Директори предложиха промени в критериите за „Стипендии 21 век“
УС на "Севлиево 21 век" по време на работна среща с директори на средни училища

Да се промени подхода към учениците от професионалните гимназии при определяне носителите на годишните стипендии на бизнессдружение „Севлиево 21 век“, предложи директорът на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ Ани Андреева. Колегата й от СУ „Васил Левски“ Тома Томев подкрепи, като сам предложи една от трите годишни стипендии от по 1200 лв., да бъде за възпитаник на професионална гимназия.

Предложенията бяха направени снощи по време на традиционната среща между Управителния съвет на сдружението, директори на училища, ресорният заместник-кмет от Община Севлиево и медии, на която бе обявен старта на петото издание на инициативата „Стипендии 21 век“.

Промените, за които говориха директорите, ще бъдат обсъдени от членовете на сдружението и едва тогава ще стане ясно дали трите годишни стипендии ще бъдат разделени между ученици от общообразователните и професионални средни училища.

До предложението на Андреева се е стигнало, както сама сподели, след като ученици на ПГМЕТ, автори на проекти, които представят иновативни идеи, и оценени на национално ниво, не са могли да покрият критериите за стипендиите. Миналата година е имало огорчени деца, положили сериозен труд, както Андреева обясни – месеци наред работели до късно, съчетавайки работата по разработките си с уроците. Тя подчерта, че и Министерството на образованието в последните години смени приоритетите си и обръща все по-сериозно внимание на професионалното образование.

Мирослав Марков, който е председател на комисията по оценка на кандидатурите за стипендии в „Севлиево 21 век“, отговори, че в Наредбата за отпускане на годишните ученически стипендии са разписани критерии и част от възпитанието е да се обяснява на децата, че когато има обективни критерии, надпреварата е справедлива, за да не останат разочаровани. „От години участвам в работата на комисията за определяне носителите на стипендиите. Никога не съм усетила субективизъм. Директорите са прави, има професии, които изчезват и би било добре да се потърсят варианти за стимулиране на децата от професионалните гимназии“, каза зам-кметът Красимира Йорданова.

Кандидатстването за тазгодишните стипендии вече започна, документи се приемат до 15 октомври. Учебните дисциплини, допустими за кандидатстване са български език и литература, метаматика, физика и астрономия, химия, биология, информатика и ИТ, езикознание, история, география, икономика и предмети от учебните планове за професионална подготовка по професии, изучаващи се в професионалните гимназии.

Кандидатите могат да бъдат ученици от 8 до 12 клас и да учат в училище на територията на община Севлиево и да са класирани предходната година на първо, второ или трето място на национален или международен конкурс, олимпиада, състезание в областта на научните сисциплини. Сред критериите за оценка на кандидатите освен класирането на призови места са успехът от предходната учебна година, успехът от двете учебни години преди предходната и оценка на плана за кариерно развитие.

„Математиката около нас“ отведе ученици в Португалия
Образование
Отборът на ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров" е най-добър млад огнеборец
Образование
В СУ „Васил Левски“ обявиха випуск 2019 за завършил
Образование
Отлично представяне на ученици в „Ключът на музиката“
Образование
От ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров" с покана към родителите на завършващи 7 клас
Образование
Ученици поеха управлението на ПГМЕТ за един ден
Образование
Пет отличия спечелиха учениците от клуб "Журналист"
Образование
За пътуването до Брюксел на ученици, разказва Красимира Томева
Образование
Светлана Василева е номинирана за награда "Стоян Михайловски"
Образование
Бронзов медал донесе отборът на ПГМЕТ в "Мога и зная как"
Образование
ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров" - първенец по електротехника
Образование
Москва като място за наука усетиха Ренета и Елица от СУ „В. Левски"
Образование
В ПГМЕТ „Ген. Ив. Бъчваров“ изпратиха випуск 2019
Образование
Ученици от гимназия Раублинг в Германия са на обмен в Севлиево
Образование
Отличиха Даниела Йорданова и Силвия Тодорова в "Учител на годината"
Образование
Деца продават великденски сувенири, за да помогнат на съученик
Образование