Търсене

Factcheck.bg участва в създаването на най-голямата база данни за проверка на факти за европейските избори

Facktcheck.bg
В 68 секции ще се гласува в община Севлиево на евровота

Factcheck.bg ще взема участие в проект за създаване на цялостна база данни за проверка на фактите, насочена към изборите за Европейски парламент през 2024 г. Проектът се осъществява в сътрудничество с Европейската мрежа за стандарти при проверка на факти (EFCSN) и коалиция от над 40 организации за проверка на фактите в Европа. Инициативата е подкрепена от Google.

В рамките на проекта Election24Check ще бъдат събирани и категоризирани политически проверки на факти, опровержения на дезинформация, статии за превантивно опровержение на дезинформация, както и наративни доклади за трансконтинентални тенденции. Те ще бъдат изготвени от над 40 организации за проверка на факти от цяла Европа.

В проекта ще се наблегне върху проверки на твърдения, отнасящи се до европейските избори през 2024 г. Потребителите ще могат да търсят и филтрират статии на различни езици, свързани с конкретни държави и политически партии, както и по определени теми. Целта е да се увеличи сътрудничеството между страните, както и да може проектът да бъде използван като ресурс за европейските граждани преди вота през юни.

Организациите ще въвеждат своите данни при тенденциите в дезинформацията, която ще бъде обществено достъпна. Участващите организации ще публикуват и доклади, в които ще анализират данните.

„Elections24Check ще предложи система за ранно откриване на онлайн дезинформация за целия континент. Участващите организации за проверка на фактите обхващат не само ЕС, но и по-широката общност на съседните европейски държави. Това е важно, тъй като дезинформацията се разпространява широко през границите“, заяви Карлос Ернандес-Ечевария, председател на EFCSN.

ицепрезидентът по правителствените въпроси и обществената политика за Европа в Google Анет Крьобер-Рил добави: „Горди сме, че подкрепяме работата на организациите за проверка на фактите в цяла Европа в ключов момент, тъй като предизборната дезинформация може да се разпространи през границите и да подкопае демократичните процеси. Тази инициатива, ръководена от EFCSN и нейните над 40 членуващи организации, ще подпомогне предоставянето на качествена информация на гласоподавателите и ще проправи пътя за предизборни коалиции в бъдеще“.

Участващите организации за проверка на факти поемат ангажименти за прозрачност, непартийност и журналистическо съвършенство, които ще бъдат насочени към обслужване на обществения интерес, както е установено в Европейския кодекс на стандартите за независими организации за проверка на факти. 

Достъп до базата данни: https://elections24.efcsn.com/

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!