До 40% увеличение на заплатите в общинските болници
снимка: pixabay

„Правителството ще осигури допълнително финансиране от 30 млн. лв. за областните и общинските болници. Това ще стане чрез преструктуриране на разходите в държавния бюджет и постановление на Министерския съвет. От тези средства 18 млн. лв. са предвидени за общинските болници, а 12 млн. лв. - за областните. Целият допълнителен ресурс, който те ще могат да използват през настоящата година, е 66 млн. лв. Толкова е увеличението за областните и общинските болници над базовите бюджети на НЗОК и на МЗ за 2018 г., приети от Народното събрание. От тези 66 млн. лв. – 28 млн. лв. са предвидени за общинските лечебни заведения, а 38 млн. лв. – за областните болници“. Това e заявил Кирил Ананиев на брифинг след среща между премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и представители на Сдружението на общинските болници, информация за който разпространиха от Министерството на здравеопазването.

Този ресурс позволява увеличение на заплатите на работещите в областните и общинските болници. За общинските болници увеличението на разходите за персонал ще бъде с между 25-40%. Увеличението при областните болници ще бъде между 10-15%, тъй като те имат по-голям капацитет и по-добро усвояване по линия на НЗОК, е станало ясно още от думите на министър Ананиев.

Министърът е уточнил, че освен финансовото подпомагане, свързано с разходите за персонал, ще бъдат заделени средства и за нормалното функциониране на общински болници, които извършват дейности по оказването на спешна и неотложна помощ в труднодостъпни и в такива населени места, в които няма други лечебни заведения и приходите от дейност са недостатъчни поради малкия брой на обслужваното население. Съвместно със Сдружението Министерството на здравеопазването ще работи и по преструктурирането на общински болници с цел повишаване ефективността им. През следващите седмици предстои да бъдат решени чисто технологични и организационни въпроси, които в момента възпрепятстват общинските лечебни  заведения при изпълнението на дейността им.

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев е благодарил от името на управителите на общински лечебни заведения, като посочил: „Днес постигнахме нещо, което не вярвах че ще се случи. Това е първата стъпка в правилна посока. Всички сме удовлетворени“. 

Д-р Димитър Диков преглежда в Севлиево на 31 май 2019 г.
Здраве
Родители се обединяват в кампания "Не яж боклуци, яж зеленчуци"
Здраве
Кампанията "Попитайте хематолога" спира в Севлиево
Здраве
Д-р Явор Малинов ще преглежда в Севлиево на 31 май
Здраве
Пулмологът д-р Станчев преглежда на 3 юли т.г. в Севлиево
Здраве
Нов специалист в "Медицински център-1" - ревматолог
Здраве
Д-р Димитър Диков ще преглежда в Севлиево на 28 юни 2019 г.
Здраве
Записват за прегледи при д-р Иво Станчев 8 юни т.г.
Здраве
Информационна кампания в Деня за борба с хипертонията
Здраве
Манолова към Ананиев: Аз получавам заплата, за да Ви преча
Здраве
Д-р Танкова преглежда всеки четвъртък в "Севлиево Медика"
Здраве
Записват за прегледи при д-р Мишев, съдов хирург, за 26 юли 2019 г.
Здраве
Джипитата на „Акта Мед“ се местят в поликлиниката
Здраве
Севлиевската болница заделя пари за обучение на медицински сестри
Здраве
Д-р Димитров - специалист УНГ, преглежда на две дати през юни
Здраве
На 14 и 28 май преглежда д-р Димитров - специалист УНГ
Здраве