Търсене

Една трета от починалите в севлиевската болница са били с Ковид-19

Една трета от починалите в севлиевската болница са били с Ковид-

от Емилия Димитрова

Седемдесет пациенти с тежко протичане на Ковид-19 са лекувани в Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАРИЛ) на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ в периода 27 април 2020 г. – 30 септември 2021 г. За съжаление 25 от тях са починали, сочи справка, предоставена от болницата по реда на Закона за достъп до обществена информация. През същите месеци общият брой на починали пациенти в болницата е 158, като с Ковид-19 са били 53 от тях, се вижда от предоставените данни.

Почти всеки десети пациент на болницата от пролетта на миналата година до есента на тази е бил с Ковид-19,

става ясно от справката. За малко повече от година и половина през лечебното заведение са преминали 7273 пациенти, от които 693 са диагностицирани с коронавирусна инфекция.

За да се справят с растящия брой заразени, от заведението разкриват легла за лечение на Ковид-19. Средният им брой е двайсет, но очевидно варират според броя нуждаещи се от хоспитализация. От тези двайсет Ковид-легла, 16 са за пациенти без усложнения на заболяването.

Към момента леглата за неусложнени пациенти са значително повече - 45 за пациенти без усложнения и пет за пациенти с тежко протичане на заболяването, уточняват от болницата (по данни на РЗИ към 18 октомври т.г. в Севлиево диагностицираните с Ковид-19 настанени в болница са 69, но това не означава, че всички се лекуват в Севлиево, б.ред.).

Лечението на пациенти с Ковид-19 в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ е по договор със Здравната каса за три клинични пътеки –

„Диагностика и лечение на бронхопневмония и бронхиолит при лица над 18 г.“, „Диагностика и лечение на бронхопневмония в детска възраст“ и „Диагностика и лечение на контагиозни вируси и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения“. Само за срока на извънредната епидемична обстановка заведението има договори с НЗОК за още две клинични пътеки, които са за лечение на пациенти на вентилация и парентерално хранене (въвеждане на хранителни вещества директно в венозната система, б.ред.).

За работа по изброените клинични пътеки от началото на пандемията до края на септември т.г. болницата е получила малко над 636 хил. лв. Парите са изплатени за лечението на 534 пациенти. Още 210 хил. лв. заведението получава по клинични процедури за 62 пациенти.  Други 239 хил. лв. са преведени на болницата от НЗОК за работа при неблагоприятни условия в епидемична обстановка, сочи справка, предоставена от НЗОК.

Парите по клинични пътеки не са единствените, с които заведението трябва да се справя в условията на пандемия. 

От Министерството на здравеопазването са превели на два пъти субсидии -

малко над 57 хил. лв. през 2020 г. и от началото на тази година до края на август още 98 хил. лв. Извън тези средства от здравното министерство са предоставили на севлиевския стационар лични предпазни средства за персонала и медицинска апаратура по проект „Борба с Ковид-19“, който се финансира по ОП „Региони в растеж“.

По този проект МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ е получила три респиратора, общо 15 200 маски за лице от различни видове и модели, от които 800 броя петслойни и 10 000 броя еднократни хирургически, сочи друга справка, предоставена от Министерството на здравеопазването. Министерството е предоставило на лечебното заведение още 160 защитни гащеризони с качулка за многократна употреба и други 900 за еднократна употреба, 256 предпазни очила за защита срещу капчици и пръски, 40 водонепромукаеми гащеризона, 2000 калцуни и 100 л дезинфектант. 

Близо 50 000 лв. от дарения на граждани и фирми

са подмогнали работата на лечебното заведени в условията на пандемия, сочи справка, предоставена от болницата. От тях 37 хил. лв. са дарени от фирми, 13 078 лв. са даренията от граждани. Извън тези суми е дарението на бизнессдружение "Севлиево 21 век", което е в апаратура и защитни средства за персонала на обща стойност 15 040 лв. 

Даренията в натура включват над 26 т пелети за 10 хил. лв., три болнични легла с матраци за 6.4 хил. лв. От РЗИ са получени защитни средства за над 120 хил. лв. и препарата "Ремдесевир" за почти 100 хил. лв. По всяка вероятност презпазните средства, предоставени от РЗИ, се дублират с тези, описани в справката на здравното министерство. 

Малко над един милион лева са изплатени на медицински и немедицински персонал

за месеците, в които заведението е имало пациенти с Ковид-19. Точната цифра е 1 017 747 лв. Това са допълнителните възнаграждения за екипите на първа линия като сумите варират. Най-голяма сума е изплатена през март т.г. – почти 110 хил. лв. са разпределени между 63 души медицински персонал и 13 немедицински. През май т.г. парите са около 90 хил. лв., получават ги същия брой медицински персонал, немедиците на първа линия варират между 6 и 9. В сумите влизат и задължителните осигуровки за сметка на работодателя.

Допълнителните възнаграждения на медицинския и немедицински персонал, пряко зает с лечението на пациенти с Ковид-19, се определят по методика, разписана от Министерството на здравеопазването. От началото на тази година средствата за това са чрез допълнителен трансфер по бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Ситуацията с Ковид към тази сутрин в област Габрово остава критична. Новозаразените за последното денонощие са 132, а общият брой на инфектираните от началото на пандемията е почти 10 000. Поставени до момента са 43 485 дози ваксини, със завършен ваксинационен курс са са 22 922 души.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.