Дежурна ли е била в петък лекарката, завърнала се в четвъртък от Испания?

Лекарка, която работи във Вътрешно отделение на МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" в Севлиево, се е завърнала от Испания на 12 март т.г. (четвъртък). На следващия ден, 13 март (петък), тя е дала две дежурства в отделението - била е втора и нощна смяна. Това твърдят два различни източници пред "Севлиево онлайн", настояли изрично за анонимност. 

Тази сутрин "Севлиево онлайн" потърси за потвърждение или отхвърляне на сигналите управителят на болницата д-р Пламен Цеков. Както по-рано написахме, той отрече пътувалата до Испания лекарка да е била на работа в болницата и каза, че е работила само в частната си практика. Д-р Цеков уточни, че лекарката не била под карантина, защото мъжът й питал в полицията дали трябва да остане в изолация, откъдето казали, че не е необходимо. Не коментираме защо съпруг на лекар ще пита в полицията за необходимостта от карантина, след като има Регионална здравна инспекция.

Д-р Цеков уточни също, че задължителната карантина за пристигащи в страната ни от Испания е влязла в сила в петък, т.е. в деня, след като лекарката се е прибрала у нас. 

Била ли е на работа в болницата лекарка, завърнала се часове по-рано от Испания, защо не е била поставена под карантина и не са й направени тестове за коронавирус са въпроси, на които "Севлиево онлайн" ще продължи да търси отговор. Не за да всяваме паника, а за да разберем имат ли основание пациентите и персоналът на болницата да са притеснени. 

Испания е най-тежко засегната от коронавируса европейска страна след Италия. Само за едно денонощие случаите там са се удвоили и болните към днес следобед са 8744, смъртните случаи 297. Властите въведоха тежки мерки за справяне със ситуацията. Свободното движение на хора без основателна причина, бе преустановено. 

Завръщащите се от страната, според Националния оперативен щаб, трябва да бъдат поставени под домашна карантина за 14 дни, независимо дали имат симптоми на заболяване.  

 

Д-р Мишев ще преглежда на 27 март в "Медицински център-1"
Здраве
Разследва се жена от с. П. Славейков, нарушила карантината
Здраве
Пет са новите случаи на COVID-19 по данни на Националния оперативен щаб
Здраве
Болниците в Габрово и Севлиево ще лекуват пациенти с Covid 19
Здраве
С нова заповед се облекчава движението към областните градове
Здраве
ТЕЛК ще взема решения само по документи, засега до 13 април
Здраве
Критично тежки случаи на коронавирус няма да се лекуват в Севлиево
Здраве
Специалисти на "Медицински център-1" възобновяват прегледите
Здраве
На 28 дни се удължава карантина за лица с потвърден COVID-19
Здраве
Носенето на защитни маски стана задължително
Здраве
179 лица са под домашна карантина в област Габрово
Здраве
Онкологът д-р Бонка Попова възстановява прегледите в Севлиево
Здраве
Лекарствата по рецептурна книжка се отпускат без рецепта
Здраве
290 души са под домашна карантина в област Габрово
Здраве
По препоръка на кмета ще търсят доброволци сред медиците
Здраве
До 12 април се удължава срока за противоепидемичните мерки
Здраве