Търсене

Доц. Тодор Попов: COVID-19 може да бъде причина за внезапна загуба на слуха

Доц. Тодор Попов: COVID-19 може да бъде причина за внезапна загуба на слуха

Доц. Тодор Попов, снимка: "Плюс мен"

Доц. д-р Тодор Попов, дм, е сред най-опитните български хирурзи в сферата на ушно-носно-гърлените заболявания и хирургията на глава и шия. Той е доцент към катедра по УНГ болести и хирургия на глава и шия на Медицински университет София и е част от екипа на най-голямата Клиника по ушно-носно-гърлени болести – тази в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. Има специализации в едни от най-добрите болници в Европа, сред които болница „Сан Марко“ в Италия, университетска болница Шаритé в Германия, университетска болница „Санта Крю и Сант Пау“ в Испания, университетска болница „Сан Мартино“ в Италия и др.

"Севлиево онлайн" препубликува разговора с него от портала на Министерството на здравеопазването "Плюс мен", в който д-р Попов коментира за връзката между COVID-19 и увреждането на слуха.

Може ли боледуването от COVID-19 да отключи проблеми със слуха при хора, които не са имали подобни оплаквания преди заразяването? Доколко сериозни са тези проблеми и как се проявяват?

SARS-CoV-2 е нов антиген за човешката популация. Пандемичното разпространение и изключително високата контагиозност (заразност) ясно показват, че всеки човек в даден момент ще се сблъска с този вирус – в общия случай дори по няколко пъти. За тези две години разбрахме, че COVID-19 може да засегне практически всеки орган, често поради тропизма на вируса към клетките на стените на малките съдове. В своята практика ние виждаме това всеки ден – пациенти с доказана или суспектна за COVID-19 инфекция биват диагностицирани с внезапна загуба на слуха поради засягане на слуховия нерв.

Колко често се развиват тези усложнения? Отшумяват ли бързо или продължават с месеци, както много от оплакванията, свързани с т. нар. дълъг COVID? Могат ли да доведат до трайни увреждания като загуба на слуха?

Най-честото усложнение от COVID-19 по отношение на слуха е засягането на слуховия нерв, проявяващо се с внезапно намаление на слуха, а често пъти и с високочестотен шум. Изключително важна е бързата реакция. При доказване на това състояние трябва да се започне болнично лечение с вливания, като колкото по-рано стартира терапията, толкова по-висок е шансът за спасяване на слуха. При липса на лечение обикновено намалението на слуха е необратимо и по-късното търсене на решение става невъзможно.

Има ли значение възрастта на болния от COVID-19 пациент за появата на подобни оплаквания? Какво наблюдавате във Вашата практика?

Възрастта не е водещ фактор – пациентите са от целия възрастов спектър. Проблемите със слуха след прекаран COVID-19 се наблюдават и при деца.

Как влияе COVID-19 на хората, които са имали установени слухови проблеми и преди боледуването? Влошава ли се състоянието им?

При едно старо намаление на слуха добавянето на допълнително би могло да доведе до наслагване и съответно до тежка инвалидизация.

Препоръчвате ли на хората да се ваксинират срещу COVID-19, за да избегнат риска от развитието на проблеми със слуха?

Има два варианта – да се сблъскаш с вируса контролирано или да го срещнеш неконтролирано. Ваксината доказано помага този сблъсък да е контролиран и минимализира рисковете.

Ваксините срещу COVID-19 са едно от достиженията на човешката цивилизация. За съжаление, както за много други неща, една част от обществото ни просто отказва да повярва в истинността, в реалността на тази цивилизация, и това е от страх. Не бива да ни е страх! Не бива да бъдем парализирани от „оградите“ на нашето собствено съзнание! То никога не може да обхване реалния свят около нас.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.