Търсене

Фалстарт за първото работно заседание на Общинския съвет заради избора на заместник-председатели

Емилия Димитрова
Фалстарт за първото работно заседание на Общинския съвет заради избора на заместник-председатели

Заседание на Общински съвет Севлиево, снимка: "Севлиево онлайн"

С гаф на председателя започна първото работно заседание на новоизбрания Общински съвет в Севлиево. Явор Памукчиев обяви избор на двама свои заместници, но се оказа, че  процедурата е в разрез с Правилника за работа на Общинския съвет. 

Така изборът на двамата заместник-председатели започна, малко след това беше спрян и продължи, след като един от младите съветници - Михаил Йонков, разкри грешката.  

Първото предложение на днешното заседание бе на председателя Явор Памукчиев и касаеше избора на двама негови заместници - Тодор Ганчев, който в този мандат представлява "Земеделски народен съюз" и Ердоан Узунов от групата на ДПС. Предложението си Памукчиев аргументира с дългогодишното присъствие на двамата в Общинския съвет. 

Илияна Николова от групата "Граждани за общината" направи трето предложение - за Светлана Георгиева. Нейните мотиви също се основаваха на опита на Георгиева, която е трети мандат общински съветник, в допълнение бяха подчертани и личните й качества. 

Избрана бе комисия по избора в състав Станимир Стойчев (БСП), Атанас Атанасов (ГЕРБ) и Исмаил Хаджихасан (ДПС). Преди тримата да подготвят тайния вот Явор Памукчиев подложи на гласуване трите предложения. Резултатът показа, че Светлана Георгиева не събира достатъчно подкрепа - за нея имаше 11 гласа "за", 10 "против" петима "въздържал се" и трима изобщо не са гласували.

С този резултат кандидатурата на Георгиева отпада от надпреварата, обяви председателят и комисията по избора се оттегли, за да проведе гласуването. При това положение изборът трябваше да бъде само между Тодор Ганчев и Ердоан Узунов и всеки от тях трябваше да събере минимум 15 гласа. Първите извикани да упражнят вота си съветници вече бяха пуснали бюлетини, когато Явор Памукчиев обяви: "Спрете гласуването!" и каза, че е подведен от компютъра.

Това стана малко, след като разговаря с Михаил Йонков - първи мандат общински съветник, избран с листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Позовавайки се на Правилника за организация дейността на Общинския съвет Йонков е показал на председателя, че гласуването се провежда извън правилата - кандидатурите на тримата номинирани за заместник-председатели не трябва да се гласуват предварително, тъй като според правилника изборът им става с тайно гласуване по реда, по който се избира и председателя, т.е. решенията не се вземат в пленарна зала, а с тайно гласуване. 

Така гласуването започна отново, но този път в "тъмната стаичка" имаше три бюлетини - за Тодор Ганчев, Ердоан Узунов и Светлана Георгиева.

Първите двама получиха по двайсет гласа, с колкото между другото беше избран и председателя на Общинския съвет, за Светлана Георгиева гласовете бяха наполовина по-малко.

Изборът на Ганчев и Узунов не е изненада. Той обаче показа по много категоричен начин, че в този мандат ГЕРБ няма да допусне нито едно решение, което не произлиза от партията. Последващите събития на днешното заседание го доказаха. 

Изображение - 13001Комисията по избора на заместник-председателите - Станимир Стойчев (в средата), зад него Атанас Атанасов и Исмаил Хаджихасан (вляво)   

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!