Еленко Божков: „ТЕЦ-Габрово“ беше под крилото на ГЕРБ“

Парламентарни избори 2017

След като в най-студените дни на тази и миналата зима абонатите на габровската „Топлофикация“ студуваха в домовете си, габровската кметица като Жана Дарк пламенно ги поведе на протест срещу безобразията на ТЕЦ-а. Въпреки заканите й сега и през миналогодишния зимен сезон, че ще сезира държавния регулатор във връзка с нередовното топлоподаване, действия от страна на КЕВР така и не последваха.

В същото време без много приказки, без да вдига лозунги и да призовава на протест, депутатът от 43-то Народно събрание от Габровска област Кирил Добрев успя да предизвика чрез своите настоявания, аргументирани с цифри и факти в нарочен сигнал, проверка от КЕВР. „Хубаво е, че КЕВР влезе в правомощията си и имаме решение по въпроса. От тук нататък битката ще бъде хората, които мръзнаха цяла зима, да получат до стотинка не само своите обезщетения, но и да им се върнат социалните помощи, които бяха преведени на дружеството миналата години”, коментира Добрев.

За проблемите на габровската „Топлофикация“, за възможностите габровци да защитят интересите си, е разговорът с Еленко Божков, бивш член на КЕВР.

Г-н Божков, вероятно сте запознат с проблемите на габровци, свързани с „Топлофикация Габрово“, какво биха могли да направят те, за да защитят гражданските си интереси, след като в най-студените дни на годината бяха лишени от топлина в домовете си?

Проблемът с качественото топлоподаване от габровската ТЕЦ е цикличен. И той е в това, че услугата, която извършва „Топлофикация“ е изключително некачествена, при което непрекъснато се нарушават лицензионните изисквания. Нарушават се и общите условия, по които трябва да се осигурява топлоподаване и битова гореща вода към гражданите на Габрово. Тези нарушения са установени много отдавна, но на сигналите от страна на гражданите до момента никой не обърща внимание. Първи в реалната защита правата на гражданите, свързани с некачествената услуга, извършвана отстрана на ТЕЦ Габрово, се обяви депутатът от левицата в 43-то Народно събрание Кирил Добрев. Именно благодарение на намесата му – изпратената от него жалба до КЕВР за некачественото топлоснабдяване предизвика проверката от страна на държавния регулатор. И това го твърдя съвсем отговорно. Ще отбележа още, че ако КЕВР се заеме със задачата си стриктно да провери качественото изпълнение на Общите условия и на лицензията, може да се стигне до тежки мерки.

Какви могат да бъдат те?

Най-тежката мярка е отнемането на лицензията. И затова трябва, след като установят извършените тежки нарушения по прекъсването на парното, по неизпълнение на температурата и налягането на топлоносителя, предписани в тях в продължение на целия сезон, да се започне процедура по отнемането на лиценза. Обикновено когато се влезе в такава процедура и лицензията се отнеме в резултат на извършените нарушения, се стига до назначаването на особен управител – без да се отнема собствеността. Това означавна, че габровци няма да останат без топлоподаване и ТЕЦ-ът ще продължи да работи, но под ръководството на особения управител, който се избира със специална процедура от КЕВР.

Назначаването на обособен управител ще спомогне ли габровци да получават качествена услуга - не бива да се забравя, че в  тополфицираните жилищни блокове не са предвидени възможности за алтернативно отопление?

Тук има още един елемент – всяко дружество трябва да представи пред КЕВР своята инвестиционна програма. Към този момент лично аз не съм видял нищо ново и никаква инвестиционна програма на "Топлофикация" Габрово, която да предвижда мерки за коренна промяна на режима на топлоснабдяване, базата на топлоснабдяване. Т.е. генериращите мощности да се осъвременят така, че да изпълняват предвидените по закон и по наредба изисквания.

Миналото лято беше сменен стария с нов котел.

Тук ще отворя една скоба – като млад инженер през 1978 г. пусках този стар котел /преди това имаше един още по-стар/ - с 6 мегаватова турбина и генератор и извършвах пусковите му изпитания. Оттогава досега нищо ново не е направено. Ако се твърди, че има нов котел, той най-вероятно е водогреен, който работи с друга горивна база. Досегашните котли бяха предвидени да работят на въглища или на мазут. Те бяха парни котли и произвежданата пара трябваше да минава през бойлер, за да може да се използва като отопление за многофамилните жилища на града.

Ако приемем, че новият котел е на друга горивна база възможно ли е новото гориво да не може да осигури необходимата топлинна мощност?

Разбира се. Зависи от типа на котела.

Оттук насетне какво могат да направят габровци, за да защитят интересите си, особено социално слабите граждани, чиито енергийни помощи се превеждат директно на ТЕЦ-а?

Първото, което трябва да се направи е компенсиране на гражданите за непроизведената и недоставена енергия, от страна на Топлофикация. Гражданите трябва да подадат своите жалби към топлофикационното дружество. Могат да се жалват и пред омбудсмана. Освен това имат право да се жалват и в съда и да си търсят правата именно по съдебен път, което е нормално. Защото става въпрос за нарушаване на общите договорени между двете страни условия.

Още през миналата година депутатът от левицата Кирил Добрев настояваше ТЕЦ-а да върне всички преведените енергийни помощи от социалното ведомство?

Парите, които се изплащат от Министерството на социалните грижи за топлоснабдяване, вече са преведени на Топлофикация и задължително трябва да бъдат върнати. Това е задължение на държавата, която трябва да настоява за връщането им, тъй като с тези средства не е била осигурена необходимата топлинна енергия, което е доказано. Държавата трябва да изиска тези средства да й бъдат върнати със съответните лихви.

Държавата може и да получи тези пари, но социално слабите граждани, които разчитат на тях, за да живеят на топло през зимата, са си осигурявали топлина от алтернативни източници и са плащали за тях. Кой ще ги обезвъзмезди, след като от техните помощи се е възползвал друг?

Държавата трябва да намери начин те да бъдат компенсирани като им се заплати необходимата енергийна помощ за използваното от тях алтернативно отопление.

Проблемът с топлоснабдяването на габровци не е от вчера или днес – вече няколко години в най-студените дни на зимата габровци са без топлоснаснабдяване. Как Вие като специалист по енергетика ще обясните този факт?

Самият проблем освен организационен и технически има и чисто политически характер. Техническите причини са свързани с използването на стара и ненадеждна техника, организационните - с недоброто регулиране на абонатните станции и лошия мениджмънт на дружеството. Политическите причини също са известни. Знае се, че ТЕЦ Габрово е собственост на Христо Ковачки. Негова собственост са 2/3 от топлофикационните дружества в страната. По този начин той е своеборазен монополист и този монопол се засилва не само от голямата собственост, но и от това, че той не само е начело на партия „Лидер“, но и я спонсорира. Известно е също, че тази партия беше патерица на ГЕРБ в парламента при гласуването на важни решения. Именно поради тази причина жалбите на гражданите, свързани с проблемите с топлоснабдяването, бяха пренебрегвани и никой не им обръщаше внимание. Още повече, че в самия състав на КЕВР има поне трима представители, предложени от Ковачки и избрани от парламента. Единият от тях е Георги Златев, който преди да стане член на КЕВР беше директор на „Брикел“ – фирма, собственост на Христо Ковачки. По този начин на ТЕЦ-Габрово беше осигурен регулаторен комфорт – чрез подкрепата за ГЕРБ от партия „Лидер“ в парламента. Именно поради този факт едва след като беше разпуснат парламента кметът на Габрово Таня Христова доби смелост да се противопостави на „Топлофикация“. Така тя търси политически дивиденти.

Коректно ли е това поведение спрямо габровци?

В никакъв случай. Това е ярка форма на политическо лицемерие и конюнктурна изгода. Въпреки, че Таня Христова като кмет на общината е длъжна безусловно да се грижи за гражданите на Габрово. Независимо от коя партия са те. От момента, в който е избран кметът, той е кмет на всички, а не само на членовете на ГЕРБ. Удивявам се как е възможно да се подценява интелигентността на габровци, използвайки тяхната тегоба за набиране единствено на политически дивиденти. Извинете, но не кметът на Габрово предизвика раздвижването на КЕВР, за да започне проверка в габровската ТЕЦ. Това стана именно благодарение последователността в настояванията за спешна проверка на депутата в 43-то Народно събрание Кирил Добрев.

В областта е налице още един енергиен казус, този път свързан с подготовката за приватизация на общинския дял на „Севлиевогаз 2000“ АД, ще загубят ли севлиевци, ако този дял премине в частни ръце?

Севлиевци не само няма да спечелят от продажбата на общинския дял в „Севлиевогаз 2000“ АД, но и ще загубят, защото ще загубят контрола върху инфраструктурата и върху управлението на газовото дружество. Докато като мажоритарен собственик  те могат да влияят пряко върху управлението на „Севлиевогаз 2000“ и върху развитието на инфраструктурата, с която оперира това дружество. Погледнете Ботевград, където газоразпределението в града е поверено изцяло на общинско дружество и то се справя добре. Лично моето мнение е, че в интерес на общината и нейните граждани е общинските съветници да се обединят и да гласуват срещу продажбата на общинския дял в газовото дружество. 

Предизборен щаб на БСП Габрово

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

 

 

ОИК проверява сигнал за несъвместимост за съветника Трифон Трифон
Политика
Над половин милион лева в пари и имоти декларира общински съветник в Севлиево
Политика
С едно извънредно заседание, общинските съветници получиха пълни заплати
Политика
Какво не четем в доклада на КПКОНПИ, пита Кристина Сидорова
Политика
Прекратиха пълномощията на Боян Ботев като общински съветник
Политика
Председателят на Общинския съвет в Дряново е отстранен от длъжност
Политика
Димитър Тонев влиза в Общинския съвет на мястото на Боян Ботев
Политика
Кирил Ананиев става министър на финансите и още рокади в кабинета
Политика
Станимир Стойчев поема БСП в Севлиево или каквото е останало от нея
Политика
Още един общински съветник е в несъвместимост и конфликт
Политика
Боян Ботев: „Сгреших. Понасям отговорността за това“
Политика
ОИК е сезирана за правомощията на Трифон Трифонов като съветник
Политика
Съдът отмени решението за прекратяване пълномощията на Трифон Трифонов
Политика
Без изненади бе приет бюджет 2020 на Севлиево
Политика
ОИК прекрати пълномощията на Трифон Трифонов от ГЕРБ
Политика
ОИК няма да обжалва съдебното решение по казуса Трифон Трифонов
Политика