Директори предложиха промени в критериите за „Стипендии 21 век“
УС на "Севлиево 21 век" по време на работна среща с директори на средни училища

Да се промени подхода към учениците от професионалните гимназии при определяне носителите на годишните стипендии на бизнессдружение „Севлиево 21 век“, предложи директорът на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ Ани Андреева. Колегата й от СУ „Васил Левски“ Тома Томев подкрепи, като сам предложи една от трите годишни стипендии от по 1200 лв., да бъде за възпитаник на професионална гимназия.

Предложенията бяха направени снощи по време на традиционната среща между Управителния съвет на сдружението, директори на училища, ресорният заместник-кмет от Община Севлиево и медии, на която бе обявен старта на петото издание на инициативата „Стипендии 21 век“.

Промените, за които говориха директорите, ще бъдат обсъдени от членовете на сдружението и едва тогава ще стане ясно дали трите годишни стипендии ще бъдат разделени между ученици от общообразователните и професионални средни училища.

До предложението на Андреева се е стигнало, както сама сподели, след като ученици на ПГМЕТ, автори на проекти, които представят иновативни идеи, и оценени на национално ниво, не са могли да покрият критериите за стипендиите. Миналата година е имало огорчени деца, положили сериозен труд, както Андреева обясни – месеци наред работели до късно, съчетавайки работата по разработките си с уроците. Тя подчерта, че и Министерството на образованието в последните години смени приоритетите си и обръща все по-сериозно внимание на професионалното образование.

Мирослав Марков, който е председател на комисията по оценка на кандидатурите за стипендии в „Севлиево 21 век“, отговори, че в Наредбата за отпускане на годишните ученически стипендии са разписани критерии и част от възпитанието е да се обяснява на децата, че когато има обективни критерии, надпреварата е справедлива, за да не останат разочаровани. „От години участвам в работата на комисията за определяне носителите на стипендиите. Никога не съм усетила субективизъм. Директорите са прави, има професии, които изчезват и би било добре да се потърсят варианти за стимулиране на децата от професионалните гимназии“, каза зам-кметът Красимира Йорданова.

Кандидатстването за тазгодишните стипендии вече започна, документи се приемат до 15 октомври. Учебните дисциплини, допустими за кандидатстване са български език и литература, метаматика, физика и астрономия, химия, биология, информатика и ИТ, езикознание, история, география, икономика и предмети от учебните планове за професионална подготовка по професии, изучаващи се в професионалните гимназии.

Кандидатите могат да бъдат ученици от 8 до 12 клас и да учат в училище на територията на община Севлиево и да са класирани предходната година на първо, второ или трето място на национален или международен конкурс, олимпиада, състезание в областта на научните сисциплини. Сред критериите за оценка на кандидатите освен класирането на призови места са успехът от предходната учебна година, успехът от двете учебни години преди предходната и оценка на плана за кариерно развитие.

Научни проекти на наши ученици бяха високо оценени
Образование
Апелативните съдии: „ПГ „М. Попов“ ще плати над 40 000 лв.“
Образование
Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"
Образование
Над 200 ученици се включиха в Деня на Априлов в НМО
Образование
Голямата фирма отвътре, видяха ученици, които учат чрез работа
Образование
Отговорности и на работници изисква дуалното обучение
Образование
Коледа на доброто в ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"
Образование
Тома Томев получи награда за "Най-добър социален партньор"
Образование
Как Дряново не стана „световен град на природосъобразния живот“
Образование
Общината кандидатства с проект за саниране на Детския комплекс
Образование
Конференция за нов проект по "Еразъм+" свикват в ПГМЕТ
Образование
Гимназия "Ген. Иван Бъчваров" чества своите 56 години
Образование
Доброволци от Севлиево бяха наградени от ИМКА
Образование
ПГМЕТ " Ген. Ив. Бъчваров" - 56 години от първия учебен час
Образование
Светла Георгиева ще води "Училищно настоятелство" трети мандат
Образование
Стаж в Португалия по "Еразъм+" ще преминат ученици
Образование