Диалог с Общината поискаха от "Идеал Стандарт-Видима"

От "Идеал Стандарт-Видима" се обявиха за конструктивен диалог с общинското ръководство на Севлиево по отношение разпределението на дивидент от "Севлиевогаз 2000", където компанията и Община Севлиево са акционери, както и относно намеренията за приватизация на общинския дял в газоразпределителното дружество. Във връзка с това от пресцентъра на компанията изпратиха до медиите позицията си относно отхвърлянето от Общинския съвет на предложението за изплащане на дивидент от неразпределена печалба на „Севлиевогаз 2000“ АД за предходни години. 

Ето какво заявяват от компанията:

„Идеал Стандарт – Видима“ АД, като акционер в „Севлиевогаз 2000“ АД, предложи да се изплати между акционерите натрупаната печалба от предходни години на газоразпределителното дружество в размер на 1 620 000 лева. По този начин в полза на Общината, респективно на севлиевци, биха постъпили над 800 хиляди лева. Както стана ясно, предложението не бе прието от Общинския съвет, въпреки наличието на правно основание за това.

„Идеал Стандарт – Видима“ АД, като коректен акционер,  очаква продуктивен диалог с  Общинското ръководство и пълна прозрачност на процесите, свързани с газовото дружество пред Севлиевската общественост – към настоящия момент не сме официално информирани за намерението на Общината да продава дела си.

Припомняме, че „Севлиевогаз 2000“ АД е с обществена и социална значимост – налице е газификацията на 100% от обществено-административните сгради в града. Следователно, една потенциална приватизация на дружеството ще засегне интересите на всеки гражданин на Севлиево.

В заключение: Поради обществената значимост на „Севлиевогаз 2000“ АД, към всяка промяна, свързана с дружеството, следва да се подхожда изключително отговорно и в полза на гражданите и бизнеса на Севлиево, които дават текущият облик на нашата Община. Като основател на газовото дружество и коректен акционер, „Идеал Стандарт – Видима“ АД апелира за открит и конструктивен диалог с общинското ръководство". 

Към официалната си позиция от "Идеал Стандарт-Видима" изпращат и становище от адвокатско дружество „Боянов и Ко“. Дружеството е в топ 10 на българските кантори, а от няколко години и водещо адвокатско дружество в Югоизточна Европа. Едно от най-авторитетните международни издания “The Lawyer” определи „Боянов и Ко“ като адвокатска фирма на Балканите и Източна Европа. 

В тяхното становище по казуса дали е законно да се разпредели дивидент между акционерите в "Севлиевогаз" от натрупаните във фонд "Резервен" средства, адвокатите на дружеството са категорични, че сумата над една десета от капитала на дружеството, натрупана във фонд "Резервен", може да се разпредели като дивидент между акционерите. Юристите на "Боянов и Ко" се позовават на специалната разпоредба на Търговския закон - чл. 247а, ал. 3, тъй като тя е по-нова спрямо чл. 246 от същия закон, на който се позоваха съветниците, които отхвърлиха предложението на "Идеал Стандарт-Видима" за разпределение на дивидент между акционерите в "Севлиевогаз".

свързани статии: 

Общината ще бъде въздържал се за дивидента на "Севлиевогаз 2000" АД

 

 

 

 

От днес обектите на "Хелиос" АД работят с обичайното работно време
Бизнес
31 300 лв. събра "Севлиево 21 век" за МБАЛ "Д-р Ст. Христов"
Бизнес
Златен медал за качество за санитарните продукти Ideal Standard и Vidima
Бизнес
Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни
Бизнес
Животоподдържаща апаратура закупи "Севлиево 21 век" за болницата
Бизнес
"Севлиево 21 век" - жив организъм, който мисли и работи динамично
Бизнес
Общината няма да разпределя дивидент от търговските си дружества
Бизнес
"Хелиос" осигурява дежурен екип в един от обектите си
Бизнес
Конкурсът „Баня на годината“ отличи най-оригиналните дизайнерски проекти
Бизнес
Дарението на "Севлиево 21 век" за болницата пристигна, след Великден влиза в употреба
Бизнес
Севлиевска фирма за бельо започна да шие предпазни маски
Бизнес
НАП няма да спре да запечатва обекти, но ще бъде снизходителна
Бизнес
Предварително попълнените декларации за доходите - в сайта на НАП от 10 март
Бизнес
"Севлиево 21 век" обявява дарителска кампания заради Covid 19
Бизнес
Lidl и Kаufland даряват 300 хил. лева за купуването на респиратори
Бизнес
Три торти, трима акционери и тиха наздравица белязаха 30 години "Хелиос" АД
Бизнес