Федерацията по мотоциклетизъм излиза в „дървена ваканция“
отляво на дясно: д-р Иван Иванов, Николета Лозари, Румен Петков, д-р Волфганг Сръб и Иво Цветанов

В „дървена“ ваканция излиза Българската федерация по мотоциклетизъм /БФМ/. Така, от 15 май се спира с административната дейност и организацията на всякакви състезания. Пилотите ни, които участват в Балканските и Източноевропейските шампионати обаче ще продължат да карат. Това бе съобщено по-рано днес по време на извънредната пресконфернция, преди старта на Европейското по мотокрос на писта „Горна Росица“. Причината БФМ принудително да преустанови работата си са финансовите задължения от такси за проведени Световни и Европейски първенства. Както и порочният кръг от вземане на заеми, само и само България да домакинства елитни шампионати.

„Язък за всичко! През последните четири години никой /бел. ред. - държавата/ не се трогна и не направи нищо Мотоциклетната федерация и този спорт да бъдат там, където им е мястото – на световната сцена. След 90 години съществуване на Федерацията, трима български мотористи сега карат за Световното с румънски лиценз, а един – с чешки. Дванайсет пък се състезават под румънския флаг в Европейското първенство, след като заради задължения лицензът ни бе отнет“, това разясни пред журналистите генералният секретар на БФМ Иво Цветанов.

„Това не е честно. Преди 27 години, когато дойдох за първи път в България, вашата страна и моята – Румъния, бяха на една ниво в мотоциклетния спорт. Сега вие ни превъзхождате и имате най-добрите трасета в света. Но ваши мотористи карат с румънски лиценз. Без подкрепата на държавата спортът няма как да съществува“, сподели Николета Лозари, президент на Международното жури.

„БФМ затваря врати! Това трябва да е сигнал към държавата да се събуди. България има място в световния мотоциклетен спорт. Тези, които са отговорни, да не унищожават направеното досега!“, призова от писта „Горна Росица“ президентът на Европейския мотоциклетен съюз д-р Волфганг Сръб.

„Ставащото в последните 4 години с БФМ показва, че държавата заобикаля мотоциклетния спорт, който се радва на най-много зрители и който прави най-голяма реклама на България.  Едва ли през 1997 г., когато започна възстановяването на трасето край Г. Росица, някой си е представял, че днес то ще е шесткратен носител на приз Номер 1. Дано разумът надделее и не се стигне до убийството на мотоциклетния спорт в България“, каза Румен Петков, председател на Организационния комитет на провеждане на „Гран При България“.

 

автор: Татяна Мизинова

 

 

 

Отличен за плувкините ни от турнира "Talent cup"
Спорт
Ивайла Йонкова завоюва три медала от SHARKS SWIMMING CUP
Спорт
Никол Иванова - новата Златна Рибка на Севлиево
Спорт
Ивайла Йонкова и Яна Петкова спечелиха три медала от турнира "Гладиатор"
Спорт
Илхан Халил спечели сребро в Държавния личен шампионат по джудо
Спорт
Пак много медали и само призови места за севлиевските каратеки
Спорт
Четвърто място в щафетата "Търново ултра" за "Идеал Стандарт-Видима"
Спорт
Мелиса Халил - държавен шампион по джудо за 2021 г.
Спорт
Злато, бронз и три медала по културизъм са в Севлиево
Спорт
Цветомира Стефанова завоюва бронз на Държавния шампионат по свободна борба
Спорт
Силни емоции в седмия турнир по баскетбол за купа "Стефан Тодоров"
Спорт
Сребро и бронз донесоха културистите от турнира "Хеброс"
Спорт
Още медали за "Викинг-2008", този път по водно спасяване
Спорт
Бронз за Хана Халил от Държавния личен шампионат
Спорт
Лидия Криндова и Микаела Петрова - медалистки от Купа Черно море
Спорт
Изключителни за пореден път севлиевските каратеки
Спорт