Фестивалът "Семе българско" тази година е под мотото "Предай нататък"

„Предай нататък" е мотото, под което ще премине седмото издание на националния фестивал "Семе българско", който тази година ще се проведе на едни от най-хубавите пролетни празници - Лазаровден и Цветница (11 и 12 април) в парк "Казармите" в Севлиево. 

И тази година фестивалът ще събере на едно място пазителите на българските традиции, занаяти, храни и семена с амбициозната цел да обедини и предаде нататък духа, бита и традициите, запазили и до днес идентичността на българския народ. В рамките на седмото издание на събитието на сцената своя талант ще покажат оркестър „Шевица", Севлиевска духова музика, професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа", певицата Емилия, ансамбъл „Развитие", ансамбъл „Габровче" и над 400 участници от самодейни фолклорни състави от Северна България.

За първи път във фестивала ще се включат кукери,

които ще изгонят злите сили и ще разкажат история - древна като българите, в която са вплетени вярванията и обичаите ни. Гости на събитието тази година ще бъдат и основателите на прабългарската школа "Бага-тур", които чрез демонстрация ще пресъздадат древни практики и умения от военното дело и бита на прабългарите, празничните им обреди, облеклото и въоръжението. След спектакъла ще бъде сформиран лагер, в който присъстващите ще имат възможност да упражнят своите умения в стрелба с лък и яздене на кон, облечени с доспехи и шлемове, характерни за прабългарите.

Организаторите приканват

всички гости на фестивала да се включат в инициативата „Предай завета",

която предвижда изграждането на инсталация в парк „Казармите", в която всеки ще може да остави отпечатък от ръката си и саморъчно да напише семейния завет, предаван от поколение на поколение. 

Тъй като тази година е седмото издание на фестивала, а първите седем години са най-важни, организаторите са решили да припомнят и претворят седем от най-хубавите инициативи, реализирани през годините в рамките на събитието: ще бъдат засадени седем дръвчета; ще бъдат пуснати седем бели гълъба; ще бъде изтъкана седемцветна черга; ще бъдат омесени и наречени седем вида хляб; ще бъдат засадени седем български рози; ще бъдат издирени седем вида семена от български автентични сортове зеленчуци, които ще бъдат поставени отново в техния дом - инсталацията, монтирана в парк „Казармите" под формата на кошер. Ще бъде дописана книгата, наречена „За мен България е..." и заедно, на база на мислите за родината на посетителите на фестивала, ще бъдат изработени седем послания - основа, върху която да се гради в следващите поне седем издания на фестивал „Семе българско".

Инициативата „Шанс за бебе” ще се реализира за седма поредна година,

като към нея ще се включат и родители на инвитро деца от България, които специално за базара ще изработят своите цветни творения. Благодарение на усърдния труд на децата, отвореното сърце на гостите на фестивала и усилията на фондация „Искам бебе" и на Община Севлиево, вече са факт и първите добри резултати от кампанията. Тази година в подкрепа на инициативата ще има и томбола, в която всеки посетител ще може да се включи срещу символичната сума от 1 лев в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми от Севлиево. Наградите за томболата ще бъдат осигурени от местни фирми, както и от изложителите на фестивал „Семе българско". 

За трета година фестивалът подкрепя и хората със зрителни проблеми,

чрез инициативата „Дари книга - стани благодетел". Идеята е чрез събраните от продажбата на книги средства да бъдат подкрепени незрящите от Севлиево като бъдат закупени необходими им консумативи. В парка ще бъде обособена зона с работилници, в които гостите на събитието ще се учат да работят с глина, да рисуват български шевици, да правят кукли, да танцуват български хора. 

Демонстрациите и дегустациите отново ще съпровождат фестивала,

за да допълнят усещането за българското - чрез аромата на българския кашкавал и масло, чрез мириса на прясно изпечен козунак, чрез дъха от ароматни билки, с които ще се приготвя домашен сапун. А читалищата от „Селския мол" отправят предизвикателство към всеки посетител - да сподели стара рецепта от своя дом,  предавана от поколения. Събраните рецепти ще бъдат съхранени, а някои от тях ще бъдат реализирани в следващото, осмо издание на фестивала. 

Ако се чудите какво се крие зад девиза на седмото издание на фестивала, заповядайте на 11 и 12 април, за да получите своето пакетче с лимец, което да засеете и така да предадете нататък най-древното зърно, известно по нашите земи, с което дедите ни са приготвяли хляба и което до днес се предава на поколенията, за да пребъде. 

Служба ГРАО днес и утре работи, издава удостоверения за настоящ адрес
Общество
25 март е ден на пощенската картичка
Общество
Как тайният PR на Община Севлиево държи гражданите далече от „кухнята“ на властта
Общество
Пристигащите в Севлиево от Банско трябва да спазват карантина
Общество
И Библиотеката затвори
Общество
Онлайн заявление за лична карта, само с електронен подпис
Общество
МВР: Не давайте пари на лица, твърдящи, че роднините ви са болни от коронавирус
Общество
Десет дни повече за плащане на тока през март
Общество
Нов информационен сайт следи разпространението на Covid19 в България
Общество
Магазините, сервизите и хотелът на "Хелиос" спират работа до края на март
Общество
Гореща линия за сигнали, свързани с коронавирус, отвори Общината
Общество
Вечерен час за малолетни и непълнолетни въведе Община Севлиево
Общество
Забранява се ползването на кафе автомати и вендинг машини
Общество
В полунощ влезе в сила забрана за влизане в България
Общество
До 27 март се ограничава движението през прохода „Шипка“
Общество
От днес Домашният патронаж става връзка на нуждаещите се със света навън
Общество