Търсене

Добре дошли в България през XXI век така, както си я представят 19 депутати от "Възраждане"

Как според "Възраждане" всички, които получават финансова или материална помощ от чужбина за минимум 1000 лв. на година, са чуждестранни агенти
Добре дошли в България през XXI век така, както си я представят 19 депутати от

Представете си следния казус: имате близко дете, нуждаещо се от най-обикновена инвалидна количка, и благодетел от Германия му дарява модела Antar AT52302 46, който е купил от "Амазон" за 510 евро. До 15 дни, след като сте го получили, трябва да се регистрирате като "чуждестранен агент" под заплахата от глоба от хиляда до пет хиляди лева (и 5-10 хил лв. втората година, ако случайно не сте разбрали за този нов режим).

Всяка година подлежите на финансов одит, а ако не сте се регистрирали, Министерството на правосъдието ви вписва служебно и следва данъчна ревизия. Нещо повече - трябва да си спомните дали не сте получавали финансово или материално подпомагане от чужбина за повече от хиляда лева годишно през предходните 5 години. Иначе пак сте заплашени от изброените глоби и проверки. По-зле става, ако сте неправителствена организация или сдружение. 

Какво пише в законопроекта на партия "Възраждане" за закон за чуждестранните агенти, внесен в Народното събрание, публикацията в "Дневник" е изключително подробна.  

"Днивник" заключва: "Добре дошли в България през XXI век така, както си я представят 19 депутати от "Възраждане"". А примерът с инвалидния стол има продължение.

Ако сте фотограф и сте получили средства да си купите хубав фотоапарат (или самата камера) от чуждестранна фондация или чуждестранен гражданин, например, трябва веднага да си направите интернет сайт, да обявите там, че сте "чуждестранен агент" и да посочите във всяка от снимките си (да, не е грешка "в снимките"), че сте с такъв статут. Същото важи за нотите на композитори, произведенията на художници, чертежите на архитекти...

Има и още - учени, оборудвали през последните 5 години лабораториите си с чуждестранна помощ, организирали са събития с външни средства (които не идват от фондовете на ЕС) или работещи по международни проекти с външно финансиране, да се регистрират като "чуждестранни агенти" и да прекратят професионалните си занимания в институтите на БАН и всички университети.

Ако български гражданин реши от чужбина да подкрепи талантлив българин с качествен лаптоп чрез доброволното дарение, получателят трябва да се регистрира като "чуждестранен агент".

Любопитно е обаче кой остава извън приложното поле на закона, коментира адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп До Информация. "Това е търговската дейност и, видите ли вие, хазартът! Е, сега разбрахме кой никога не може да бъде "чуждестранен агент" и въобще - лош. Значи да се грижиш за деца в неравностойно положение, като ползваш финансиране отвън, е лошо. Нека тънат в нищета и мрак, важното е щастието на "патриотите" да възтържествува! Но пък да въртиш печалби от хазартни игри с чужди средства е чудесно, нали, това е в най-голям обществен интерес! Да им се чуди човек на ценностите".

"Това, че в България съществуват подобни лица, които да предлагат подобна инициатива, и че те са попаднали в Народното събрание, е повод за голямо обществено безпокойство", коментира юристът. 

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.