Търсене

Федерацията на независимите синдикати в земеделието е против вдигането на осигурителния праг за земеделските производители

Севлиево онлайн
Федерацията на независимите синдикати в земеделието е против вдигането на осигурителния праг за земеделските производители

Снимка на Дейвид Марк от Pixabay

Федерацията на независимите синдикати от земеделието изразява загриженост и настоява за прилагане на детайлен анализ и научнообоснован подход на нарастване на осигурителните доходи на земеделските производители, пчелари и тютюнопроизводители, съобразен с реалностите в българското земеделие. 

Това се казва в становище по повод промените в Закона за държавното обществено осигуряване, съгласно които минималните осигурителни вноски за земеделски производители скачат от 420 лв. на 710 лв., колкото е предвидени за минимална работна заплата за страната от април т.г. 

Земеделските производители и тютюнопроизводители се разглеждат в една група – тази на самоосигуряващите се лица. Към тях спадат и пчеларите. Съвсем логично, след промяната на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица да се променя и минималния осигурителен доход на земеделските стопани и тютюнопроизводители. Още повече, че се повиши минималната пенсия на 370 лв., а средният осигурителен доход за страната също нарасна на 1171 лв., се казва в становището. 

Според федерацията увеличението на осигурителните вноски със сигурност ще засегне най-уязвимата част от земеделските стопани и тютюнопроизводители. В момента задължителните осигуровки за един земеделски производител, пчелар или тютюнопроизводител, който не се осигурява за общо заболяване и майчинство, възлизат на 116,76лв. В случай че се приеме минимален осигурителен праг от 710 лв., дължимата задължителна осигуровка ще нарасне на 197,38 лв., което прави увеличение от около 80 лв. 

От федерацията настояват за анализ, който разграничи производителите от прекупвачите на селскостопанска продукция, както и да се аргументира възможност за насърчаване на производителите чрез различни похвати, в това число облекчения и подпомагане, за да се насърчи тяхната жизнеспособност и се запази отрасъла. 

С пълния текст на становището може да се запознаете тук.   

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.