Детските градини и ясли в Севлиево ще отворят на 1 юни
Снимка на Esi Grünhagen от Pixabay

Детските градини и яслените групи към тях в Севлиево ще започнат да приемат деца от 1 юни т.г. Дотогава зеведенията ще се подготвят, за да отговорят на задължителните мерки, които трябва да предприемат и спазват в последствие с оглед сигурността на децата и персонала. 

Важно уточнение е, че градините отварят, но само за децата, чиито родители са в пълна невъзможност да ги гледат. А тези, които се съгласят децата им да посещават градина или ясла, трябва да са готови да декларират това писмено. 

Влизането в детската градина сутрин ще става при строго спазване на разписаните часове за прием на децата от различните групи. Графикът за това децата от коя група в колко часа ще се приемат, ще изготвят директорите на градините. Извън тези часове деца няма да се приемат. 

Самият прием ще става на двора от медицинско лице или служител, оборудван с всички предпазни средства. Строго ще се съблюдава спазването на дистанция между отделните семейства, докато се изчаква редът им за влизане на детето. Родителите няма да имат достъп вътре в сградата на детската градина нито сутрин, нито следобед, когато вземат децата. При най-малко съмнение, че нечие дете има здравословно неразположение, ще бъде връщано. 

Само в първите дни, и то ако е наложително, на децата е позволено да носят играчка от вкъщи, но само такава, която позволява да бъде дезинфекцирана. Тази мярка е с оглед по-лесната им адаптация. През деня е препоръчително децата да не играят с топка и да не си разменят моливи и други играчки. Ако това се случи, играчките трябва веднага да бъдат дезинфекцирани.

Обувките, с които децата отиват до градината, при влизане вътре се поставят в найлонов плик, като обуват пантофите, с които стоят в градината. 

Вътре в сградата се забранява общуването на деца от отделни групи. Забранява се също контактът между учителки и лелички от отделните групи, освен ако ситуацията не го изисква и само с цел да се предпазят или защитят децата. 

Препоръчително е децата да прекарват по-голяма част от времето навън, с изключение на часовете за хранене и сън. 

Персоналът на детската градина носи отговорност за поддържане на перфектна чистота и спазване на противоепидемичните мерки. Помещенията трябва да се проветряват за поне 10 минути сутрин преди пристигане на децата, по време на излизането им навън, по време на следобедната почивка, при почистване на помещенията и в края на работния ден. Дезинфекция на помещенията се извършва поне четири пъти дневно, тоалетните се почистват през два часа. Най-малко два пъти дневно се почистват всички повърхности. Два пъти дневно се мият и играчките, а тези, които не могат, се опаковат и прибират за друго време. Уредите за игра на двора също се дезинфекцират редовно, а децата от отделните групи не бива да контактуват дори когато са навън. 

Тепърва предстои да стане ясно колко родители са готови да пуснат децата си на ясла и градина. Това ще стане след като детските градини направят свое проучване. 

И последно важно уточнение - нови деца на 1 юни няма да се приемат. Шестгодишните се отписват, но на тяхно място няма да дойдат децата, които излизат от ясла и са за първа група, поне засега.

 

721 деца пътуват до училище или детска градина, една трета с обществен транспорт
Образование
Как се осигурява топла вода в училище, когато водата се доставя само с водоноски
Образование
Първокласниците в Севлиево тази година са с 39 повече от миналата
Образование
В областта няма родители, пожелали децата им да учат дистанционно
Образование
На 15 септември в Севлиевско се подаряват туби с вода
Образование
Десетте общински училища в община Севлиево посрещнаха 2 412 ученици
Образование
Единайстите класове на СУ "Васил Левски" минават на онлайн обучение
Образование
ПГМЕТ е одобрена за работа по програма „Заедно за всяко дете“
Образование
Ученици и родители на поход, избраха да са далеч от социалните мрежи
Образование
От ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров" излязоха с обръщение към родителите
Образование
Вицепрезидентът Илияна Йотова удари училищния звънец в с. Добромирка
Образование
НМО открива изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”
Образование
„Севлиево 21 век“ откри кампанията за годишните ученически стипендии
Образование
Онлайн часовете ще са от 20 до 40 минути, според класа на ученика
Образование
Традициите в килийното, взаимно и съвременно училище представят в Габрово
Образование
Двама курсисти на ЦЕО "Видима" - с високи резултати на изпита IELTS
Образование