Търсене

До два мандата да се ограничи престоя на кметове във властта, предлагат от "Продължаваме промяната"

Емилия Димитрова
Машините в 10-та секция отказаха, чака се ЦИК да реши как продъл

Кметовете на общини, райони и кметства да могат да бъдат преизбирани само за още един мандат, т.е. престоят им в местното управление да не е по-дълъг от два мандата. Това гласи предложение за промени в закона за местното самоуправление и местната администрация, внесено днес в деловодството на Народното събрание от парламентарната група на "Продължаваме промяната". 

Целта на предложените промени е да се повишат политическата конкуренция на местните избори и сменяемостта на лицата, упражняващи местната изпълнителна власт, се казва в мотивите на вносителите. 

Сменяемостта е сочена като основен принцип на демокрацията, подчертават вносителите, като цитират становище на Конституционния съд. Конституционният съдия Румен Янков казва: "Историята е показала, че след определен период от време човешката личност престава да осъществява по-високи ценности. Самолюбивият интерес, присъщ на човека на власт, е да дава предимство на собственото си желание за значимост и по правило е склонен да залага делото в името на властта. След време тя става цел на естествените му егоистични импулси".  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!