До 25 август абитуриентите трябва да платят здравни осигуровки за юли

От 1 юли до 25 август абитуриентите от випуск 2021, положили успешно държавен зрелостен изпит през 2021 година, трябва да декларират и платят сами здравните си вноски за м. юли 2021 година. Учениците, завършили гимназия, трябва да се осигуряват сами докато станат студенти или започнат работа. Изключение правят тези млади хора, които веднага след завършването на гимназия започнат работа и се осигуряват от работодателите си, напомнят от офиса на НАП във Велико Търново.

До завършването си учениците, навършили 18 г., се осигуряват за сметка на републиканския бюджет. Същото е в сила и за студентите редовно обучение до навършване на 26 годишна възраст, т.е. съществува един период от време в който те не попадат в нито една от двете категории - "ученици" или "студенти". През това време трябва сами да плащат вноските си за здравно осигуряване, които са в размер на 26 лева на месец. Ако плащанията не бъдат нап равени съществува риск младите хора да се окажат с прекъснати здравно-осигурителни права, което би могло да създаде неудобство при нужда от лечение.  

За да се избегне това трябва да се подаде Декларация образец 7, която е задължителна за всички физически лица, които сами внасят своите здравноосигурителни вноски. В декларацията освен личните данни, се вписва началната дата, от която гражданинът е длъжен да се осигурява за своя сметка и осигурителният доход, върху който ще се внасят здравноосигурителните вноски.

През тази година абитуриентите трябва да посочат за начало на осигуряването си датата 01.07.2021 г., а вноските се дължат върху половината от минималния осигурителен доход, определен по закон за 2021 година. Подаването на декларацията става лично, в офиса на НАП, по пощата, с обратна разписка или по електронен път с ПИК код на НАП, който се издава безплатно във всеки офис на агенцията.

Абитуриентите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права.

Справка за здравния статус се извършва и автоматично с въвеждане на ЕГН на телефон  0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. С електронния калкулатор на сайта на НАП може да се изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.

 

Езиков център "Видима" през новата учебна година
Образование
В Учебен център "Аристотел" започна записването за учебната 2021/2022 г.
Образование
2365 ученици в община Севлиево влизат в клас, от тях 248 за първи път
Образование
Преди началото на учебната година, какво предлагат школите на Читалището
Образование
Започва записването за новия сезон в групите на ансамбъл "Развитие"
Образование
Учител и малките му художници рисуват по училищни стени
Образование
Ученици и учители от Севлиево бяха в Италия за работа по проект на „ЕРАЗЪМ+“
Образование
До 15 лв. от държавата за профилактика на учители, преболедували Covid-19
Образование
До 25 август абитуриентите трябва да платят здравни осигуровки за юли
Образование
В осем гимназии има свободни места след третото класиране
Образование
Училищна Телерик Академия отвори приема за ИТ обучения в Севлиево
Образование
Близо 9 хил. студенти ще се обучават безплатно, реши правителството
Образование
Само в краен случай ще се затварят детски градини и училища
Образование
Телерик Академия отваря приема за първите програми за 2022 г.
Образование
УЧЕНИЦИТЕ ДО IV КЛАС БЕЗ МАСКИ В ЧАС
Образование
Шест гимназии запазват статута си на училища с национално значение
Образование