Търсене

Два пъти по-дълго време ще отнеме обявяването на изборните резултати

Два пъти по-дълго време ще отнеме обявяването на изборните резул

Обявяването на изборните резултати от вота на 4 април ще отнеме два пъти повече време от законово предвиденото, прогнозира "Дневник", позовавайки се на интервю с шефа на фирмата-преброител "Информационно обслужване" Михаил Константинов пред Нова телевизия. 

Според Константинов срокът за обявяване на резултатите няма как да бъде спазен поради пет основни причини, които изданието изброява и за които от "Информационно обслужване" са уведомили ЦИК:

- големият брой подвижни избирателни комисии заради гласуващите под карантина;

- многото секции за гласуване извън страната (най-големият брой на избори досега);

- машинното гласуване в близо 9400 секции - три пъти повече, отколкото е имало досега при експерименталното гласуване;

- увеличението на регистрираните партии и коалициите - с 50% в сравнение с 2017 г.;

- многото кандидати - 6989 срещу 4718 през 2017 г.;

Според "Информационно обслужване" всичко това увеличава обема на обработваните данни, което предполага и множество възможности за допускане на технически грешки от СИК особено при изчисляването на преференциите, пише "Дневник". 

Изданието цитира шефа на "Информационно обслужване", според когото "най-същественият проблем е, че данните от гласуването с хартиени бюлетини и машинни трябва да бъдат сумирани на ръка от членовете СИК. Това автоматично би довело до грешки, тъй като става дума за около 400 двойки числа (при 30 партии и коалиции, всяка от които с по 15 кандидати в листа). Гарантирам, че при 400 суми, поне десет ще са грешни".

Заради всичко дотук казано десет дни преди вота се очертава следната ситуация: Централната избирателна комисия може да наруши закона и да не обяви в срок резултатите, ако държавната фирма преброител не успее да ги обработи в срок, но и не може да промени правилата за отчитане, защото ще наруши същия закон. 

Още може да прочетете тук. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.