Досьо Досев получи ключа на Севлиево, шестима заслужиха знак "Севлиево"
Отляво на дясно: Джузепе Русо, Дарина Цонкова, Мария Петкова, Досьо Досев, Иван Иванов, Галя Христова, Христофор Лалев, Емилиян Маринов, Здравка Лалева, снимка: Община Севлиево

от Емилия Димитрова

Тази вечер по време на тържествена сесия на Общинския съвет, която се провежда в деня на Севлиево, бяха връчени почетните отличия на Севлиево.

Създателят на севлиевската школа по самбо и джудо "Раковски" Досьо Досев получи символичния ключ на града от кмета Иван Иванов и удостоверение, с което съгласно решение на Общинския съвет се удостоява със званието "Почетен гражданин на Севлиево". 

Почетните отличия - знак "Севлиево", тази година получават Джузепе Русо, Дарина Цонкова, Мария Петкова, Христофор Лалев, Галя Христова и Мирослав Ботев. Решението за това бе взето на заседание на Общинския съвет на 6 октомври т.г.

Мотивите за удостояването с почетния знак "Севлиево", публикуваме със съкращения и без редакция, взети  от номинациите, внесени пред Общинския съвет. 

Джузепе Русо поема управлението на “Хитачи АББ Пауър Гридс България ЕООД” през юни 2017 г. През годините компанията е съпричастна към местната общност и в много случаи поема социална отговорност, която е в помощ на хората в Севлиево и региона.

Под ръководството на г-н Русо е подобрена инфраструктурата на фирмата в Севлиево, осигурени са безопасни условия на труд и допълнително обучение на място на работниците и служителите.Осигурени са над 400 работни места.

Джузепе Русо получава почетен знак "Севлиево", снимка: Севлиево онлайн

Г-н Русо се е включил в предоставянето на легла за хирургично отделение и в дарителска кампания за купуване на апаратура за детското отделение на Общинската болница. Оказва подкрепа към детските заведения и училищата, с които работи . Подпомага изграждането на детски площадки и подобряването на инфраструктурата в община Севлиево.

Получавайки знака "Севлиево" днес, той се ангажира, ръководеното от него др ужество ще продължи да подкрепя бъдещето на Севлиево, т.е. децата, и здравеопазването в общината.  

Дарина Цонкова е личност, която се раздава както на професионалното поприще, така и в обществения живот на общината. Силна, борбена и много деликатна,тя може да бъде учител за по младите си колеги както с професионалните си качества, така и с личните, които са достойни за уважение и отличие.Създател и член е на няколко неправителствени организации в града ни, променили облика на обществото - сдруженията „Училищно настоятелство - Севлиево“ и „Надежда 2001“. Дълги години участва дейно в обществено икономическото развитие на община Севлиево.

Дарина Цонкова получава почетен знак "Севлиево", снимка: Севлиево онлайн

Дарина Цонкова прие наградата в името на своето семейство, което през годините е ощетявала заради работата си, но и в името на своите колеги, детските учителки.

Мария Петкова се е доказала с висок професионализъм, безгранична отдаденост, непрестанно желание за развитие и въвеждане на иновации в сферата на предучилищното образование. Тя работи за развитието на предучилищното образование в общината повече от четиридесет години с много дипломатичност, упоритост, отдаденост и създаде високи стандарти на работа с родители и деца. Участва активно в обществения живот на общината. Учредител и член е на неправителствените организации „Училищно настоятелство - Севлиево“ и „Надежда 2001“. Повече от двайсет години участва дейно в обществено икономическото развитие на Община Севлиево. 

Здравка Лалева връчи удостоверението с решение за присъждане на почетноото отличие на Мария Петкова, снимка: Севлиево онлайн

В благодарственото си обръщение Мария Петкова също посвети отличието на детските педагози, чийто живот преминава в грижи за децата и тяхното израстване. 

