Търсене
Истории за гласа и изборите с платформата People of Sofia

Есил - една неспирна личност, която колкото и да е уморена, продължава да работи за своето личностно развитие

Предоставено от Бюрото на ЕП в България
Есил - една неспирна личност, която колкото и да е уморена, продължава да работи за своето личностно развитие

На 9 юни ще се проведат европейски избори. На тях ще изберем следващите членове на Европейския парламент, но и ще можем да изразим мнението си по въпроси, които ни интересуват, да вземем решения за бъдещето на Европейския съюз и да подкрепим демократичния път на Европа и България. Затова през следващите седмици представителството на Европейския парламент в България с People of Sofia разказват истории на хора, които знаят, че гласът и действията им имат значение.

Първата история е на Есил от с. Благоево (Великотърновско), която се занимава с доброволчество и младежки активизъм в няколко НПО-та, едно от които е Център „Амалипе”.

Казвам се Есил Шукриева и съм на 21 години, родом съм от с. Благоево (Великотърновско),
 
но от 2 години живея във Варна, защото следвам. В момента съм студентка във Висше училище по мениджмънт със специалност „Международен бизнес и мениджмънт”, втори курс.
 
Определям се като една неспирна личност, която колкото и да е уморена, продължава да работи за своето личностноразвитие. Тук можете да предположите, че и голяма част от детството ми е протекло точно с тази мисъл и мисия. Преминала съм през много трудности - дискриминация, обиди и какво ли още не, докато стигна дотук. За някои те могат да са нищо, но аз смятам, че именно те са ме изградили точно такава, каквато съм сега.
 
Аз съм дете на разведени родители и съм израснала главно с майка ми
 
и нейните родители, които всъщност не са професори, учители и т.н., за да ме накарат да заобичам академичната сфера, но те са хората, които ме напътстваха през целия този процес и все още го правят. От малцинствените групи съм и си беше съвсем нормално за хората тогава да ми придават своя негативизъм, като казваха, че няма да успея. Моето семейство обаче ми показа, че трябва да се трудя за осъществяването на мечтите си, колкото и невъзможни и трудни да са те. И сега с радост мога да заявя, че много малко остава да приключа с една дълго чакана моя мечта и тя е да завърша висше образование.
 
Освен че съм студентка, от дълги години се занимавам с доброволчество и младежки активизъм в няколко НПО-та,
 
едно от които е Center Amalipe. Благодарение на тях пък изградих една страхотна мрежа от връзки, които може би ще помня и от които ще се възползвам през целия миживот. От там по-късно и дойде удоволствието да работя с младежи от гимназиалния етап, защото виждам как се чувстват, когато идеите им са разбрани и не се страхуват да защитят позиция. Защо не някой ден и да съм в сферата на педагогиката.
 
Вярвам, че не само моят глас има значение. Гласът на всеки човек има значение.
 
В демократични общества като нашето, гласът на гражданите е основен инструмент за изразяване на техните мнения, убеждения и нужди, защото понякога един глас може да представлява не само индивидуалните предпочитания на човека, но и интересите на цяла група хора или общност. Гласуването на европейски избори е важно, защото дава възможност на гражданите да участват във формирането на политиките и законодателството на Европейския съюз. Чрез гласуването гражданите могат да изберат представители, които ще говорят от тяхно име в Европейския парламент и ще работят за техните интереси. Така ще се осигури по-демократично и представително управление на европейските въпроси.
 
Точно младите хора като мен е много важно да имат гражданска позиция.
 
Една свежа перспектива, иновативни решения, неспирна енергия и още много прекрасни качества, които могат да допринесат за дейностите и работата, свързани с процесите в България и ЕС.
 
Ако бих могла да променя нещо в ЕС и по-широко - в света, бих насърчила по-голяма солидарност и сътрудничество между различните нации и култури. Също така бих искала да помогна за справяне със социалните неравенства и дискриминацията, като насърча равни възможности за всички граждани, независимо от техния произход, пол, религия или социален статус.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.