Детските градини и ясли в Севлиево ще отворят на 1 юни
Снимка на Esi Grünhagen от Pixabay

Детските градини и яслените групи към тях в Севлиево ще започнат да приемат деца от 1 юни т.г. Дотогава зеведенията ще се подготвят, за да отговорят на задължителните мерки, които трябва да предприемат и спазват в последствие с оглед сигурността на децата и персонала. 

Важно уточнение е, че градините отварят, но само за децата, чиито родители са в пълна невъзможност да ги гледат. А тези, които се съгласят децата им да посещават градина или ясла, трябва да са готови да декларират това писмено. 

Влизането в детската градина сутрин ще става при строго спазване на разписаните часове за прием на децата от различните групи. Графикът за това децата от коя група в колко часа ще се приемат, ще изготвят директорите на градините. Извън тези часове деца няма да се приемат. 

Самият прием ще става на двора от медицинско лице или служител, оборудван с всички предпазни средства. Строго ще се съблюдава спазването на дистанция между отделните семейства, докато се изчаква редът им за влизане на детето. Родителите няма да имат достъп вътре в сградата на детската градина нито сутрин, нито следобед, когато вземат децата. При най-малко съмнение, че нечие дете има здравословно неразположение, ще бъде връщано. 

Само в първите дни, и то ако е наложително, на децата е позволено да носят играчка от вкъщи, но само такава, която позволява да бъде дезинфекцирана. Тази мярка е с оглед по-лесната им адаптация. През деня е препоръчително децата да не играят с топка и да не си разменят моливи и други играчки. Ако това се случи, играчките трябва веднага да бъдат дезинфекцирани.

Обувките, с които децата отиват до градината, при влизане вътре се поставят в найлонов плик, като обуват пантофите, с които стоят в градината. 

Вътре в сградата се забранява общуването на деца от отделни групи. Забранява се също контактът между учителки и лелички от отделните групи, освен ако ситуацията не го изисква и само с цел да се предпазят или защитят децата. 

Препоръчително е децата да прекарват по-голяма част от времето навън, с изключение на часовете за хранене и сън. 

Персоналът на детската градина носи отговорност за поддържане на перфектна чистота и спазване на противоепидемичните мерки. Помещенията трябва да се проветряват за поне 10 минути сутрин преди пристигане на децата, по време на излизането им навън, по време на следобедната почивка, при почистване на помещенията и в края на работния ден. Дезинфекция на помещенията се извършва поне четири пъти дневно, тоалетните се почистват през два часа. Най-малко два пъти дневно се почистват всички повърхности. Два пъти дневно се мият и играчките, а тези, които не могат, се опаковат и прибират за друго време. Уредите за игра на двора също се дезинфекцират редовно, а децата от отделните групи не бива да контактуват дори когато са навън. 

Тепърва предстои да стане ясно колко родители са готови да пуснат децата си на ясла и градина. Това ще стане след като детските градини направят свое проучване. 

И последно важно уточнение - нови деца на 1 юни няма да се приемат. Шестгодишните се отписват, но на тяхно място няма да дойдат децата, които излизат от ясла и са за първа група, поне засега.

 

"Музейните ресурси в онлайн обучението" се надпреварват за награда
Образование
В СУ "Васил Левски" ще отбележат патронния си празник на живо във фейсбук
Образование
Затварят училищата за големите ученици в област Габрово
Образование
Ученици станаха маратонци по четене
Образование
Евгени Генов - национален победител в конкурса „SUPER STEM 2020“
Образование
В ПГМЕТ представиха бъдещата STEM среда
Образование
Онлайн отбелязва патронния си празник Детски комплекс "Йовко Йовков"
Образование
Взаимноучителната метода в 21 век - в музея, но в действие
Образование
За пета година Библиотеката обявява литературен конкурс за ученици
Образование
Три гимназии в областта получават до 300 хил. лв. за иновации
Образование
Тримесечно онлайн обучение предлага Езиков център "Видима"
Образование
Днес, преди 186 години, е открито Габровското училище
Образование
Променят се част от противоепидемичните мерки за учениците
Образование
Първо пробно стажуване за най-малките машинни техници от ПГМЕТ
Образование
Четири учителки от Севлиево са отличени в "Учител на годината 2020"
Образование
Боян Боевски представя област Габрово в състезание по компютърно програмиране
Образование