Догодина ще е ясно остава ли европейската диплома за "Централен Балкан"
снимка: Централен Балкан

Независимият експерт от Конфедерация Швейцария Пиер Галан беше на работно посещение в Национален парк „Централен Балкан“. В рамките на оценителна мисия, визитата му имаше за цел да се отчете напредъка по изпълнението на условията и препоръките, дадени на парковата администрация при връчването на Европейската диплома за защитени територии – престижното отличие на Съвета на Европа.

Периодичните оценителни мисии са задължителни за защитените територии, носители на високата награда и механизъм за гарантиране на тяхното опазване и природосъобразно управление. При проверките се акцентира върху посочените при награждаването или предходна оценителна мисия условия и препоръки, по които администрациите на съответните територии трябва да работят.

Мисията на швейцарския експерт се проведе изяло в територията на „Централен Балкан“. Оценителят посети всяка от функционалните зони на защитената територия, предвиждаща съответните различни режими и норми, а служители от Парковата дирекция отговаряха на многобройните му въпроси. Особен интерес Пиер Галан прояви към управленските подходи, прилагани при ползването на природни ресурси, съгласно българското законодателство и утвърдения с решение на Министерския съвет през март 2016 г. План за управление на Парка (2016 – 2025). В рамките на работната програма бяха осъществени срещи с ръководството и служители на Парковата дирекция, с представители на местни НПО, работещи за съхраняването на традиционни местни традиции и продукти, на местния туристически бизнес, на ползватели на ресурси от защитената територия.

Окончателният доклад за резултатите от оценителната мисия ще бъде внесен в Секретариата на Съвета на Европа до края на 2017 г. Решението на групата специалисти и Комитета на министрите към Съвета на Европа дали Национален парк „Централен Балкан“ ще продължи да бъде носител на Европейската диплома за защитени територии се очаква да стане ясно в периода март – април 2018 г.

източник: "Централен Балкан"

На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
От 10 юли т.г. започна предварителен обход за Преброяване 2021
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество