ДФ „Земеделие“ за малко да изпрати севлиевското кино на кино

Единственото кино в Севлиево бе на косъм да се размине с 100 хил. лв. за купуването на нова кино машина. Парите са по спечелен от Читалище „Развитие-1870“ проект по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/, мярка 7.2, която финансира инвестиции в малки по мащаби инфраструктура. Договорът за финансиране е подписан на 15 септември 2017 г. между ДФ „Земеделие“ и председателя на Читалището Данаил Лалев.

На 15 януари 2018 г. изтича срокът, в който Читалището, което стопанисва кино „21 век“, трябва да обяви процедура за избор на доставчик на кино машината. Към началото на тази седмица това бе невъзможно, тъй като не бе пристигнал доклада от предварителната проверка, която ДФ „Земеделие“ бе дъжен да извърши и уведоми бенефициента за резултатите от нея. Срокът за изпращане на доклада изтече на 25 октомври 2017 г. Без него не само не може да бъде обявена поръчка, но Читалището подлежи на финансови санкции за неизпълнение на договора с ДФ „Земеделие“, в който пише, че обществената поръчка се обявява четири месеца след подписването му.  А санкцията би могла да бъде до размера на финансовата помощ, т.е. близо 100 хил. лв.    

Затова на 14 декември м.г.  председателят на НЧ „Развитие-1870“ Данаил Лалев изпраща писмо до заместник изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Атидже Алиева-Вели, в което напомня на служителите, че не са изпълнили ангажимента си и пита може ли да обяви обществена поръчка за изпълнител без задължителната инспекция от фонда. В началото на януари отговор на писмото му все още няма и Лалев задвижва  контакти, за да стигне до министъра на земеделието. Оттам получава уверение, че пропускът ще бъде поправен. Министърът изпълнява ангажимента си и на 9 януари становището на ДФ „Земеделие“ е факт, а процедурата за доставчик предстои да бъде обявена в законовия срок.  

Кино „21 век“ спря да работи в края на 2016 г. заради повреда на един от блоковете в кино машината. Техниката е произведена през 2008 година от фирмата SONY и резервни части за нея трудно се намират. На камък ударили и опитите за съдействие ремонтът да стане в Москва. От представителството на SONY в руската столица отговорили, че политика на компанията им е да обслужва само по-новото си производство.

автор: Емилия Димитрова

Ивинела Самуилова тръгва на литературно турне
Култура
Посланикът на Мароко - специален гост на неразказана приказка
Култура
"Кино 21 век" е изстрадано, но всичко е добре, когато свършва добре
Култура
Деца твориха с глина в сърцето на керамиката Троян
Култура
Свищов привлече пеещи деца в памет на "звездите" от река Лим
Култура
Графики на Илия Бешков показват в ХГ "Асен и Илия Пейкови"
Култура
Днес е премиерата на "Заверка или смърт", заснет в НМО
Култура
Ваня Георгиева и Венета Йонкова четоха стихове с деца
Култура
Изложба на жени художнички от Габрово
Култура
Награди от Хамада, Япония, получиха художниците на Ива Русинова
Култура
Трио „Звън“ тръгва на международно турне
Култура
От 20 април кино "21 век" възстановява прожекциите
Култура
Изпълнители от цялата страна идват за конкурса "Море песен екна..."
Култура
В галерия "Видима": "През прозореца" с Венера Константинова
Култура
Златните страници на българската илюстрация са в Севлиево
Култура
Рисувани от деца икони в църквата "Свети Стефан" в Истанбул
Култура