Търсене
На първа инстанция

Доживотен затвор постанови съдът за бащата, умъртвил невръстната си дъщеричка

Емилия Димитрова
Горски инспектор влиза в съда за подкуп и престъпления по служба

Окръжен съд Габрово осъди мъж от Севлиево на доживотен затвор за убийството на малолетното му дете. Присъдата бе обявена вчера, 21 ноември.

Присъдата е подписана с обособено мнение от двама членове на съдебния състав - неговият председател и един от съдебните заседатели, но само в частта, касаеща вида на определеното заседание. Двамата считат, че на подсъдимия трябва да се наложи предвиденият в закона максимален размер на наказанието лишаване от свобода. 

Обвинението срещу бащата бе по текстове от наказателния кодекс, които третират убийство, а максималният размер на наказанието, което може да се получи по тях е до 20 г. лишаване от свобода. Дали защитата на обвиняемия ще използва това, за да обжалва съдебното решение, предстои да стане ясно. 

Съдът уважи изцяло предявените от майката и сестрата на починалото дете граждански искове, като постанови мъжът да им заплати обезщетение за причинени от деянието неимуществени вреди в размер на общо 110 000 лева.

Престъплението бе извършено на 4 февруари 2021 година в жилището на семейството в Севлиево. Когато незабавно реагирали на подадения от съсед сигнал, полицаите открили в спалнята на жилището дете в безпомощно състояние с прорезна рана в областта на шията. В последствие екип на Спешна медицинска помощ установи смъртта на детето. В съседната стая полицаите открили бащата, с прорезни рани в областта на китките и глезените. Бил е неадекватен, което наложило транспротирането му в болницата в Габрово.

След направени манипулации с покурорско постановление той бе настанен в севлиевската Психиатрия.

До този момент мъжът бе непознат за полицията. Той няма криминални регистрации, но е имал здравословни проблеми, обявиха на брифинг от МВР в Габрово. В полицията не са получавали сигнали за насилие в семейството.

Около две седмици преди инцидента бащата е имал психически срив, заради който е бил настанен в Психиатричната болница, откъдето е освободен пет дни по-късно. 

Присъдата на Окръжен съд Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!