Директори предложиха промени в критериите за „Стипендии 21 век“
УС на "Севлиево 21 век" по време на работна среща с директори на средни училища

Да се промени подхода към учениците от професионалните гимназии при определяне носителите на годишните стипендии на бизнессдружение „Севлиево 21 век“, предложи директорът на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ Ани Андреева. Колегата й от СУ „Васил Левски“ Тома Томев подкрепи, като сам предложи една от трите годишни стипендии от по 1200 лв., да бъде за възпитаник на професионална гимназия.

Предложенията бяха направени снощи по време на традиционната среща между Управителния съвет на сдружението, директори на училища, ресорният заместник-кмет от Община Севлиево и медии, на която бе обявен старта на петото издание на инициативата „Стипендии 21 век“.

Промените, за които говориха директорите, ще бъдат обсъдени от членовете на сдружението и едва тогава ще стане ясно дали трите годишни стипендии ще бъдат разделени между ученици от общообразователните и професионални средни училища.

До предложението на Андреева се е стигнало, както сама сподели, след като ученици на ПГМЕТ, автори на проекти, които представят иновативни идеи, и оценени на национално ниво, не са могли да покрият критериите за стипендиите. Миналата година е имало огорчени деца, положили сериозен труд, както Андреева обясни – месеци наред работели до късно, съчетавайки работата по разработките си с уроците. Тя подчерта, че и Министерството на образованието в последните години смени приоритетите си и обръща все по-сериозно внимание на професионалното образование.

Мирослав Марков, който е председател на комисията по оценка на кандидатурите за стипендии в „Севлиево 21 век“, отговори, че в Наредбата за отпускане на годишните ученически стипендии са разписани критерии и част от възпитанието е да се обяснява на децата, че когато има обективни критерии, надпреварата е справедлива, за да не останат разочаровани. „От години участвам в работата на комисията за определяне носителите на стипендиите. Никога не съм усетила субективизъм. Директорите са прави, има професии, които изчезват и би било добре да се потърсят варианти за стимулиране на децата от професионалните гимназии“, каза зам-кметът Красимира Йорданова.

Кандидатстването за тазгодишните стипендии вече започна, документи се приемат до 15 октомври. Учебните дисциплини, допустими за кандидатстване са български език и литература, метаматика, физика и астрономия, химия, биология, информатика и ИТ, езикознание, история, география, икономика и предмети от учебните планове за професионална подготовка по професии, изучаващи се в професионалните гимназии.

Кандидатите могат да бъдат ученици от 8 до 12 клас и да учат в училище на територията на община Севлиево и да са класирани предходната година на първо, второ или трето място на национален или международен конкурс, олимпиада, състезание в областта на научните сисциплини. Сред критериите за оценка на кандидатите освен класирането на призови места са успехът от предходната учебна година, успехът от двете учебни години преди предходната и оценка на плана за кариерно развитие.

Директори предложиха промени в критериите за „Стипендии 21 век“
Образование
"Път към приключението" пак предизвика деца, всички са доволни
Образование
Сладкарка направи захарен макет на взаимното училище
Образование
Академия Телерик открива днес безплатна школа в Севлиево
Образование
Учене със забавления съчетаха курсистите на център „Видима“
Образование
СУ „В. Левски“ учебната година започна с нов проект по "Еразъм+"
Образование
Отпада постоянната такса за детски ясли и градини
Образование
Деца пресъздават обредите на Димитровден
Образование
Почти за шест паралелки са незаетите места в гимназиите
Образование
Учебната година започна. На добър час ученици и учители!
Образование
Курсове по компютърна грамотност организира Библиотеката
Образование
Училището и детската градина в с. Душево имат най-много деца
Образование
"Отличен" за първата година дуално обучение в Севлиево
Образование
Разследват учители от гимназия "Марин Попов" в Севлиево
Образование
Павел Дамянов и Ибрахим Кисьов - за ученето и ползите от образованието
Образование
Първият учебен ден - от Възраждането до наши дни
Образование