„Еко Традекс Груп“ и „Инфрастроежи“ ще ремонтират 5.4 км от източния водопровод
Реконструкцията на довеждащия водпровод от ВЕЦ "Видима" към ПСПВ с. Стоките

от Емилия Димитрова

Дружеството по задълженията и договорите ДЗЗД „Стоките“, обединение между хасковското „Еко Традекс груп“ и севлиевското „Инфрастроежи“, ще извърши ремонт на 5.4 км от довеждащия водопровод от ПСПВ в с. Стоките до разпределителната шахта за с. Буря и с. Добромирка. Стойността на дейностите по реконструкцията е 4 870 596 лв. с ДДС, а работата трябва да приключи за 47 календарни дни.

Пари за ремонта обаче към датата на подписване на договора между ДЗЗД „Стоките“ и Община Севлиево (30 юли 2020 г.) няма, заради което договорът се подписва при отлагателно условие, т.е. изпълнението му ще се счита възложено при наличие на финансиране. Ако такова не бъде осигурено, договорът може да не се изпълнява, а всяка от страните има основание да го прекрати едностранно без предизвестие, след като минат три месеца от сключването му.

Четири фирми участваха в обявената през април т.г. процедура за избор на изпълнител на ремонта и реконструкцията на учъстък от довеждащия водопровод, по-известен като източния водопровод. Това е водопроводът с най-компрометирани участъци и респективно най-големи водозагуби, на места достигащи до 85%. По него се водоснабдяват и най-засегнатите от безводието села в община Севлиево, като крайната му точка е с. Добромирка, където това лято живеещи не са имали вода от два месеца.

Три от фирмите, подали оферти за участие в процедурата по Закона за обществените поръчки са отстранени от участие, по решение на комисията, председателствана от заместник-кмета Невена Тодорова и членове инж. Мирослав Банков – гл. експерт ВиК в Община Севлиево, инж. Мирослав Митев – директор на дирекция Териториално и селищно устройство и счетоводител Ивелина Белчева.

Нито един от отстранените участници не е подал оферта, отговаряща на предварително обявените условия за изпълнение на поръчката, пише в протокола на комисията. Отстраняването им е заради разминавания в линейния график за работа с изискванията на възложителя (Община Севлиево). Единственият участник, който напълно покрива критериите на възложителя е ДЗЗД „Стоките“, със седалище в Хасково, става ясно от документацията към конкурсната процедура.

През 2017 г. ДЗЗД „Стоките“ изпълни обществената поръчка за реконструкция на 10 км (половината, б.р.) от довеждащия водопровод от ВЕЦ „Видима“ до ПСПВ Стоките. Обединението и тогава получи най-висока оценка от комисията, натоварена с касиране на участниците. Този водопровод също бе с изтекъл експлоатационен срок и в много лошо състояние, заради което даваше чести аварии и сериозни водозагуби. Общото между двете поръчки е, че и за изпълнението на двете нямаше осигурени пари, но за ремонта от Априлци до Стоките се намериха един месец след подписването на договора.

Стойността на тази обществена поръчка бе 7.9 млн. лв. с ДДС, а ДЗЗД „Стоките“ спечели, защото предложи с 55 лв. по-ниска цена за изпълнение. Основният му конкурент ПСТ ГРУП даде с три дни по-къс срок за строителство и с 38 години по-дълга гаранция, но бе класирано на второ място. Вероятно за това класиране е надделял един друг показател – ДЗЗД „Стоките“ гарантира отстраняването на бъдещи аварии в рамките на 12 часа, конкурентът му – за два пъти по-дълъг срок. 

Златен медал за качество за санитарните продукти Ideal Standard и Vidima
Бизнес
„Еко Традекс Груп“ и „Инфрастроежи“ ще ремонтират 5.4 км от източния водопровод
Бизнес
Електронни касови бележки ще заместят хартиените
Бизнес
Започна данъчна кампания 2021 г.
Бизнес
Благотворително: 32 500 лв. събра за Читалището „Севлиево 21 век“
Бизнес
30 години по-късно: "Гален - фамилия" продължава традицията
Бизнес
Клиент на "Хелиос" от Силистра спечели автомобил Форд Фокус
Бизнес
НАП няма да спре да запечатва обекти, но ще бъде снизходителна
Бизнес
Съдът задължи болницата да върне парите за 39 ортопедични операции
Бизнес
Стартира 17-то издание на конкурса "Баня на годината"
Бизнес
Данъчната кампания 2021 г. започва на 11 януари
Бизнес
Как 30 г. една фамилия пише история и създава традиции
Бизнес
Земеделските стопани могат да подават заявления за Ковид-подпомагане
Бизнес
Късметлията на "Хелиос" днес си тръгна със спечеления автомобил
Бизнес
До края на декември земеделците избират как да облагат доходите си
Бизнес
Общината няма да разпределя дивидент от търговските си дружества
Бизнес