Джейми Оливър идва в Севлиево, но няма да готви

Не, заглавието не е подвеждащо. Майсторът в кухнята Джейми Оливър наистина ще "дойде" в Севлиево, но не лично, а чрез своите доброволци от Food Revolution Foundation. Поводът е Food Revolution Day, една инициатива на фондацията на Оливър, която работи за здравословното хранене сред децата.

В страната ни има официални посланици на Food Revolution, които през последния месец се обединиха и привлякоха към себе си още стотици доброволци от различни градове. Всички заедно на 19 и 20 май ще отпразнуват Деня на Българската хранителната революция с детски кулинарни работилници. На тези работилници децата ще правят картини с плодове и зеленчуци, ще се запознаят с полезната за тях храна, ще научат какво е рекламата на вредни храни, ще си приготвят сами здравословни салати, палачинки и други вкусотийки.

Инициатива на Food Revolution Foundation е основана от световно известния готвач Джейми Оливър. Тази година денят ще се отбележи в повече от 120 страни и България е една от тях.

В град Севлиево Денят на Българската хранителна революция ще бъде отпразнуван с детска кулинарна работилница и конкурс за детска рисунка. Кулинарна работилница е организирана от хотел-ресторант "Дан Колов" в село Сенник и доброволци. Тя ще започне на 20 май в 10.00 часа в ресторанта, но местата в нея са само петнайсет. В нея могат да се включат деца от 4 до 12-годишна възраст. Участието е безплатно, но е необходима предварителна резервация, заради ограничения брой места. Затова доброволците на Дейми Оливър съветват да резервирате билет предварително на адрес: https://sabitie.bg/event/partita/Food-Revolution-Day---Svlivo.362.

Според данни на Световната федерация за борба със затлъстяването СЗО разходва за лечение на заболявания, свързани с проблеми с консумацията на нездравословна храна за 1 година толкова средства, колкото производителите й изразходват за реклама за 1 ден. А на всеки похарчен долар от СЗО за превенция на заболявания, свързани с начина на хранене, се харчат 400 долара за реклама на висококалорична храна, с ниска хранителна стойност.

Според проучване на Университета на Ливърпул /University of Liverpool/ децата гледат средно по 11 реклами на вредна храна в рамките на тв предаване с продължителност 1 час.

По данни на СЗО България е на 5-о място по затлъстяване при децата в Европа (от 32 държави). Прогнозата за страната ни е, че ако не бъдат предприети мерки, до 2025 г. ще има 253 000 ученици, които ще са с наднормено тегло или със затлъстяване. Това означава, че 8 000 от тях ще са в преддиабетно състояние, 2 000 ще имат диабет тип 2, 18 000 ще имат високо кръвно налягане, а 25 000 ще имат първа степен затлъстял черен дроб.

Подкрепящите протестите в Севлиево сложиха стикери "Оставка"
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество