ДФ „Земеделие“ за малко да изпрати севлиевското кино на кино

Единственото кино в Севлиево бе на косъм да се размине с 100 хил. лв. за купуването на нова кино машина. Парите са по спечелен от Читалище „Развитие-1870“ проект по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/, мярка 7.2, която финансира инвестиции в малки по мащаби инфраструктура. Договорът за финансиране е подписан на 15 септември 2017 г. между ДФ „Земеделие“ и председателя на Читалището Данаил Лалев.

На 15 януари 2018 г. изтича срокът, в който Читалището, което стопанисва кино „21 век“, трябва да обяви процедура за избор на доставчик на кино машината. Към началото на тази седмица това бе невъзможно, тъй като не бе пристигнал доклада от предварителната проверка, която ДФ „Земеделие“ бе дъжен да извърши и уведоми бенефициента за резултатите от нея. Срокът за изпращане на доклада изтече на 25 октомври 2017 г. Без него не само не може да бъде обявена поръчка, но Читалището подлежи на финансови санкции за неизпълнение на договора с ДФ „Земеделие“, в който пише, че обществената поръчка се обявява четири месеца след подписването му.  А санкцията би могла да бъде до размера на финансовата помощ, т.е. близо 100 хил. лв.    

Затова на 14 декември м.г.  председателят на НЧ „Развитие-1870“ Данаил Лалев изпраща писмо до заместник изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Атидже Алиева-Вели, в което напомня на служителите, че не са изпълнили ангажимента си и пита може ли да обяви обществена поръчка за изпълнител без задължителната инспекция от фонда. В началото на януари отговор на писмото му все още няма и Лалев задвижва  контакти, за да стигне до министъра на земеделието. Оттам получава уверение, че пропускът ще бъде поправен. Министърът изпълнява ангажимента си и на 9 януари становището на ДФ „Земеделие“ е факт, а процедурата за доставчик предстои да бъде обявена в законовия срок.  

Кино „21 век“ спря да работи в края на 2016 г. заради повреда на един от блоковете в кино машината. Техниката е произведена през 2008 година от фирмата SONY и резервни части за нея трудно се намират. На камък ударили и опитите за съдействие ремонтът да стане в Москва. От представителството на SONY в руската столица отговорили, че политика на компанията им е да обслужва само по-новото си производство.

автор: Емилия Димитрова

Последната изложба на Ирина - без картини, с една буца в гърлото
Култура
ДФ „Земеделие“ за малко да изпрати севлиевското кино на кино
Култура
Севлиево е част от националното турне на Христо Шопов
Култура
Деца творят в памет на Лазар и подкрепа на Светла и Константин
Култура
Юлияна Мур разплака с глас и чувство жури и публика
Култура
Коледа в детските списания от XX век показват в НМО    
Култура
Представиха проекта на филм за Фани Попова-Мутафова
Култура
На Ирина
Култура
Срещнаха се изкуствата в галерия "Асен и Илия Пейкови"
Култура
Трофей и първа награда за Траяна и Гала от ,,Euro Pop Music“
Култура
Излезе от печат "Зарево от спомени" на Михаил Ковачев
Култура
Данаил Данков издаде трета стихосбирка, „Вървях към теб“
Култура
3 288 лв. събра концертът на „Upstream Voices“ в Габрово
Култура
Веско Самуилов на 70 години, кани на юбилеен концерт
Култура
140 години от рождението на Яворов
Култура
Прошката прегръща по мръкнало в поезията на Ваня Георгиева
Култура