Търсене
На 19 юни т.г. с участието на самодейци от четирите общини на габровска област

Дряново ще е домакин на регионалния етап от Събора на народното творчество в Копривщица

Севлиево онлайн
Дряново ще е домакин на регионалния етап от Събора на народното творчество в Копривщица

Архивна снимка

На 19 юни 2022 г., на откритата сцена на площад „Ларгото“ в Дряново, ще се проведе регионалния етап от Националния събор на българското народно творчество Корвищица-2022. Първите изпълнители на автентичен фолклор ще стъпят на сцената в 10 ч.

Участие са заявили изпълнители от единайсет читалища от четирите общини на област Габрово – Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна. Публиката ще може да се наслади на автентичен български фолклор, ще бъдат показани носии- женска празнична и мъжка, както и характерни за региона песни и танци.

Основното изискване към изпълнителите е да представят традиционен фолклорен песенен и инструментален репертоар от габровска регион. Не се допускат участници, чийто репертоар не е автентичен, а се състои от произведения на обработения фолклор.

Жури ще определи участниците, които ще представят област Габрово по време на XII издание на Националния събор в Копривщица през август. Негов председател е доц. Наталия Рашкова - етномузиколог, доктор по изкуствознание, доцент от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, дългогодишен ръководител на секция „Етномузикология и етнохореология“. Членове са Павлина Дамянова, уредник отдел "Духовна култура" в РЕМО „Етър“ - завършила "Етнология" и "Управление на културното наследство" в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" и гл. ас. д-р Ана Борисова Стефанова – завършила „Педагогика на обучението по музика” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Дванадесетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица ще се проведе тази година на 5, 6 и 7 август. Съборът се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица.Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН). 

По регламент ХІI Национален събор на народното творчество преминава през два етапа на реализиране – регионален и национален. Първият етап, който приключва до 15 юни 2022 г., се провежда във всички административни области на страната. В селекционните комисии се включват експерти от ИЕФЕМ – БАН.

Излъчените от областите изпълнители се представят на националния етап в Копривщица. До 1 юли 2022 г. в Министерството на културата и в Община Копривщица постъпва информация за точния брой на участниците от отделните региони със съответните програми и времетраене на изпълненията. Съборът протича с изяви на 7 сцени. На всяка сцена се формира до петчленно жури.

От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

В две поредни години дванадесетото издание на събора бе отлагано във връзка със сигурността на хората по време на кризата, причинена от COVID-19.

Организатори на регионалния кръв за облраст Габрово са Областната администрация и Община Дряново. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!