ДФ „Земеделие“ за малко да изпрати севлиевското кино на кино

Единственото кино в Севлиево бе на косъм да се размине с 100 хил. лв. за купуването на нова кино машина. Парите са по спечелен от Читалище „Развитие-1870“ проект по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/, мярка 7.2, която финансира инвестиции в малки по мащаби инфраструктура. Договорът за финансиране е подписан на 15 септември 2017 г. между ДФ „Земеделие“ и председателя на Читалището Данаил Лалев.

На 15 януари 2018 г. изтича срокът, в който Читалището, което стопанисва кино „21 век“, трябва да обяви процедура за избор на доставчик на кино машината. Към началото на тази седмица това бе невъзможно, тъй като не бе пристигнал доклада от предварителната проверка, която ДФ „Земеделие“ бе дъжен да извърши и уведоми бенефициента за резултатите от нея. Срокът за изпращане на доклада изтече на 25 октомври 2017 г. Без него не само не може да бъде обявена поръчка, но Читалището подлежи на финансови санкции за неизпълнение на договора с ДФ „Земеделие“, в който пише, че обществената поръчка се обявява четири месеца след подписването му.  А санкцията би могла да бъде до размера на финансовата помощ, т.е. близо 100 хил. лв.    

Затова на 14 декември м.г.  председателят на НЧ „Развитие-1870“ Данаил Лалев изпраща писмо до заместник изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Атидже Алиева-Вели, в което напомня на служителите, че не са изпълнили ангажимента си и пита може ли да обяви обществена поръчка за изпълнител без задължителната инспекция от фонда. В началото на януари отговор на писмото му все още няма и Лалев задвижва  контакти, за да стигне до министъра на земеделието. Оттам получава уверение, че пропускът ще бъде поправен. Министърът изпълнява ангажимента си и на 9 януари становището на ДФ „Земеделие“ е факт, а процедурата за доставчик предстои да бъде обявена в законовия срок.  

Кино „21 век“ спря да работи в края на 2016 г. заради повреда на един от блоковете в кино машината. Техниката е произведена през 2008 година от фирмата SONY и резервни части за нея трудно се намират. На камък ударили и опитите за съдействие ремонтът да стане в Москва. От представителството на SONY в руската столица отговорили, че политика на компанията им е да обслужва само по-новото си производство.

автор: Емилия Димитрова

Отбелязваме 150 години от рождението на Мара Белчева
Култура
Фотографията - едно много красиво хоби
Култура
Пет награди за „Upstream Voices” от "Сребърна Янтра“
Култура
Мая Ананиева направи дарение на галерия "Асен и Илия Пейкови"
Култура
Перфектното звучене на трио "Звън" усъмни жури в синбеците
Култура
Галерия "Пейкови" представя Силвия Шосева
Култура
Ирина Колбасова получава посмъртно почетен знак "Севлиево"
Култура
Първа самостоятелна изложба откри Велизар Захариев
Култура
"Северняшки гайтани" ще разлюлее зала "Дан Колов" на 13 октомври
Култура
Сградата на Регионалния исторически музей - национален паметник на културата
Култура
Наградите от фестивала на руската песен и поезия дойдоха в Севлиево
Култура
С "Имало едно време..." започва легендата за стъклото
Култура
Крепостта Хоталич „тръгва“ на пътуваща изложба
Култура
Велизар Захариев е трети в конкурс за скулптура на П. Славейков
Култура
Михаил Костадинов дари наградата си от "Севлиево рок"
Култура
Ценка Горалова бе член на международното жури на "Орфей в Италия"
Култура