Доживотен затвор за мъж от Дамяново за опит за убийство

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена на 26 януари 2017 г., състав на  Окръжен съд Габрово с председател съдия Василева и докладчик съдия Костова, осъди мъж от севлиевското село Дамяново с инициали Д.С., на доживотен затвор за извършени опит за убиство, грабеж, опит за изнасилване, блудство и палеж.

Съдът призна Д.С. за виновен в това, че на 3 юни 2016 г., между 3.00 и 5.00 часа, е направил опит умишлено да умъртви в собствения й дом 73-годишна жена от същото село. Опитът му обаче останал недовършен. Деянието е извършено чрез палеж, по особени мъчителен за пострадалата начин и с цел да бъдат прикрити други престъпления. 

От събраните по делото доказателства става ясно, че в нощта на инцидента подсъдимият тръгнал към с. Богатово с намерение да открадне гориво от автомобили в местния стопански двор. Тъй като в двора на Стопанството имало пазач, това осуетило намеренията на крадеца и той се насочил към имота на пострадалата, който се намирал в близост. Влязъл в къщата на старицата през прозорец на приземния етаж. Когато се озовал вътре, нападнал трудноподвижната жена, искайки да му даде пари. След това направил опит да я изнасили и извършил с нея блудствени действия. С цел да прикрие извършените престъпления, подсъдимият струпал до жената дрехи и хартии, които залял с ракия и олио и възпламенил с кибрит. На тръгване взел телевизор LG, собственост на възрастната жена и напуснал къщата. Тъй като огънят препречвал изхода към вратата, жената успяла да се спаси, като изпълзяла навън през прозореца на стаята, която обитавала.

За извършения опит за убийство Д.С бе осъден на доживотен затвор.

За грабежа на телевизора, извършен при условията на опасен рецидив, съдът му наложи 10 години лишаване от свобода. С оглед събраните по делото доказателства Д.С. бе оправдан по първоначално повдигнатото му обвинение посоченото престъпление да е придружено с причинена средна телесна повреда.

За опита за изнасилване и блудството с възрастната жена, съдът наложи на подсъдимия наказания от по 8 години лишаване от свобода, като го оправда по първоначално повдигнатите му обвинения деянията да съставляват особено тежък случай.

За палежа на имущество със значителна стойност - къщата на пострадалата  на стойност 24 100 лева, с което са причинени щети в размер на 5 610 лева, Д.С. бе осъден на 6 години лишаване от свобода.

За посочените по-горе престъпления, на основание чл.23 ал.1 от НК, съдът определи на Д.С. едно общо наказание в размер на най-тежкото, а именно – доживотен затвор, което следва да изтърпи при първоначален специален  режим.

Съдът постанови Д.С. да заплати на пострадалата обезщетения за причинени от деянията му неимуществени вреди в размер на общо 80 000 лева, както и за имуществени вреди в размер на 5 610 лева.

Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок

Джебчийка от с. Дамяново спипаха в Габрово полицаи
Криминални
Измамник, присвоил близо 180 хил. лв., ще лежи 4 години
Криминални
Водачът с 2,14 промила алкохол от ул.“Ст. Пешев“ се призна за виновен
Криминални
Засада и опит за убийство в Магъра на яз. "Ал. Стамболийски"?
Криминални
Два луксозни автомобила на един собственик са запалени в Габрово
Криминални
Куче е починало от похвърлен салам в ж.к. "Д. Благоев", води се разследване
Криминални
Шофьорка с 2.06 промила алкохол в кръвта получи условна присъда
Криминални
Девет кражби от жилища за по-малко от месец извършил 19-годишен
Криминални
Хлапак опитал да открадне училищен автобус, хванали го
Криминални
Кражба от жилище в Севлиево, липсват 10 000 лв.
Криминални
Нагъл крадец грабил в севлиевска фирма, води се разследване
Криминални
Убийство на благороден елен край Кръвеник, хванати са следите на бракониерите
Криминални
Полицията разследва момче и мъж от с. Добромирка за побой
Криминални
Здравен инспектор е задържан при получаване на подкуп в Габрово
Криминални
Двама са задържани за среднощен побой над мъж
Криминални
Повдигнаха две обвинения на бракониер за убийство на благороден елен
Криминални