Едва 270 първолаци в община Севлиево тази есен
снимка: архив, 15 септември в ОУ "Стефан Пешев"

Нищожно малък брой първокласници се очертава да има в училищата на община Севлиево тази есен. За първи път броят им е под триста, а тенденцията е той да продължи да намалява, коментираха ресорните служители в Община Севлиево. 

С по четири паралелки за първи клас ще бъдат две училища - СУ "Васил Левски", където паралелките с първокласници от години са четири и ОУ "Стефан Пешев", което след като стана приемник на закритото НУ "Св.св. Кирил и Методий" има база и достатъчно желаещи родители, които да запишат децата си за 1 клас. С една паралелка и през новата учебна година ще бъде ОУ "Христо Ботев".

И докато в града ситуацията е ясна, то в селата и тази година няма да мине без слети паралелки. Причината е проста - нам, където има по две, три деца за първи клас няма как да бъде сформирана паралелка и малките са принудени да учат заедно с по-големите. Въпросът е дискусионен от години. Противниците на слетите паралелки са категорични, че качеството на образование в такива класове е ниско. Поддръжниците, доколкото има такива, по-скоро ратуват за запазване на училищата в селата и осигуряване комфорт на най-малките ученици, за да не пътуват до града.

До  2010 година броят на децата по настоящ адрес в община Севлиево е сравнително постоянен. Тревожен спад в раждаемостта се наблюдава след 2010 година – с 52 деца по-малко през 2011 и с 36 деца по-малко през 2014. Това са деца за близо 5 паралелки в училище, сочи анализ на образователната система, изготвен от Сабие Ходжева - началник на отдел "Образование" в Община Севлиево. Справката по кметства за реално живущи на територията на населеното място деца, родени в периода 2009 – 2015 година, очертава още по-тревожна картина - 206 деца, регистрирани по настоящ адрес, не живеят в община Севлиево /б.ред. данните са актуални към 2016 г./.

За миналата учебна година броят на децата за I клас беше 335. Толкова са родените през 2009 година деца в община Севлиево. Реалният брой на бъдещите първокласници обаче бе 252 деца. Толкова бяха обхванати в подготвителните групи и класове, от които 192 в града и 60 – в селата на общината. Разликата от 83 деца предполага, че тези деца са напуснали общината поради различни причини, най-често вътрешни и външни миграционни процеси.

Другата сериозна причина за постоянния спад в броя на първолаците в Севлиево и селата на общината е ниската раждаемост. От таблицата по-долу се вижда тенденцията, която води до заключението, че в следващите години все по-малко ще бъдат децата в община Севлиево за първи клас.  

 

година 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010
брой родени 264 270 262 294 304 329 265

 

написано от Емилия Димитрова

Балът за прием в Математическата гимназия в Габрово е най-висок
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
Лятна академия на "Заедно в час" вече и в област Габрово
Образование
Излязоха резултатите от първото класиране за гимназиите
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Нито една паралелка в гимназиите засега няма да бъде закрита
Образование
И за трето класиране останаха незаети места в гимназиите
Образование