ДФ „Земеделие“ за малко да изпрати севлиевското кино на кино

Единственото кино в Севлиево бе на косъм да се размине с 100 хил. лв. за купуването на нова кино машина. Парите са по спечелен от Читалище „Развитие-1870“ проект по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/, мярка 7.2, която финансира инвестиции в малки по мащаби инфраструктура. Договорът за финансиране е подписан на 15 септември 2017 г. между ДФ „Земеделие“ и председателя на Читалището Данаил Лалев.

На 15 януари 2018 г. изтича срокът, в който Читалището, което стопанисва кино „21 век“, трябва да обяви процедура за избор на доставчик на кино машината. Към началото на тази седмица това бе невъзможно, тъй като не бе пристигнал доклада от предварителната проверка, която ДФ „Земеделие“ бе дъжен да извърши и уведоми бенефициента за резултатите от нея. Срокът за изпращане на доклада изтече на 25 октомври 2017 г. Без него не само не може да бъде обявена поръчка, но Читалището подлежи на финансови санкции за неизпълнение на договора с ДФ „Земеделие“, в който пише, че обществената поръчка се обявява четири месеца след подписването му.  А санкцията би могла да бъде до размера на финансовата помощ, т.е. близо 100 хил. лв.    

Затова на 14 декември м.г.  председателят на НЧ „Развитие-1870“ Данаил Лалев изпраща писмо до заместник изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Атидже Алиева-Вели, в което напомня на служителите, че не са изпълнили ангажимента си и пита може ли да обяви обществена поръчка за изпълнител без задължителната инспекция от фонда. В началото на януари отговор на писмото му все още няма и Лалев задвижва  контакти, за да стигне до министъра на земеделието. Оттам получава уверение, че пропускът ще бъде поправен. Министърът изпълнява ангажимента си и на 9 януари становището на ДФ „Земеделие“ е факт, а процедурата за доставчик предстои да бъде обявена в законовия срок.  

Кино „21 век“ спря да работи в края на 2016 г. заради повреда на един от блоковете в кино машината. Техниката е произведена през 2008 година от фирмата SONY и резервни части за нея трудно се намират. На камък ударили и опитите за съдействие ремонтът да стане в Москва. От представителството на SONY в руската столица отговорили, че политика на компанията им е да обслужва само по-новото си производство.

автор: Емилия Димитрова

Отличия за Иоан Данаилов и Васко Василев от тамплиерите
Култура
И певците от "Upstream Voices” излязоха във ваканция
Култура
Борислав Костов представя "Пепел от пеперуди"
Култура
Ивинела Самуилова у дома: искрена, вълнуваща, мъдра
Култура
Деца се ангажираха с каузата да се движим безопасно
Култура
Юбилейна изложба "10 години галерия "Асен и Илия Пейкови"
Култура
Изложба от пленер "Севлиево 2018" - тази вечер в ГХГ
Култура
Първа награда за Гала Ботева от "Нека да е лято"
Култура
Библиотека на площада - от 3 юли т. г. всеки вторник до края на август
Култура
Изложба от пленера "Сенник 2018" откри градската галерия
Култура
Рисунки и на наши деца подредиха в изложба в Боженци
Култура
Променя се мястото на събора "Бабан 2018"
Култура
Евгени Недев и една разходка в "Париж нощем"
Култура
"София Филм Фест" идва в Севлиево за четири дни, с пет прожекции
Култура
В картички "разказват" за България чужденци, живеещи тук
Култура
Галерия "Асен и Илия Пейкови" отбеляза 10 години съществуване
Култура