Днес заседава комисията, определена да обсъди искането за местен референдум

Тази вечер Диян Златев - председател на комисията по приватизация и следприватизационен контрол в ОбС Севлиево, свиква заседание за обсъждане искането на граждани от община Севлиево, заявено с подписка, да се произведе местен референдум с въпроса: „Да се извърши ли приватизация на общинската част от капитала на „Севлиевогаз 2000” АД”?". 

Покана за участие в заседанието са получили общинските съветници, поканен на обсъждането е и председателят на Инициативния комитет за събиране на подписи Боян Ботев.

Заседанието на ОбС, на което ще бъде внесено за дискутиране и гласуване гражданското искане, е насрочено за 11 септември 2017 г. Съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление не по-късно от три дни преди датата на заседанието, кметът на общината, водещата комисия и председателите на постоянните комисии в ОбС представят на председателя на общинския съвет проект за решение. Водещата комисия, определена от председателя на ОбС Здравка Лалева, е Постоянната комисия по приватизация и следприватизационен контрол.

По всяка вероятност тази вечер ще стане ясно какво е становището на приватизационната комисия по искането за местен референдум, не е изключено още днес да бъдат заявени позициите и на останалите комисии.

В подписката, инициирана от граждански комитет, бяха събрани 3 773 подписа. От тях, след проверка на ГРАО, бе установено, че коректни са 3080. А съгласно закона за участие на гражданите в управлението е необходимо 10% от имащите избирателни права на територията на общината да са подкрепили подписката, за да има искането за референдум задължителен характер. В случая подписите не достигат с 169, тъй като по справка на ГРАО лицата с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на община Севлиево към 19.05.2017 г., когато подписката е внесена в ОбС Севлиево, са 32 494. Това означава, че дали ще има референдум по въпроса с продажбата на общинските акции в "Севлиевогаз 2000" ще решат съветниците.  

  

 

 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество