Търсене

Евродепутатите почетоха паметта на Давид Сасоли

Евродепутатите почетоха паметта на Давид Сасоли

Възпоменателна церемония в памет на Давид Сасоли, снимка: ЕП

На церемония по време на пленарното заседание в Страсбург в понеделник евродепутатите почетоха паметта на покойния председател на Парламента Давид Мария Сасоли.

При откриването изпълняващата длъжността председател на Парламента Роберта Мецола заяви: "Европа загуби един лидер, демокрацията - един защитник, а всички ние - един приятел. Той винаги знаеше как да превърне ценностите, в които вярваше, в конкретни действия." Тя изтъкна как Сасоли се е "борил Парламентът да остане активен през най-критичните месеци на пандемията и ни позволи да приемем важни законодателни пакети, от които Европа и нейните граждани се нуждаеха".

"Тази асамблея ще отдаде почит на твоята работа и ще съхрани твоето наследство", заключи Мецола.

Бившият италиански министър-председател и евродепутат Енрико Лета, близък приятел на председателя Сасоли, заяви в своята възпоменателна реч, че за Давид Сасоли "Европа не е само директиви, институции и абревиатури. Не. Европа е преди всичко нейните хора, техните души и сърца. Така както държеше отворени вратите на този Парламент, Давид се стремеше да отваря врати за гражданите из целия ни континент."

"Свързващата нишка на всички негови битки е ясна: Европейският съюз е Съюз на ценностите", заяви Лета и добави, че "борбата на Давид за демокрация, свобода и върховенство на закона беше вдъхновение за всички нас". "Ние ще продължим твоята работа. Твоите битки ще продължат да бъдат наши битки. Никога няма да те забравим", каза той.

"Давид (...) ти вдъхваше респект и това далеч надхвърляше твоите задължения", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Председателят Мишел отдаде почит на "топлата, автентична, усмихната" личност на Давид Сасоли, който е можел да прояви твърдост, когато е било необходимо. Давид Сасоли "беше политически лидер и горд европеец", продължи председателят Мишел. Той отдаде почит на идеалите на Давид Сасоли за социална справедливост и солидарност, които са били в центъра на неговата политическа идентичност.

Френският президент и настоящ председател на Съвета на ЕС Еманюел Макрон отдаде почит на "човека с рядка доброта, чиято усмивка, визия и идеали бяха достатъчно широки за един континент". Той изтъкна "сърдечността и амбицията", които Давид Сасоли показа през целия период на пандемията, когато той представи на Европа "едно приятелско, служещо за пример лице" чрез действията си начело на Парламента. В пленарната зала той беше "едновременно организатор и омиротворител, борещ се с идеи, а не с хора", каза президентът Макрон.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022