Търсене

Доника Ботева – на европейския връх в таекуон-до

Доника Ботева – на европейския връх в таекуон-до

Доника Ботева се изкачи на най-високото стъпало в Европа на провелото се между 28 и 30 април в Ливърпул първенство на стария континет в таекуон-до ай ти еф. Състезателката на севлиевския клуб "Тервел 2006" заслужено грабна титлата при девойки старша възраст. 

Изображение - 1492 Другото наше момиче - Ивана Йонкова, отново показа класа и извоюва бронзовото отличие при жените. 

Третият ни състезател - Николай Василев завърши първенството със сребърен медал. 

Изображение - 1493 Дебютантът на първенство от такъв ранг Христофор Николов ще се прибере у дома без медал в индивидуалните надпревари, но се класира трети с отбора в дисциплината „отборно спаринг”.

"Доника премина през четири кръга до финала. Битките бяха буквално една след друга и натоварването беше свръхчовешко" - разказа от Ливърпул треньорът Михаил Ботев, който освен удовлетворение като треньор, бе щастлив като баща за успеха на Доника. "Но тя се справи. Нямаше рускиня, украинка, шведка, словенка, помете всичко по пътя си. На финала игра продължение с рускинята. В продължението тя отнесе рускинята, като с един удар с крак, изпълнен със скок и завъртане на 180 градуса й изкара въздуха, заради което срещата бе перкъсната за кратко", споделя още Михаил Ботев.

Изображение - 1494

С тази европейска титла колекцията на Доника става пълна - през 2013 година в Словения тя печели титлата при деца, две тодини по-късно става шампион при девойки младша възраст, а надпреварата е в Италия. И тази година отново е шампион, вече при девойки старша възраст. Като прибавим две вицеевропейски титли и бронз при деца и вицесветовната титла от Италия, колекцията на абитуриентката на СУ "Васил Левски" наистина е впечатляваща.

Ивана Йонкова доказа, че няма възрастова категория, в която не може да побеждава. Срещите в Англия бяха първи при жените за севлиевското момиче. Това обаче не я стъписа и Ивана буквално премаза съперничките си от Босна, Херцеговина и Украйна. Така стигна до полуфинал, а срещата бе срещу англичанка - представителка на домакините. "Какво да кажа, домакини...Камери на няколко телевизии снимаха срещата и предаваха директно. Как да бием и тях и съдиите.... Ивана загуби финала, но за едно наказание само и остана трета. Играта й бе класа, а упехът - невероятен", разказва треньорът Ботев.

"За Николай Василев какво да кажа, голям характер показа това момче. Победи един руснак, после украинец. На финал се срещна с друг състезател на Русия. Срещата беше равна до края, разменяха си страхотни удари с ръце и крака. Пет секунди преди края руснакът поведе. Николай рискува и се би здраво. В последната секунда обаче писаха попадение на руснака в главата и Ники загуби", разказва Михаил Ботев. И не опитва да скрие вълнението и радостта си от представянето на състезателите му в Ливърпул: "Невероятни са тези деца! Гордея се с тях! Това е голям успех! За някои може да е неразбираемо, но това, което те направиха, е изключително трудно. Много трудно се става шампион на европейско първенство по таекуон-до, а те го правят. РЕСПЕКТ!".

Днес нашите състезатели се прибират, но време за почивка няма. Като начало Михаил Ботев трябва да намери финанси за ремонт на новата зала за тренировки, която клубът получи тази година - в сградата на старото Първо основно училище. А на 24 юни Севлиево ще бъде домакин на състезание за деца. "Трябва да създаваме последователи на днешните медалисти", усмихва се Ботев.

Благодарим ви, шампиони! Севлиево се гордее с вас.   

написано от Емилия Димитрова

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.