Днес преди 114 години е роден д-р Москов - Мъдрецът от замъка на свободата

На 28 август през 1903 година в Севлиево се ражда Атанас Москов - деветото дете на скромно българско семейство. По това време в града вече има силна и влиятелна организация на БРСДП, като един от нейните дългогодишни ръководители, Андрея Конов, става кръстник на малкия Атанас.

Едва 13-годишен, когато всичките му братя са пратени по фронтовете на Първата световна война, младият Москов е принуден да поеме грижите за дома. В гимназията Атанас Москов става основател и председател на младежката социалдемократична група „Жан Жорес", заради което впоследствие е изключен от учебното заведение.

19-годишен записва право в Софийския университет, а по-късно заминава за Брюксел, където завършва дипломатически науки. В Брюксел той успешно съчетава работата в Изпълнителния комитет на Социалистическия интернационал с подготовката на докторска дисертация по международно право, която защитава през 1936 година на тема „Международната гаранция в малцинственото право“. Отказва се от стипендия и работи за да е независим.

През 1936 година Атанас Москов се завръща в София и подава оставка от Изпълнителния комитет на Социалистическия интернационал, за да се бори срещу безпартийния режим. Същата година се жени за белгийката Рене Едмонд Вилме. Рене е доктор по социална психология и философия, владее четири езика, преподава седем години в Брюкселския университет. Срещат се в Кралската библиотека, която посещават всеки ден. И двамата готвят дисертациите си. Той се влюбва от пръв поглед. „Не можех да откъсна очи от нея. Лицето й – с нежна бяла кожа, чертите й малко заострени, хубав правилен нос и сочни устни. Сини очи, високо открито чело, с опнати назад коси - руси, прихванати с тъмнокафяво полувенче. Облечена бе в черна рокля, с бяла, високо вдигната дантелена якичка и също така имаше бели дантелени маншети на дългите до китката ръкави ... Стори ми се, че пред мене е жив модел на Ван АЙК ...“ Спомени, том І).

Запознават се на операта „Персифал“ от Вагнер, в прочутия брюкселски Театър дьо ла Моне, в галерията, заемана предимно от студенти. Вижда я на опашката за билети и изпитва приятно чувство, че и тя е вагнеристка като него, щом жертва толкова много време, за да се сдобие с билет. Колебае се, но не намира кураж да я заговори. На следващия ден отива по-рано, преди представлението, защото мястото му е в средата. Столът до него е празен и светкавично му минава през ума, че може би това е нейното място, но я отхвърля като плод на непреодолимото вече желание да се запознаят. В последния момент, когато вече разпоредителите затварят вратите и лампите угасват, а в партера ръкопляскат на излизащия диригент, по реда се разнася слаб ропот. Дишайки шумно и учестено, тя сяда до него. Залива го гореща вълна. Рене поставя на коленете си обемиста партитура, после леко я разтваря и когато забелязва, че той проявява интерес, внимателно я накланя към него.

 „Без да съм предполагал или мислил, съвсем спонтанно казах: „Очаквах Ви!“ „Наистина ли?“ - отговори тя между две вдишвания. В полумрака не можех да видя изражението й, но моето сърце биеше до пръсване... Така започна разговорът ни, който повече от 62 години изпълни животът ми с най-ценното, до което съм се докосвал. Защото Рене е моето най-високо постижение!”

Двамата имат един син. Изгубват го, когато той е едва 20-годишен.

Д-р Москов е един от водачите на БРСДП, която след Деветомайския преврат функционира нелегално. През 1938 година е избран за народен представители работи като такъв до 1940 г.

След 9 септември 1944 г. става редактор на вестник "Свободен народ", а две години по-късно печели изборите за народен представител, като негов противник в избирателния район е Георги Димитров. По-късно изборът е касиран от прокомунистическото мнозинство, а Москов е отстранен и от преподавателското си място по международно право в Софийския университет.

След окончателното унищожаване на опозицията, през 1949 година Атанас Москов е затворен за две години без присъда в милицията, където бива подложен на такива репресии, че според очевидци когато случайно попада в една килия с главния секретар на БРСДП Коста Лулчев цял ден не могат да се познаят, а се разпознават едва по думите и по гласа. През 1951 година е изселен в Севлиево, а малко по-късно е изпратен в концлагера Белене, където остава 2 години, през което време е принуден да копае изкопи по норма, докато в същото време съпругата му, доктор по социология, работи с мотиката в местното ТКЗС, за да издържа семейството. След завръщането му от лагера дълго време не му дават работа, докато накрая го назначават на дребна чиновническа длъжност в местната психиатрия. 

На 26 ноември 1989 г. Атанас Москов и дейци на БРСДП възстановяват БСДП, като Москов става председател, а по-късно - през 1990 г. - почетен председател на партията. Отказва се от депутатско място и от всякаква политическа кариера.

След демократичните промени Атанас Москов продължава да живее в малката си къща сред нивите в Севлиево, където си отива на 28 януари 1995 г. 

Въпреки преживените страдания Атанас Москов остава убеден човеколюбец и алтруист до края на живота си.

Почетен доктор е на Унивреститета за национално и световно стопанство. 

Още приживе, непосредствено след 1989 година, Атанас Москов е удостоен със званието "Почетен гражданин на Севлиево".

Тогава, а и след това, малката му къщичка в края на града, посреща първите мъже на България. По-късно, след смъртта му, някои от тях се събираха на гроба му за помен. Преди години, когато социалдемократите се рояха на формации, една група с дошли за поклонение изчакваше в края на гробищния парк предишната да си тръгне, за да не се засекат на гроба му. Дано поне вътрешно са се срамували, защото д-р Москов умееше да прощава, беше смирен, мъдър и обичлив.  

Днес, по повод годишнината от рождението на д-р Москов, неговият дом-музей ще посреща граждани до 13.00 часа, без вход.   

използвани са текстове от Уикипедия и blog.bg

"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество