„Еко Традекс Груп“ и „Инфрастроежи“ ще ремонтират 5.4 км от източния водопровод
Реконструкцията на довеждащия водпровод от ВЕЦ "Видима" към ПСПВ с. Стоките

от Емилия Димитрова

Дружеството по задълженията и договорите ДЗЗД „Стоките“, обединение между хасковското „Еко Традекс груп“ и севлиевското „Инфрастроежи“, ще извърши ремонт на 5.4 км от довеждащия водопровод от ПСПВ в с. Стоките до разпределителната шахта за с. Буря и с. Добромирка. Стойността на дейностите по реконструкцията е 4 870 596 лв. с ДДС, а работата трябва да приключи за 47 календарни дни.

Пари за ремонта обаче към датата на подписване на договора между ДЗЗД „Стоките“ и Община Севлиево (30 юли 2020 г.) няма, заради което договорът се подписва при отлагателно условие, т.е. изпълнението му ще се счита възложено при наличие на финансиране. Ако такова не бъде осигурено, договорът може да не се изпълнява, а всяка от страните има основание да го прекрати едностранно без предизвестие, след като минат три месеца от сключването му.

Четири фирми участваха в обявената през април т.г. процедура за избор на изпълнител на ремонта и реконструкцията на учъстък от довеждащия водопровод, по-известен като източния водопровод. Това е водопроводът с най-компрометирани участъци и респективно най-големи водозагуби, на места достигащи до 85%. По него се водоснабдяват и най-засегнатите от безводието села в община Севлиево, като крайната му точка е с. Добромирка, където това лято живеещи не са имали вода от два месеца.

Три от фирмите, подали оферти за участие в процедурата по Закона за обществените поръчки са отстранени от участие, по решение на комисията, председателствана от заместник-кмета Невена Тодорова и членове инж. Мирослав Банков – гл. експерт ВиК в Община Севлиево, инж. Мирослав Митев – директор на дирекция Териториално и селищно устройство и счетоводител Ивелина Белчева.

Нито един от отстранените участници не е подал оферта, отговаряща на предварително обявените условия за изпълнение на поръчката, пише в протокола на комисията. Отстраняването им е заради разминавания в линейния график за работа с изискванията на възложителя (Община Севлиево). Единственият участник, който напълно покрива критериите на възложителя е ДЗЗД „Стоките“, със седалище в Хасково, става ясно от документацията към конкурсната процедура.

През 2017 г. ДЗЗД „Стоките“ изпълни обществената поръчка за реконструкция на 10 км (половината, б.р.) от довеждащия водопровод от ВЕЦ „Видима“ до ПСПВ Стоките. Обединението и тогава получи най-висока оценка от комисията, натоварена с касиране на участниците. Този водопровод също бе с изтекъл експлоатационен срок и в много лошо състояние, заради което даваше чести аварии и сериозни водозагуби. Общото между двете поръчки е, че и за изпълнението на двете нямаше осигурени пари, но за ремонта от Априлци до Стоките се намериха един месец след подписването на договора.

Стойността на тази обществена поръчка бе 7.9 млн. лв. с ДДС, а ДЗЗД „Стоките“ спечели, защото предложи с 55 лв. по-ниска цена за изпълнение. Основният му конкурент ПСТ ГРУП даде с три дни по-къс срок за строителство и с 38 години по-дълга гаранция, но бе класирано на второ място. Вероятно за това класиране е надделял един друг показател – ДЗЗД „Стоките“ гарантира отстраняването на бъдещи аварии в рамките на 12 часа, конкурентът му – за два пъти по-дълъг срок. 

31 300 лв. събра "Севлиево 21 век" за МБАЛ "Д-р Ст. Христов"
Бизнес
От днес обектите на "Хелиос" АД работят с обичайното работно време
Бизнес
Късметлията на "Хелиос" днес си тръгна със спечеления автомобил
Бизнес
Златен медал за качество за санитарните продукти Ideal Standard и Vidima
Бизнес
Земеделските стопани могат да подават заявления за Ковид-подпомагане
Бизнес
Три торти, трима акционери и тиха наздравица белязаха 30 години "Хелиос" АД
Бизнес
Животоподдържаща апаратура закупи "Севлиево 21 век" за болницата
Бизнес
Общината няма да разпределя дивидент от търговските си дружества
Бизнес
"Севлиево 21 век" обявява дарителска кампания заради Covid 19
Бизнес
Дарението на "Севлиево 21 век" за болницата пристигна, след Великден влиза в употреба
Бизнес
НАП няма да спре да запечатва обекти, но ще бъде снизходителна
Бизнес
Клиент на "Хелиос" от Силистра спечели автомобил Форд Фокус
Бизнес
"Хелиос" осигурява дежурен екип в един от обектите си
Бизнес
„Еко Традекс Груп“ и „Инфрастроежи“ ще ремонтират 5.4 км от източния водопровод
Бизнес
Lidl и Kаufland даряват 300 хил. лева за купуването на респиратори
Бизнес
Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни
Бизнес