Две досъдебни производства се водят за незаконна сеч в балкана
снимка: pixabay

Районна прокуратура Севлиево образува досъдебно производство за отсечени 18 броя дървета от вида бял бор и бук, които не са имали поставена горска марка. Дървесината е отсечена в подотдел 112 „л“ в землището на с. Стоките, а сигнал за деянието е подаден в края на миналата година от председателя на неправителствената организация „Граждани за Севлиево“ Боян Ботев.

Става дума за тринайсет дървета

от вида бор, с диаметър от 26 см до 52 см, и пет дървета от вида бук с диаметър от 14 см до 28 см. При проверка, извършена в началото на ноември м.г. от служители на Регионална дирекция по горите (РДГ) във Велико Търново, в присъствието на ръководството на общинско предприятие „Гори и земи“ и представители на „Граждани за Севлиево“, бяха установени нарушения, описани по-късно в протокол, от който става ясно, че дърветата, обект на прокурорска работа, са отсечени без необходимите разрешителни. Разследването, възложено от прокуратурата, ще установи налице ли е престъпление.

Второ досъдебно производство

е образувано по друг случай, от 20 февруари т.г. Отново по сигнал на „Граждани на Севлиево“ екипи на Регионалната дирекция по горите във Велико Търново и районното управление на полицията в Севлиево са извършили проверка в имот,частна горска територия, в землището на с. Стоките. Проверката е установила, че без разрешително са отсечени 66 дървета от вида „чер бор“. Дървесината, с обем над 50 плътни кубически метра, е намерена във временен склад на имот в землището на с. Стоките и задържана.

Започналото досъдебно производство е за престъпление по чл. 235, ал. 1 от Наказателния кодекс. Той гласи: „Който без редовно писмено позволително или с редовно позволително, но извън указаните в него места, срокове, количество и дървета сече, събира, добива, взема или извозва от горския фонд каквито и да било дървета или част от тях, включително отсечени или паднали, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева“.

Мъж от село Кормянско е пребит за 50 лв.
Криминални
Разследва се опит за кражба от жилище
Криминални
Задържан е мъж от с. П. Славейков, отглеждал канабис
Криминални
Крадците не спят по празниците, пияните водачи - никога
Криминални
Моторист се удари в лек автомобил, няма пострадали
Криминални
Въпреки предупрежденията, жена стана жертва на телефонна измама
Криминални
Близо 400 литра ракия иззеха митничари от Севлиево и Лом
Криминални
Разследват кражба след побой в севлиевски парк
Криминални
Още два трупа на благородeн елен са открити в балкана
Криминални
Задържан е телефонен измамник, действал в Севлиево
Криминални
Посред бял ден откраднаха портфейла на жена, докато пазарува
Криминални
Задържаха мъж с 5 кг хероин и 1 кг кокаин на Гиргините край Габрово
Криминални
23-годишен без книжка уби жена в Добромирка и избяга
Криминални
Има данни, че непълнолетен е запалил склад за сено край Севлиево
Криминални
Разследват пожар, в който изгоряха постройка и 120 бали сено
Криминални
Измамник, действал и в Севлиево, заловиха габровски полицаи
Криминални