Търсене

Фолклорна формация "Веселина" очарова гостите на фестивала „Фолклорни нюанси

Фолклорна формация "Веселина" очарова гостите на фести

Фолклорна формация „Веселина“ при народно читалище „Развитие-1870” е отличена със златен медал, статуетка и диплома от участието си в тазгодишния международен фестивал „Фолклорни нюанси“, съобщават от Читалището.

Уникалният по рода си фестивал посреща формации от чужбина и България под мотото „Китен, Царево, Приморско пеят, заиграват и морето разлюляват“. Фестивалът се провежда от юни до края на август, като всяка седмица има дефилета, концерти на амфитеатралната сцена в Приморско и Китен. Самият формат е реализиран с идеята да се съчетае полезното с приятното. Няма  конкурсен характер, всяка група получава диплом и плакет за участие. Форматът е отворен за изяви на ансамбли, танцови групи, музиканти, духови оркестри, мажоретки и др., пише в п ортфолиото на фестивала.

Самодейците от Севлиево са имали участие на откритата сцена в Приморско на 15 юли с 24-минутна програма. 

Формация "Веселина" е създадена през 2007 г. от Веско Самуилов, който е и неин дългогодишен ръководител. За формацията създателят й казва, че е "една моя сбъдната мечта, защото с нея имам възможност сам да си подбирам участниците”.

В момента групата се ръководи от Жозе Понзоне - преподавател по ансамблова музика и пеене, който от години проявява интерес към българския фолклор и свири на кавал. Срещнали се преди няколко години с Веско Самуилов и станали приятели. „Трябваше да намеря място, където хората да ме приемат да свиря с тях. Свързах се с Веско и той ме покани да се присъединя като кавалджия към формация „Веселина”. Така станах част от оркестъра, а вече и ръководя групата. Ще продължим да прославяме Читалището и Севлиево с изпълнения на българска музика и песни”, сподели Жозе Понзоне. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!