Две досъдебни производства се водят за незаконна сеч в балкана
снимка: pixabay

Районна прокуратура Севлиево образува досъдебно производство за отсечени 18 броя дървета от вида бял бор и бук, които не са имали поставена горска марка. Дървесината е отсечена в подотдел 112 „л“ в землището на с. Стоките, а сигнал за деянието е подаден в края на миналата година от председателя на неправителствената организация „Граждани за Севлиево“ Боян Ботев.

Става дума за тринайсет дървета

от вида бор, с диаметър от 26 см до 52 см, и пет дървета от вида бук с диаметър от 14 см до 28 см. При проверка, извършена в началото на ноември м.г. от служители на Регионална дирекция по горите (РДГ) във Велико Търново, в присъствието на ръководството на общинско предприятие „Гори и земи“ и представители на „Граждани за Севлиево“, бяха установени нарушения, описани по-късно в протокол, от който става ясно, че дърветата, обект на прокурорска работа, са отсечени без необходимите разрешителни. Разследването, възложено от прокуратурата, ще установи налице ли е престъпление.

Второ досъдебно производство

е образувано по друг случай, от 20 февруари т.г. Отново по сигнал на „Граждани на Севлиево“ екипи на Регионалната дирекция по горите във Велико Търново и районното управление на полицията в Севлиево са извършили проверка в имот,частна горска територия, в землището на с. Стоките. Проверката е установила, че без разрешително са отсечени 66 дървета от вида „чер бор“. Дървесината, с обем над 50 плътни кубически метра, е намерена във временен склад на имот в землището на с. Стоките и задържана.

Започналото досъдебно производство е за престъпление по чл. 235, ал. 1 от Наказателния кодекс. Той гласи: „Който без редовно писмено позволително или с редовно позволително, но извън указаните в него места, срокове, количество и дървета сече, събира, добива, взема или извозва от горския фонд каквито и да било дървета или част от тях, включително отсечени или паднали, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева“.

Апартамент на ул. "Мара Гидик" бе претърсен, иззета е дрога
Криминални
Билети на "Национална лотария" са откраднати в с. Горна Росица
Криминални
Мъж от с. Буря е починал, по първоначални данни от самозапалване
Криминални
Любител на моторни инструменти от Богатово се оказа крадец
Криминални
Близо 50 хил. лв. са откраднати от къща в Севлиево
Криминални
Ученичка е пребита в Габрово от друго момиче
Криминални
В Габрово заловиха 18-годишен за телефонни измами
Криминални
Крадла от Пловдив обира коли в Дряново и Габрово
Криминални
Полицията задържа младежи, крадили от габровски МОЛ
Криминални
Криминално проявен севлиевец е задържан в Разград
Криминални
Закъсал за цигари и шоколад обрал магазин в с. Богатово
Криминални
Разследват незаконна сеч в с. Стоките
Криминални
Разследват кражба на ток на ул. "Сава Тошев" в Севлиево
Криминални
Две досъдебни производства се водят за незаконна сеч в балкана
Криминални
Разследват кражба от вила в с. Табашко
Криминални
Подпил шофьор и две домови кражби в полицейския бюлетин
Криминални