"Деветашко плато" проведе общото си събрание в Севлиево
Председателят на УС на "Деветашко плато" Ива Таралежкова /в средата/, кметът на Севлиево Иван Иванов /вляво/, кметът на с. Агатово Валентин Василев

"През девет планини в десета, през девет реки в десета, през девет езера в десето, през девет села… та на Деветашкото плато!  В приказките никога не се споменават имената на планините, реките, езерата или пък селата. Те затова са и приказки. Иначе началото им щеше да е многословно и твърде конкретно като за история, пълна с чудеса. Със сигурност обаче разказвачът на поне една приказка – дали за ратая, станал богат или пък за вълшебното биле, което лекува всичко, е имал предвид Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци. Селата на Деветашкото плато".

Този приказен начин на представяне са избрали от сдружение "Деветашко плато" за своята официална интернет страница. И както в приказките сговорът и съдружието постигат чудеса, така и членовете на организацията правят стъпка след стъпка, за да възродят българското село с неговите дух и традиции. Правят го вече десет години, имат амбицията да не спират и в следващите най-малко десет, стана ясно по време на юбилейното им, десето общо им събрание, за чийто домакин бяха избрали Севлиево. 

Близо 140 са членовете на сдружение "Деветашко плато"

"Благодаря на всички, които през последните десет години не се измориха да търсят проекти и намират решения за осъществяването на различни инициативи, за да може живеещите в селата от Деветашкото плато да имат по-добър живот и условия за развитие", каза в своето приветствие към членовете на сдружението кметът на Севлиево Иван Иванов. И декларира, че местните власти ще продължат да бъдат партньор в дейността на сдружението и занапред. 

Дванайсет нови молби за членоство бяха одобрени от общото събрание, а новите членове са от с. Кърпачево, с. Брестово, гр. Тетевен, гр. Ловеч и с. Драшкова поляна.

Нужна е последователна политика за съхланение и развитие на селата

Богат опит имат от сдружение "Деветашко плато" за модерно селско развитие. Доказва го и работата им по проекта "Живи общности за жизнени села", чрез който от сдружението споделят добри практики и рецепти за успешно селско развитие и превръщане на селата от региона в туристически дестинации. В традицонен се е превърнал турнирът по ориентиране за купата на Деветашкото плато, в който тази година са се включили 180 участници, представители на 24 клуба от цялата страна. А международният фестивал "Джаз под звездите" през тази година е бил най-мащабното медийно събитие за региона. И за първа година е съпътстван от фестивал на плашилата. Дванайсет плашила с размер на човешки ръст, направени от студенти, са били разположени около пещерата "Гарваница", за да разнесат посланието, че ако няма последователна политика за съхранение и развитие на селата, скоро те ще бъдат населявани само от плашила.

Сред постиженията на "Деветашко плато" през 2017 г. е представянето на региона в туристическа борса "Ваканция 2017" в София и на изложението "Уикенд туризъм" в Русе, двете студентски практики, в които освен студенти от България, са се включили техни колеги от Естония и Тайван. 

През миналата година сдружението вече излиза от границите на региона на Деветашкото плато, започвайки работа с три нови региона - на Велики Преслав, Благоевград и Кърджали. "За мен това е страхотно, защото означава, че не само ние се вдъхновяваме от това, което правим, а вдъхновяваме и други", смята Ива Таралежкова. 

автор: Емилия Димитрова

 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество