Търсене

Ема Вертерова - майсторът на уязвимата красота

Севлиево онлайн
Ема Вертерова - майсторът на уязвимата красота

Ема Вертерова, снимка: Снимки: Milen Deshev / PhotoDeshev

"Всяка една картина на Ема е скъпо и изискано бижу. Не познавам друг български художник с толкова фин рисунък, с такова излъчване на вътрешна чистота в картините, такъв хармоничен диалог на цветовете и същевременно с толкова уязвима красота. Потапям се в музиката на багрите, с удоволствие разглеждам елегантни фини линии, причудливо изплетени орнаменти, чувствам се уловена в тяхната тънка и нежна паяжина. Времето спира, картините буквално омагьосват с невероятната си естетика". Това са думи на Ирина Колбасова, изречени през 2016 г. при откриване на изложба на Ема Вертерова в Севлиево, в галерия "Видима". 

Изображение - 10452Снимка: Milen Deshev / PhotoDeshev  

Минали са шест години, а нежността на Ема Вертерова сякаш е станала още по-тиха, вглъбена, галеща. Картините й не говорят, а нашепват. Има нещо много елегантно в начина, по който тя рисува, нещо фино, което те кара самият ти да шептиш, когато коментираш и разглеждаш изложбата й, открита за 8 март 2022 г. отново в галерия "Видима". А като добавиш към това аристократичното излъчване на художничката и собствената й изтънченост, без съмнение вече си паднал в плен на красотата. 

Какво още каза през 2016 г. Ирина Колбасова за Ема Вертерова, което с пълна сила звучи и днес: 

"Докосването до картините на художничката е покана да надникнем в личния ѝ свят, изтъкан от полупрозрачните цветове на развяващи се воали и дантели, украсени с рисунките на птици, цветя и пеперуди. Всеки детайл в композициите е обмислен, всеки силует си има място. В симетричните алафранги и в тяхната затворена статичност по някакъв начин се запазва въздух, усеща се душа, картината остава жива, подвижна и трепетна, сякаш още миг и този сън ще изчезне, ще изчезне наслаждението на окото и духа, радостното чувство за докосването на прекрасното. Колкото повече разглеждам картините на Ема, толкова повече нови неща откривам в тях и толкова по навътре навлизам в тяхната ненатрапчива философия, за устройството на света, за невъзможността да задържим крехката хармония на мига, всичко, което очите ни улавят в чудните ѝ произведения - пърхащи пеперуди, райски птици, вълшебни цветя, всичко това е краткотрайно, вълшебно, неуловимо, може би сън, може би приказка, а може би докосване до нашите души.“

Изображение - 10454Сава Христов и Ема Вертерова, Снимка: Milen Deshev / PhotoDeshev  

Първата изложба на Ема Вертерова в Севлиево е през далечната вече 2001 г., като тогава предизвиква голям възторг у зрителите и с това поставя началото на едно дългогодишно приятелство и партньорство между авторката, галерията и ценителите на изкуството в нашия град. Следват изложби през 2011 г. и 2016 г., които отразяват вълненията в нейните творчески търсения към дадения момент, като отново не оставят публиката равнодушна към нейния неподражаем стил и елегантност.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.