ДФ „Земеделие“ за малко да изпрати севлиевското кино на кино

Единственото кино в Севлиево бе на косъм да се размине с 100 хил. лв. за купуването на нова кино машина. Парите са по спечелен от Читалище „Развитие-1870“ проект по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/, мярка 7.2, която финансира инвестиции в малки по мащаби инфраструктура. Договорът за финансиране е подписан на 15 септември 2017 г. между ДФ „Земеделие“ и председателя на Читалището Данаил Лалев.

На 15 януари 2018 г. изтича срокът, в който Читалището, което стопанисва кино „21 век“, трябва да обяви процедура за избор на доставчик на кино машината. Към началото на тази седмица това бе невъзможно, тъй като не бе пристигнал доклада от предварителната проверка, която ДФ „Земеделие“ бе дъжен да извърши и уведоми бенефициента за резултатите от нея. Срокът за изпращане на доклада изтече на 25 октомври 2017 г. Без него не само не може да бъде обявена поръчка, но Читалището подлежи на финансови санкции за неизпълнение на договора с ДФ „Земеделие“, в който пише, че обществената поръчка се обявява четири месеца след подписването му.  А санкцията би могла да бъде до размера на финансовата помощ, т.е. близо 100 хил. лв.    

Затова на 14 декември м.г.  председателят на НЧ „Развитие-1870“ Данаил Лалев изпраща писмо до заместник изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Атидже Алиева-Вели, в което напомня на служителите, че не са изпълнили ангажимента си и пита може ли да обяви обществена поръчка за изпълнител без задължителната инспекция от фонда. В началото на януари отговор на писмото му все още няма и Лалев задвижва  контакти, за да стигне до министъра на земеделието. Оттам получава уверение, че пропускът ще бъде поправен. Министърът изпълнява ангажимента си и на 9 януари становището на ДФ „Земеделие“ е факт, а процедурата за доставчик предстои да бъде обявена в законовия срок.  

Кино „21 век“ спря да работи в края на 2016 г. заради повреда на един от блоковете в кино машината. Техниката е произведена през 2008 година от фирмата SONY и резервни части за нея трудно се намират. На камък ударили и опитите за съдействие ремонтът да стане в Москва. От представителството на SONY в руската столица отговорили, че политика на компанията им е да обслужва само по-новото си производство.

автор: Емилия Димитрова

Когато децата рисуват, изкуството става заразно
Култура
Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
Васко Василев представя "20 пейзажа от с. Горна Росица"
Култура
9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
С изложба "Изкуството е заразно" галерия "Видима" отваря за посетители
Култура
Студентските рисувани керамични изделия за баня вече са подредени в изложба
Култура
Галерия "Видима" представя "Фрагменти" на Цветан Казанджиев
Култура
Читалището обявява конкурс за поезия, посветен на Пеньо Пенев
Култура
Фотографът Анета Мирчева представя изложбата "Илюзия и реалност"
Култура
Изпълнение на трио "Звън" стана песен на седмицата във фолклорна класация
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
В галерия "Видима" се открива изложба на Диян Димитров
Култура
Градската галерия представя Христо Илев по случай 100 г. от рождението му
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура
Кът за поезия в парк "Черничките", идеята е на Интеракт клуб
Култура
Галерия "Видима" открива изложба в Дряново с творби от фонда
Култура