Евгени Генов - национален победител в конкурса „SUPER STEM 2020“
Евгени Генов, скрийншот от неговото онлайн участие

Евгени Генов, дванайсетокласник в Професионална гимназия по механоелектротехника "Ген. Иван Бъчваров" в Севлиево е национален победител ва конкурса „SUPER STEM 2020“. Атрактивното и уверено представяне на Евгени, което поради епидемиологичните мерки се състоя онлайн, впечатли журито, което го отличи освен с призова награда и с подарък – софтуер за аудио обработка.

Целта на конкурса е да се поощрят талантливи, инициативни и любопитни ученици в областта на науките STEM в училище.

В периода 9 - 11 април 2021 се проведе първата национална конференция „STEM Образование и иновации“. Основната задача на конференцията е да създава и разпространява знания в областта на STEM, STEAM и други области на знанието. Темите, които се обсъждаха бяха в наравления: STEM образование, информираност за кариера в STEM, STEM в обществото и икономиката и STEM иновации.

В конференцията се включиха 146 участници - ученици и студенти, както и представители на индустрията. Най-добре презентираните проекти и доклади бяха наградени. 

Евгени Генов работи с научен ръководител инж.Дияна Николова. Двамата в екип участваха в конференцията в направление „STEM ученически проекти и иновации“.

Тъй като абревиатурата STEM навлиза все по-често в езика, на който се предава информация от сферата на образованието, важно е да обясним какво е STEM. Съчетанието е от думите Science (наука), Technology (технология), Engineering (инженеринг) и Mathematics (математика). 

S (Science) – наука условно се разделя на две направления – природни науки, които изследват природните явления, и социални науки, които изучават човешкото поведение и обществото. Те се основават на събирането на наблюдаеми, емпирични и измерими доказателства, които се подлагат на определени принципи на разсъждение. Научният метод се състои от събирането на данни чрез наблюдение и експерименти, и формулирането, и изпитването на хипотези. Включват: биология, химия, астрономия, физика, география, история, механика, икономика, право, и др.

Т (Technology) – Технологията е отрасълът на знанието, който се занимава със създаването и използването на технически средства, и взаимовръзката им с живота, обществото и околната среда, като се основава на такива теми като индустриалното изкуство, инженерството, приложната наука и чистата наука.

E (Engineering) – Инженерингът е приложение на науката и математиката, за да се проектира или произвежда нещо, което е от полза за обществото. Това може да включва структури, машини, процеси и системи. Например, инженер да построи мостове, сгради, компютри, уреди, електроцентрали и транспортни системи, и др.

M (Mathematics) – Математика е изучаването на области като количествата, пространствените структури, типовете пространство и извършването на изчисления. Математиците използват системи от абстракции и аксиоми, чрез които съставят научни догадки, които после се стремят да докажат, следвайки правилата на логиката.

 

 

 

 

 

В СУ "Васил Левски" ще отбележат патронния си празник на живо във фейсбук
Образование
Със свои сили в ДГ "Пролет" обновяват сценичните костюми на децата
Образование
В ПГМЕТ представиха бъдещата STEM среда
Образование
Затварят училищата за големите ученици в област Габрово
Образование
Ученици станаха маратонци по четене
Образование
За пета година Библиотеката обявява литературен конкурс за ученици
Образование
Ученици се класираха за националния кръг на "Мога и зная как"
Образование
Онлайн отбелязва патронния си празник Детски комплекс "Йовко Йовков"
Образование
Тримесечно онлайн обучение предлага Езиков център "Видима"
Образование
Евгени Генов - национален победител в конкурса „SUPER STEM 2020“
Образование
Здравният министър в оставка обяви кои ученици кога влизат в клас
Образование
Първо пробно стажуване за най-малките машинни техници от ПГМЕТ
Образование
Три гимназии в областта получават до 300 хил. лв. за иновации
Образование
Взаимноучителната метода в 21 век - в музея, но в действие
Образование
Връщат се присъствените занятия в обучителните школи и центрове
Образование
Боян Боевски представя област Габрово в състезание по компютърно програмиране
Образование