Търсене

Директорите на габровските театри очи в очи със зам.-министъра на културата

Директорите на габровските театри очи в очи със зам.-министъра на културата

Отляво надясно: зам.-областният управител Ивелин Стоянов, зам.-министър Весела Кондакова, областният управител Ралица Манолова, директора на Кукления театър Алфидин Ахмедов и директора на ДТ

Заместник–министърът на културата Весела Кондакова се срещна с директорите на габровските театри и областната управа, а разговорите бяха за предизвикателствата пред културата и възможните начини за преодоляването им.

В срещата участваха още зам.-областния управител Ивелин Стоянов и директорите на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и Държавен куклен театър – Габрово.

Обсъдени са били начини за подобряване условията за работа на театрите и възможностите за финансиране на културната инфраструктура и са коментирани конкретни проблеми, споделени от директорите, на които заедно с областния управител и министерство на културата да се търси съвместно решение.

Тема на диалога е било съхраняването на сградата, в която се помещава драматичният театър. Тя е паметник на културата от местно значение и е собственост на Народно читалище „Априлов – Палаузов“. В тази връзка областният управител информира, че е провела разговори и от читалището са готови да съдействат, за да се случи така належащият ремонт на сградата. Търсят се възможности за финансиране на консервационно-реставрационни дейности. Проблемите с поддръжката на сградите на театрите не са от вчера, натрупвани са с години, но не бива повече да се отлагат така чаканите ремонти. И двата театъра са много амбициозни в дейността си. Директорът на драматичния театър дори сподели и визията си за създаване на място за алтернативни събития в предоставените помещения от Областна администрация, които в момента ползват за репетиционни зали.

В рамките на срещата зам.-министър Кондакова постави акцент и върху новата национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, която ще се изпълнява от три министерства -  на образованието и науката, на културата и на младежта и спорта и за която до края на м. април текат обществени обсъждания. Програмата ще разполага с 90 млн. лв., предвидени за извънкласни дейности в проектобюджета за 2022 година като 50 млн. лв. ще са за култура и 40 млн. лв. за спорт. В областта на спорта ще се сформират отбори по колективни спортове като футбол, баскетбол и волейбол. В сферата на културата ще се стимулират групи по класическа, популярна и народна музика, танцово и театрално изкуство. Държавата ще финансира до 80 часа за тренировки или репетиции и творчески изяви. Предвижда се отборите и групите да се състезават помежду си на градско, общинско, областно и национално равнище. В заниманията ще се включат външни специалисти по спортни изкуства, за което МОН ще разчита на Министерство на културата и на Министерството на младежта и спорта. Училища с по-малко от 400 ученици ще могат да се включат в програмата с до два спортни отбора и до две групи по изкуства. Инициативата цели да обхване всички държавни и общински училища и центровете за подкрепа на личностното развитие като им предложи групови занимания по интереси, затова е важно всички да имат информация за тази програма и да се запознаят с нея.

Областният управител призовава всички заинтересовани да участват в обществените обсъждания, защото това е моментът, в който активното гражданско самосъзнание има реална възможност да оказва влияние върху формулирането на политиките на държавата.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Извънредни парламентарни избори на 2 април 2023 г.