Търсене

На 11 октомври е кулминацията в честване рождението на Фани Попова-Мутафова, най-продаваната авторка на български исторически романи на всички времена

Със своите 35 книги, издадени до 1944 г., Фани Попова-Мутафова е най-популярната писателка у нас
На 11 октомври е кулминацията в честване рождението на Фани Попова-Мутафова, най-продаваната авторка на български исторически романи на всички времена

Община Севлиево и Градска библиотека Севлиево канят гражданите на Севлиево на паметно събитие по повод 120 години от рождението на Фани Попова-Мутафова - представяне на книгата на Катя Зографова, „Фани Попова-Мутафова. Житие и страдание", награждаването на отличените автори и творби в Националния литературен конкурс на името на Фани Попова-Мутафова и прожекция на документалния филм-портрет „Малката маркиза”, който по уникален начин разказва за времето и живота на Фани Мутафова.  

Изображение - 11322  

На  11 октомври 2022 година от 17.30 часа е поантата на множеството начинания, които подготвяхме в продължение на година, посветени на паметта на една значима личност и необходимостта  открито и с разбиране да преоткрием истината за жената и твореца Фани Попова-Мутафова, споделят от Градска библиотека Севлиево. "Истина е, че със своите 35 книги, издадени до 1944-та, Мутафова е най-популярната писателка у нас". 

„Обикновено аз твърде дълго живея със замислената творба, докато напълно узрее. Готова ли е аз не почвам да я пиша, а просто я преписвам от паметта си завършена, цялостна“ – казва Фани Попова-Мутафова. (Фани Попова-Мутафова. Спомени. // Летописи, 1997, кн. 5–6, с. 162.)

На 11 октомври ще оживее  една книга, дълго живяла в сърцето и мисълта на своята авторка - литературна историчка, литературоведка и писателка – Катя Зографова, „Фани Попова-Мутафова. Житие и страдание”.

„Благодаря на колегите от Градската библиотека в родния град на Фани Попова-Мутафова за идеята в чест на 120-та ѝ годишнина да завърша тази трудна книга, отлагана повече от 20 години!

Задължена съм на екипа на „Малката маркиза“, с който през 2021 г. дръзнахме да покажем „неудобните“ архивни свидетелства във филма си. И стана ясно, че българската публика е узряла да узнае и горчивите истини за любимата писателка, без първосигнално да заклейми исторически отречения ѝ идеологически избор….

Настоящата книга е мислена като част от това честно, но не деструктивно, а градивно явяване на „великата сянка“ Фани Попова-Мутафова.”, споделя Катя Зографова

Отличените 

На  11 октомври е награждаването на отличените автори и творби в Националния литературен конкурс на името на Фани Попова-Мутафова – за исторически разказ на тема „Велики сенки от историята” или есе на тема „Жената и светът”. Наградените автори са: Диляна Тодорова от гр. Димитровград, Мадлен Аспарухова от гр. Видин, Любомира Вълчева от гр. София, Светлана Андреева от гр. София, Галина Златарева от гр. София, Генка Богданова от гр. Ямбол и Виктория Минчева на 17 години от гр. Сливен. Жури на конкурса бяха – Катя Зографова,  д-р Петър Величков и Чавдар Ценов. От името на журито господин Величков ще сподели впечатления от срещата си с текстовете на участниците в творческата надпревара.

"Малката маркиза"

На 11 октомври  жителите на Севлиево ще могат да гледат документалния филм-портрет  „Малката маркиза”.  Реализацията му се дължи на екипната работа на сценаристките Елица Гоцева и Теодора Стоилова-Дончева, режисьора Станислав Дончев, оператора Мартин Димитров и композитора Александър Костов. Продуцент е Павлина Желева, с участието на Ирина Митева, Васил Бинев и Веселин Цанев. Част от създателите на филма ще гостуват на севлиевци и ще споделят интересни моменти от неговото създаване.

Домакини на събитието са Община Севлиево и Градска библиотека Севлиево, мястото е централното фоайе на Община Севлиево, начало: 17.30 ч. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.