Търсене

Едва 270 първолаци в община Севлиево тази есен

Едва 270 първолаци в община Севлиево тази есен

снимка: архив, 15 септември в ОУ "Стефан Пешев"

Нищожно малък брой първокласници се очертава да има в училищата на община Севлиево тази есен. За първи път броят им е под триста, а тенденцията е той да продължи да намалява, коментираха ресорните служители в Община Севлиево. 

С по четири паралелки за първи клас ще бъдат две училища - СУ "Васил Левски", където паралелките с първокласници от години са четири и ОУ "Стефан Пешев", което след като стана приемник на закритото НУ "Св.св. Кирил и Методий" има база и достатъчно желаещи родители, които да запишат децата си за 1 клас. С една паралелка и през новата учебна година ще бъде ОУ "Христо Ботев".

И докато в града ситуацията е ясна, то в селата и тази година няма да мине без слети паралелки. Причината е проста - нам, където има по две, три деца за първи клас няма как да бъде сформирана паралелка и малките са принудени да учат заедно с по-големите. Въпросът е дискусионен от години. Противниците на слетите паралелки са категорични, че качеството на образование в такива класове е ниско. Поддръжниците, доколкото има такива, по-скоро ратуват за запазване на училищата в селата и осигуряване комфорт на най-малките ученици, за да не пътуват до града.

До  2010 година броят на децата по настоящ адрес в община Севлиево е сравнително постоянен. Тревожен спад в раждаемостта се наблюдава след 2010 година – с 52 деца по-малко през 2011 и с 36 деца по-малко през 2014. Това са деца за близо 5 паралелки в училище, сочи анализ на образователната система, изготвен от Сабие Ходжева - началник на отдел "Образование" в Община Севлиево. Справката по кметства за реално живущи на територията на населеното място деца, родени в периода 2009 – 2015 година, очертава още по-тревожна картина - 206 деца, регистрирани по настоящ адрес, не живеят в община Севлиево /б.ред. данните са актуални към 2016 г./.

За миналата учебна година броят на децата за I клас беше 335. Толкова са родените през 2009 година деца в община Севлиево. Реалният брой на бъдещите първокласници обаче бе 252 деца. Толкова бяха обхванати в подготвителните групи и класове, от които 192 в града и 60 – в селата на общината. Разликата от 83 деца предполага, че тези деца са напуснали общината поради различни причини, най-често вътрешни и външни миграционни процеси.

Другата сериозна причина за постоянния спад в броя на първолаците в Севлиево и селата на общината е ниската раждаемост. От таблицата по-долу се вижда тенденцията, която води до заключението, че в следващите години все по-малко ще бъдат децата в община Севлиево за първи клас.  

 

година2016201520142013201220112010
брой родени264270262294304329265

 

написано от Емилия Димитрова

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.