До старта на Преброяването остават 11 дни, какво е важно да знаем

120 преброители и 44 контрольори в общината са ангажирани в осемнайстото преброяване на населението и жилищния фонд. Всички те ще преминат обучение, насрочено за 1 септември 

От 7 септември до 3 октомври 2021 г. ще се проведе 18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд в Република България. То ще започва електронно в 0,00 часа на 7 септември и приключва в 24,00 часа на 17 септември 2021 г. Този начин на преброяване е чрез попълване на електронна преброителна карта и е достъпен на територията на цялата страна.

От 8,00 часа на 18 септември до 20,00 часа на 3 октомври ще се проведе преброяване с преброители и посещение на жилищата и домакинствата. За община Севлиево са ангажирани 120 преброители и 44 контрольори, сочи публично достъпна сп равка на сайта на общинската администрация.

Защо е необходимо преброяването? 

Преброяването на населението и жилищния фонд е най-голямото изчерпателно статистическо изследване и се осъществява в изпълнение на Регламент № 763/2008 на Европейския парламент и на Съвета относно преброяването на населението и жилищния фонд. Основната му цел е да събере и предостави качествена, съпоставима и изчерпателна информация за броя, демографската структура и социално-икономическите характеристики на населението по общини, населени места и т.н. То е единственият изчерпателен източник на информация за броя и характеристиките на сградния и жилищния фонд, както и за броя, структурата и жилищните условия на домакинствата в страната.

За какво се използват данните от преброяването?

Данните се използват от държавната администрация за вземане на решения и разпределяне на финансиране в различни области като образование, здравеопазване, социална защита и други. Данните са в основата на разработването на национални и регионални политики, както и при разпределянето на европейски фондове за регионални проекти и инициативи.

Кой и какво се преброява?

Преброяват се всички български и чужди граждани, включително и гражданите на ЕС, които пребивават на територията на страната към критичния момент на преброяването, т.е. към 7 септември 2021 г.; дипломатите и българските граждани, които работят в задграничните представителства на страната и членовете на техните семейства; военните и лицата в съставите на речни и морски кораби, които към критичния момент на преброяването са извън страната; търсещите убежище и получилите статут съгласно Закона за убежището и бежанците.

Няма да се преброяват чуждите дипломати и служителите в дипломатическите мисии на територията на страната; чуждестранните военни, които са на мисии в страната, и лицата в съставите на чуждестранните речни и морски кораби.

Преброяват се всички жилищни сгради и жилищата в тях, както и жилищата в нежилищни сгради, в които към критичния момент на преброяването живеят лица.

Може ли да не се отговори на някой въпрос?

Отговарянето на въпросите в преброителните карти е задължително, но самоопределянето и предоставянето на информация относно етно-културни характеристики (напр. етнос, вероизповедание или майчин език), здравен статус е доброволно.

Не се изисква доказването на информацията пред преброителите, нито предоставяне на копия от документи.

Негодният за движение ремонтиран тротоар в Севлиево е проектиран по всички правила
Общество
На 7 септември стартира преброяване 2021, какво трябва да знаем
Общество
Костадин Костадинов е предложен за Почетен гражданин на Севлиево
Общество
От 15 септември започва изплащането на помощите за отопление
Общество
Помощта за ученици в 1 и 8 клас се заявява и електронно до 15 октомври
Общество
Общински съветник в Дряново поиска цензура при отразяване на заседания
Общество
До момента в област Габрово електронно са се преброили 8787 граждани
Общество
Проект за изменение на общинска наредба урежда съдбата на изоставените автомобили
Общество
До края на септември се удължава срока за електронното преброяване
Общество
Седмица на пожарната безопасност - от 13 до 19 септември 2021 г.
Общество
В Градската библиотека може да се преброите електронно
Общество
Тормозен ли е предприемачът, който се оплака от тормоз пред комисията „Манолова“
Общество
След сигнал на читател от ВиК признаха, че е намалявана водата към Севлиево
Общество
33 са номинациите за наградите за Деня на правото да знам
Общество
Преброяването започна, от НСИ съветват да се преброим електронно
Общество
Премиерът Стефан Янев назначи трима заместник-министри
Общество