Федерацията по мотоциклетизъм излиза в „дървена ваканция“
отляво на дясно: д-р Иван Иванов, Николета Лозари, Румен Петков, д-р Волфганг Сръб и Иво Цветанов

В „дървена“ ваканция излиза Българската федерация по мотоциклетизъм /БФМ/. Така, от 15 май се спира с административната дейност и организацията на всякакви състезания. Пилотите ни, които участват в Балканските и Източноевропейските шампионати обаче ще продължат да карат. Това бе съобщено по-рано днес по време на извънредната пресконфернция, преди старта на Европейското по мотокрос на писта „Горна Росица“. Причината БФМ принудително да преустанови работата си са финансовите задължения от такси за проведени Световни и Европейски първенства. Както и порочният кръг от вземане на заеми, само и само България да домакинства елитни шампионати.

„Язък за всичко! През последните четири години никой /бел. ред. - държавата/ не се трогна и не направи нищо Мотоциклетната федерация и този спорт да бъдат там, където им е мястото – на световната сцена. След 90 години съществуване на Федерацията, трима български мотористи сега карат за Световното с румънски лиценз, а един – с чешки. Дванайсет пък се състезават под румънския флаг в Европейското първенство, след като заради задължения лицензът ни бе отнет“, това разясни пред журналистите генералният секретар на БФМ Иво Цветанов.

„Това не е честно. Преди 27 години, когато дойдох за първи път в България, вашата страна и моята – Румъния, бяха на една ниво в мотоциклетния спорт. Сега вие ни превъзхождате и имате най-добрите трасета в света. Но ваши мотористи карат с румънски лиценз. Без подкрепата на държавата спортът няма как да съществува“, сподели Николета Лозари, президент на Международното жури.

„БФМ затваря врати! Това трябва да е сигнал към държавата да се събуди. България има място в световния мотоциклетен спорт. Тези, които са отговорни, да не унищожават направеното досега!“, призова от писта „Горна Росица“ президентът на Европейския мотоциклетен съюз д-р Волфганг Сръб.

„Ставащото в последните 4 години с БФМ показва, че държавата заобикаля мотоциклетния спорт, който се радва на най-много зрители и който прави най-голяма реклама на България.  Едва ли през 1997 г., когато започна възстановяването на трасето край Г. Росица, някой си е представял, че днес то ще е шесткратен носител на приз Номер 1. Дано разумът надделее и не се стигне до убийството на мотоциклетния спорт в България“, каза Румен Петков, председател на Организационния комитет на провеждане на „Гран При България“.

 

автор: Татяна Мизинова

 

 

 

След дълга спортна „ваканция“ по принуда, успехи за плувците
Спорт
Единайсет медала донесоха плувците от турнира „Водно конче“
Спорт
Много емоции в сините коридори за водните ни спасители
Спорт
Петър Петров излезе на пистата във Франция с комоцио
Спорт
Най-добрите в спорта през 2019 г. станаха "Спортист на годината"
Спорт
Сенсей Тотев: Здравето на децата ни отива в канала
Спорт
Осемдесет плувци се включиха в областна надпревара
Спорт
Тази вечер награждават най-добрите спортисти на 2019 година
Спорт
Отварят залите за спортуващи, но само за тренировки, без публика
Спорт
Шест медала спечелиха плувците ветерани
Спорт
Зали за тенис и бойни спортове правят в Габрово по "Красива България"
Спорт
Стоичков показва Златната топка в Габрово на 17 декември
Спорт
Сребърен и бронзов медал завоюваха джудистите в Панагюрище
Спорт
Сребро и бронз за Севлиево от международния турнир „Гладиатор“
Спорт
Хакан Халми остава състезател на МСК Севлиево и през 2020 г.
Спорт
Мач по шахмат с живи фигури изиграха в СУ „Васил Левски“
Спорт