотева е сред авторите в "Избрано 2017-2019" на tetradkata.com
Култура
Габровския Куклен театър представя в Севлиево "Принцесата и граховото зърно"
Култура
Библиотеката представя дебютната книга на Мария Тотевска-Иванова
Култура
Първите си стъпки показват деца от Школата по изобразително изкуство
Култура
В 13 пункта в община Севлиево се изкупуват охлюви
Култура
Библиотеката представя Румен Стоичков - журналист и автор на красиви разкази
Култура
"Пеем с Русия" - концерт на Саня Табакова в Севлиево
Култура
Столичната галерия "Палитра" открива изложба в Севлиево
Култура
Петко Недялков събра в книга историята на НЧ "Развитие-1870"
Култура
Рисунки на деца от Севлиево бяха експонирани в старинен Пловдив
Култура
Галерия "Видима" представя художника и карикатурист Анатолий Станкулов
Култура
"Севлиево онлайн" получи благодарствен адрес от НЧ "Развитие-1870"
Култура