Христофор Лалев от 1979 г. работи в завод „Росица“ като главен счетоводител, а от 1994 г. в „Стопанска банка“ АД, СЖ „Експресбанк“. От  2001 г. е директор в „Общинска банка“АД и „Инвестбанк“ АД. През тези 25 години, банките, в които е работил, обслужват бюджетните средства на Община Севлиево. От 1999 г. 5 /пет/поредни мандата до 2019 г. е общински съветник, като от 2005 - 2011 г.е председател на Общински съвет- Севлиево. Заеманите постове в обществения и финансов сектор на Община Севлиево, са давали възможност на Христофор Лалев да има професионален поглед и дейно участие в обществено икономическото развитие на Община Севлиево.

Христофор Лалев, снимка: Севлиево онлайн

Заставайки на трибуната пред Общинския съвет той призна, че за първи път изпитва такова силно вълнение, въпреки, че двайсет години от живота му са преминали в работа за община Севлиево, която нарече "една от най-проспериращите в България". 

Галя Христова от 1987 година Галя Христова заема длъжността „методист културно-масова работа” в Народно читалище „Развитие-1870”, а от 1989 година е секретар на севлиевското читалище.

На 1 Ноември 2019 година Галя Христова бе отличена с най-високото отличие на Съюза на народните читалища. Председателят на Съюза на читалищата - Николай Дойнов връчи лично на Галя Христова званието „заслужил читалищен деятел”. Това е отличие е свързано с нейния изключителен принос в развитието на общонародното читалищно дело.

Галя Христова - 40 години сърцето на читалище "Развитие", снимка: Севлиево онлайн

"Когато преди 40 години дойдох в този град, ми направи впечатление отношението на хората тук към Читалището. Те го имат като тяхното място", каза в своето обръщение Галя Христова и пожела на всички да работят с такава всеотдайност, както се работи и в Читалището. 

Днес почетен знак "Севлиево" получи и Емилиян Маринов - председател на читалище "Развитие-1870". Отличието се присъжда на Читалището за изключителни заслуги за духовния живот в Севлиево и е по повод 150 г. от създаването на институцията. За признанието Маринов благодари на ръководителите на всички художествени състави и на всички самодейци, които работят в читалищните формации. 

Почетен знак "Севлиево" бе присъден и на Цветан Ботев Макавеев. Предложението е обосновано с активното му участие в развитието на спорта и обществения живот на града. Собственик и управител на фирмите СТЕЛИТ 1, ЕЛИТ 8, КОМЕРС. Осигурява работни места за над 300 човека персонал. Активно подпомага развитието на младежта и спорта в Севлиево, има дейно участие в обществено икономическото развитие на Община Севлиево.

Отличието получи негов колега. 

Срещу 90 хил. лв. Севлиево се „отваря“ към гражданите, засега само на хартия
Общество
"Или ще измрем всинца, или ще освободим България"
Общество
Габрово е на второ място в страната по най-голям дял възрастно население
Общество
Самоукият художник от с. Стоките Георги Попов стана на 92 г.
Общество
Стотици паднали рога от благороден елен бяха показани в изложба
Общество
България вече е на 112 място по свобода на медиите
Общество
Нова платформа помага на гражданските и културните организации
Общество
Милчо Генжов e избран за окръжен прокурор на Габрово
Общество
На Разпети Петък пазарът се връща на ул. "П. Р. Славейков"
Общество
На 15 и 16 май Севлиево е домакин на фестивала "Семе българско"
Общество
Да помогнем на Тихомир за животоспасяваща бъбречна трансплантация
Общество
От 1 май падат коридорите за пазаруване
Общество
"Природата в риск" - една изложба за търговията с кожи на защитени видове
Общество
Кога работим и почиваме през месец май?
Общество
Априлското въстание на север от Балкана представя музеят на Добрич
Общество
„Книги за смет” е този уикенд в пет града в страната
Общество