Доживотен затвор за мъж от Дамяново за опит за убийство

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена на 26 януари 2017 г., състав на  Окръжен съд Габрово с председател съдия Василева и докладчик съдия Костова, осъди мъж от севлиевското село Дамяново с инициали Д.С., на доживотен затвор за извършени опит за убиство, грабеж, опит за изнасилване, блудство и палеж.

Съдът призна Д.С. за виновен в това, че на 3 юни 2016 г., между 3.00 и 5.00 часа, е направил опит умишлено да умъртви в собствения й дом 73-годишна жена от същото село. Опитът му обаче останал недовършен. Деянието е извършено чрез палеж, по особени мъчителен за пострадалата начин и с цел да бъдат прикрити други престъпления. 

От събраните по делото доказателства става ясно, че в нощта на инцидента подсъдимият тръгнал към с. Богатово с намерение да открадне гориво от автомобили в местния стопански двор. Тъй като в двора на Стопанството имало пазач, това осуетило намеренията на крадеца и той се насочил към имота на пострадалата, който се намирал в близост. Влязъл в къщата на старицата през прозорец на приземния етаж. Когато се озовал вътре, нападнал трудноподвижната жена, искайки да му даде пари. След това направил опит да я изнасили и извършил с нея блудствени действия. С цел да прикрие извършените престъпления, подсъдимият струпал до жената дрехи и хартии, които залял с ракия и олио и възпламенил с кибрит. На тръгване взел телевизор LG, собственост на възрастната жена и напуснал къщата. Тъй като огънят препречвал изхода към вратата, жената успяла да се спаси, като изпълзяла навън през прозореца на стаята, която обитавала.

За извършения опит за убийство Д.С бе осъден на доживотен затвор.

За грабежа на телевизора, извършен при условията на опасен рецидив, съдът му наложи 10 години лишаване от свобода. С оглед събраните по делото доказателства Д.С. бе оправдан по първоначално повдигнатото му обвинение посоченото престъпление да е придружено с причинена средна телесна повреда.

За опита за изнасилване и блудството с възрастната жена, съдът наложи на подсъдимия наказания от по 8 години лишаване от свобода, като го оправда по първоначално повдигнатите му обвинения деянията да съставляват особено тежък случай.

За палежа на имущество със значителна стойност - къщата на пострадалата  на стойност 24 100 лева, с което са причинени щети в размер на 5 610 лева, Д.С. бе осъден на 6 години лишаване от свобода.

За посочените по-горе престъпления, на основание чл.23 ал.1 от НК, съдът определи на Д.С. едно общо наказание в размер на най-тежкото, а именно – доживотен затвор, което следва да изтърпи при първоначален специален  режим.

Съдът постанови Д.С. да заплати на пострадалата обезщетения за причинени от деянията му неимуществени вреди в размер на общо 80 000 лева, както и за имуществени вреди в размер на 5 610 лева.

Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок

Дрехи и обувки с емблеми на световни марки са иззети от магазин в Севлиево
Криминални
10 кг марихуана задържаха полицаи в мъж на 36 г.
Криминални
Сигнал на 112 заведе полицаите до извършител на незаконна сеч
Криминални
Задържаха двама, докато пренасяли канабис в с. Горна Росица
Криминални
Установени са трима крадци от гараж на Лозарска среща
Криминални
Севлиевка остана без техника, след като крадец проникнал в дома й
Криминални
Криминално проявен е задържан, отглеждал над 80 растения от вида на конопа
Криминални
Посред бял ден - млад мъж открадна дамската чанта на жена
Криминални
Убиец на мъж от с. Градище иска 30 хил. лв. обезщетение от държавата
Криминални
Окръжна прокуратура взе под надзор случая със загиналия моторист
Криминални
560 бали слама изгоряха в с. Агатово, разследва се умишлен палеж
Криминални
Бракониер, хванат с прясно дивечово месо, отрича до последно
Криминални
Прокуратурата възложи разследване на фалшиви дипломи за шофьорски книжки
Криминални
Съдът предава на Белгия севлиевец, заподозрян за участие в престъпна група
Криминални
КПКОНПИ внесе иск за отнемане имуществото на лихвар от Севлиево
Криминални
Спречкване между мъже завърши със смърт, води се разследване за убийство
Криминални