Двама останаха ветераните, които намериха сили да почетат 9 май

"Войната, нещо страшно е" - това ми каза преди една година Петко Събев, ветеран от Втората световна война, днес на 96 години и един от двамата ветерани, които дойдоха днес на честването за Деня на победата 9 май. Другият бе Съби Гичев, който носи на гърба си 98 години, но успя да стигне до паметника на славата в парк "Казармите" и да остави букет карамфили за онези, които не са имали неговия късмет да преживеят войната.

Петко Събев стигнал до Македония, където участвал във военни действия. "Който преживее веднъж война, помни я докато е жив" - това са негови думи. Днес Петко Събев живее в с. Богатово и както преди е казвал, избрал селото заради джамала /б.ред. тухлена печка, която излъчва топлина и след като не се поддържа огън/. 

За втора година Севлиево имаше на 9 май "Безсмъртен полк", благодарение на общинско движение "Русофили". Деца от ОУ "Стефан Пешев" и СУ "Васил Левски" държаха в ръцете си портрети на загинали жители на община Севлиево в различните фази на Втората световна война, венци и цветя поднесоха признателни граждани, представители на обществени организации и местната власт. 

Най-трогателното от отбелязването на Деня на победата винаги са били ветераните. Помня преди години бяха толкова много, че им подреждаха столове в паметника на загиналите във войните за освобождение в парка до Автогарата. Миналата година бяха шестима, преди дни разбрах, че двама от тях вече не са между живите, а другите двама телата не ги държат, за да излизат.  

Знам, че не е далеч времето, когато честванията на 9 май ще минават без ветерани. Това обаче няма да попречи да ги помним и разказваме за битките, така както те го правеха - простичко, с потрепване в гласа и засрамени от сълзите, в които се давят и очите, и душата.

Заради паметта, но и заради дълбокото уважение, което изпитвам към тези над деветдесетгодишни момчета, днес прилагам линкове към публикациите за 9 май от 2017 г. и 2016 г. И защото на част от мъжете, били се на фронта, днес не успях да стисна ръцете. Припомняйки по-стари публикации от кратката история на "Севлиево онлайн" е моят начин да ги почета за днешния Ден на победата.  

Само един ветеран дойде на празника за 9 май

За момчетата, които преживяха войната...

Емилия Димитрова

С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество